Kultur

Oslo 31. august vant svensk filmpris

Joachim Triers film ble kåret til beste film på Stockholm filmfestival.

Hovedrolleinnehaver Anders Danielsen Lie (t.v.) og Joachim Trier. Foto: Motlys

 • Jørgen Svarstad
Les også

To norske filmer priset i Roma

Les også

Danskene omfavner norsk film

Det melder Svenska Dagbladet.

-Det er en veldig stor ære å vinne, sier Trier på telefon til avisen før han skal ta imot prisen, som heter Bronsehesten.

I tillegg fikk filmen pris for beste foto.

Trier vant i hard konkurranse med kjente navn som Miranda July, som konkurrerte med filmen The Future , Steve McQueen ( Shame ) og Ralph Fiennes ( Coriolanus).

— Bronsehesten for beste film tildeles Joachim Triers film «Oslo,31. august», for intelligent dialog med en underliggende humor, fantastisk fotoog enestående skuespillere gjør denne filmen til et perfekt portrett avregissørens egen generasjon, uttalte juryen i sin begrunnelse, ifølge NTB.

Regissør Joachim Trier, skuespillerne Anders Danielsen Lie og HansOlav Brenner, komponist Torgny Amdam og filmens svenske fotograf Jakob Ihredeltok på festivalen og mottok de to prisene personlig.

45 filmer

Oslo 31. august har fått svært god mottakelse av norske kritikere og ble blant annet vist på Cannes-festivalen. Den har også vunnet Amanda for beste norske film og debutantprisen i Toronto. Handlingen følger en nylig rehabilitert mann, spilt av Anders Danielsen Lie, gjennom ett døgn i Oslo. Han står på kanten av stupet, og må ta avgjørende valg i livet.

45 filmer har blitt vist på årets festival i Stockholm. Dette er 22 gang festivalen arrangeres. Ifølge festivalens nettside har de opp igjennom årene hatt besøk av celebre gjester som Dennis Hopper, David Cronenberg, Roman Polanski og Wes Anderson. Festivalen er kjent for å fremheve unge og uetablerte filmskapere, og i snitt er hver tredje film på festivalen laget av en debutant.

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Kjetil Lismoen: Trier fikk prisen for feil film

 2. KULTUR

  Joachim Trier blir jurypresident for Kritikeruken i Cannes

 3. KULTUR

  Joachim Trier åpner den 45. norske filmfestivalen i Haugesund

 4. KULTUR

  Joachim Trier i Cannes: – Nå kommer en ny generasjon sterke, kvinnelige filmskapere

 5. KULTUR

  Joachim Trier nominert til Nordisk råds filmpris for tredje gang

 6. A-MAGASINET

  – Stolthet har i min verden ofte vært forbundet med skam