Kultur

Filmanmeldelse: «Uncorked» er en småmorsom og varm film om å finne sin egen vei

Vin og spareribs i ny Netflix-film.

Mamoudou Athie vil studere vin Nina Robinson

 • Erlend Loe

Vår vurdering:

4 av 6

En måned uten kino gjør det tydelig at TV-en er et rektangel som suger til seg oppmerksomheten vår fordi den flimrer og lager lyd. Men ikke all oppmerksomheten. Vi reiser oss og henter fødevarer, går litt til og fra, blir utålmodige, lurer på om det finnes en annen film som kanskje er bedre, blir trøtt, tenker at vi kan se videre i morgen.

Film på kino er noe annet. Det er et aktivt valg. Man går hjemmefra. Kjøper billett. Er forventningsfull. Sitter i en mørk sal hvor ingenting annet skal skje enn at man blir fortalt en historie.

Pandemien er en gave til streaming-gigantene. De elsker at vi er hjemme. Trettifire millioner amerikanere så Netflix’ Tiger King i løpet av de første ti dagene den lå ute. Det er praktisk å få tonnevis med film og TV levert på døren for en månedspris som er mindre enn en kinobillett.

Les også

Du har sett ham i Tiger King. Nå forteller Rick Kirkham hva kameraene ikke fikk med seg: – Virkeligheten var gærnere enn showet

Mye kliss

Hva? Vil du ikke jobbe i min BBQ-restaurant, spør Courtney B. Vance, men Mamoudou Athie vil studere vin. Nina Robinson

Begynner man å lete etter kvalitet, blir det tydelig at streaming ofte er en pakt med djevelen. Det er det langt mellom perlene. Jeg forsøkte meg på Tigertail. Det er en uutholdelig sentimental erindringshistorie som pøser på med fiolinmusikk og melankolsk ansikt hver gang det skal tenkes tilbake, og det skal det rett som det er.

Filmer som glimtvis ligner på gode filmer, men som egentlig er dårlige, relativiserer kvalitet og sløver oss ned. Det er for øvrig fascinerende å legge merke til hvordan Tigertail avslører seg. Når gutten løper langs rismarken og snubler, vet jeg at filmen er svak. Det handler om måten han faller på. At det er overfortalt og klissete.

Fine tablåer

Mamoudou Athie og Prentice Penny Nina Robinson

En annen Netflix-produksjon, som er fornøyelig og klarer seg ganske greit, er Uncorked. Dette er heller ingen storfilm, og hadde jeg sett den på kino, ville jeg nok ha tenkt hva har denne på kino å gjøre. Men på TV er det på nippet til å være i orden. Det er en godmodig feelgood-komedie i en sjanger det finnes mange filmer i, nemlig eplet-som-faller-langt-fra-stammen-men-ikke-så-langt-likevel-sjangeren.

Et barn velger en annen livsbane enn foreldrene (far), men så skal generasjonene sakte nærme seg hverandre og se hverandres kvaliteter. Mamadou Athie spiller Elijah, en ung mann som dras mellom sin interesse for vin og forventninger om at han skal ta over familiens barbecuerestaurant.

Utviklingen er på ingen måte original, men det er sjarmerende gjort, og regissør Prentice Penny lager fine tablåer med musikk og stemningsbilder mellom sekvensene. Athie portretterer en atypisk sort mann og legger mye i rollen. Moren og faren spilles feelgoodmessig grinete og elskelig av Niecy Nash og Courtney B. Vance.

Det er ingen kvalitetsbombe, men en grei stuefilm i koronatiden. Hvis man allerede har sett Uncut Gems, vel å merke. Den er mange ganger bedre, og Adam Sandler er helt herlig.


 • Få serieinspirasjon i siste episode av Aftenpostens podkast «Serieprat»:

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Film
 2. Netflix
 3. Filmanmeldelse

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Guide til gode filmer fra strømmearkivet

 2. KULTUR

  Netflix-dokumentar: Du ser da at jorden er flat?

 3. KULTUR

  Anmeldelse av «Klovn 3»: To måneder uten kino – og så dette?

 4. KULTUR

  Filmen om Eurovision svinger fra terningkast 1 til 6

 5. KULTUR

  Københavns rosa landemerke kan bli revet

 6. KULTUR

  Trist å ikke dra på hytta? Det er et hav av konserter og show å få med seg hjemmefra i påsken.