Kultur

Kon-Tiki spres av piratene

Tusenvis av databrukere sprer nå Kon-Tiki via fildeling på nettet. Produsent Aage Aaberge og regissør Joachim Rønning fortviler.

Regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning er fortvilet over piratkopieringen av Kon/Tiki. Her under filminnspillingen på Malta. JAN GUNNAR FURULY

 • Jan Gunnar Furuly
 1. desember ble den Golden Globe-nominerte filmen sluppet på DVD og BluRay i Norge. Allerede dagen etter var den gjort tilgjengelig via The Pirate Bay og en rekke andre fildelingsnettsteder.

Da Aftenposten sjekket The Pirate Bay fredag ble den norske storfilmen om Thor Heyerdahls 1947-ekspedisjon delt av flere tusen mennesker, i ulike filmformater. Piratene har også rukket å lage tekster både på svensk, nederlandsk og engelsk, selv om filmen i utgangspunktet bare er DVD-lansert i Norge på norsk. Norge er også det eneste landet der filmen hittil har hatt kinopremiere.

Taper penger

— Dette er fortvilende å se på. Vi kommer garantert til å tape mye penger, uten at jeg nå kan si eksakt hvor mye, sier produsent Aage Aaberge. Sammen med en gjeng internasjonale investorer skrapte produsenten sammen nesten 100 millioner kroner for å lage filmen.

Han mener norske myndigheter tar for lett på følgene av piratkopiering.

— Dette er jo rent tyveri. Hvis noen stikker av med en bil i Norge, har vi klare sanksjonsmuligheter mot det. Men stjeler man en film, som folk har lagt ned års arbeid og store ressurser bak, er det tydelig at myndighetene ser gjennom fingrene med det, sier han.

Stoppet på YouTube

Rett før jul ble hele Kon-Tiki-filmen også lagt ut på YouTube, men det fikk produsentene stoppet ganske raskt ved å kontakte YouTube-ledelsen i USA.

— Vi jobber nå med å stille den som la ut filmen til juridisk ansvar, sier Aaberge.

Regissør Joachim Rønning, som laget filmen sammen med sin faste makker Espen Sandberg, sier det ikke akkurat kom overraskende at piratene har grepet fatt i Kon-Tiki

— Jeg liker det ikke, og det er synd at vi har så få muligheter til å få dette stoppet. Det er også beklagelig at filmindustrien ikke har vært flinke nok til å utvikle frem lovlige alternativer til piratkopiering. Her ligger musikkindustrien mange år foran oss, sier han.

Piratkopiert i kinosal

Rønning og Sandberg opplevde også piratkopiering av sine to foregående spillefilmer, Bandidas (2006) og Max Manus (2008).

Bandidas, med Penelope Cruz og Salma Hayak, var tilgjengelig i DVD-kopi på nettet mange måneder før den norske kinopremieren. Og Max Manus ble lagt ut i en dårlig kopi, filmet med videokamera inne i en kinosal, kort tid etter den norske premieren.

— I tillegg til at vi ikke fikk betalt for filmen vår, måtte vi altså stå og se på at piratene la ut verket vårt med elendig bilde og lyd, konstaterer Rønning.

Jakt på ip-adresser

Han mener norske myndigheter burde gjøre det lettere for filmselskapene å få tilgang til ip-adressen til dem som deler piratkopierte filmer.

— Det er selvsagt store Hollywood-produksjoner som taper mest på dette, fordi volumet av nedlasting blir så enormt, legger han til.

Ifølge Aaberge er produsentene allerede i gang med å kartlegge dem som deler filmen.

— Vi har en stor, amerikansk distributør i ryggen, gjennom The Weinstein Company, og muskler til å forfølge dette. Målet er å stoppe fildelingen, og gi dem som kopierer ulovlig en smekk. På sikt kan jo piratenes herjinger ødelegge hele bransjen, sier han.

Aaberge og Rønning trøster seg likevel med at det er en egen engelskspråklig versjonen av Kon-Tiki som senere skal lanseres internasjonalt. I denne filmen snakker alle skuespillerne engelsk, der det i den norske versjonen er dialog på norsk.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  «Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge» har godt av mindre doser Jack Sparrow

 2. KULTUR

  Nettpirater krever løsepenger for den nye «Pirates of the Caribbean»

 3. KULTUR

  Norske Hollywood-regissører i kamp om å få lage film om Roald Amundsen

 4. KULTUR

  «Kon-Tiki»-produsent vil lage Norges dyreste TV-serie

 5. KRONIKK

  Hvilke historier velger vi å fortelle om krigen? | Ivo de Figueiredo

 6. KULTUR

  Disse fem filmene ble slaktet av kritikerne, men endte opp med å bli kinosuksesser