Asap Rocky dømt for mishandling

Artisten må betale erstatning, men slipper fengsel. Ikke en nødvergesituasjon, konkluderer Stockholm tingrett.

Dommer Per Lennerbrant svarte på spørsmål etter at dommen mot Asap Rocky ble offentliggjort onsdag ettermiddag.
  • Caroline Enge

Onsdag ettermiddag meddelte Stockholm tingrett dommen mot Rakim Mayers, best kjent som hiphopstjernen Asap Rocky, og de to andre mennene som var tiltalt for mishandling etter en episode i Stockholm i juni.

Mennene var tiltalt for å ha slått og sparket en 19 år gammel afghansk mann som fulgte etter Asap Rockys følge da de var i byen i forbindelse med en festivalopptreden.

Alle tre ble dømt til betinget fengsel for mishandling.

De må betale tilsammen 12.500 svenske kroner i erstatning til den fornærmede 19-åringen. I tillegg må de dekke saksomkostninger, men trenger ikke å sone ytterligere straff.

– Ikke nødverge

Rapperen og følget har hele tiden erklært seg ikke skyldige. Mayers og de andre mennene innrømmer at de brukte vold mot 19-åringen, men mener det var i selvforsvar.

Retten konkluderte imidlertid med at det ikke var snakk om en nødvergesituasjon, og at de tre tiltalte ikke hadde rett til å bruke vold for å forsvare seg.

Under pressekonferansen etter at dommen var offentliggjort, sa dommer Per Lennerbrant at tingretten baserer dette på to vitners forklaring under rettssaken.

Den fornærmede 19-åringen hevdet i retten at han ble slått i bakhodet med en knust flaske. Tingretten konkluderer med at han hadde kuttskader, men at det ikke var bevis for at han ble slått med en flaske. I dommen står det at det både var formildende og skjerpende omstendigheter, men at etter en helhetsvurdering, kom de frem til at mishandlingen ikke var så alvorlig at fengsel var et alternativ i utgangspunktet.

Lennerbrant sa at hele hendelsen skjedde veldig raskt, og at det ikke var snakk om mer enn noen sekunder.

Asap Rockys forsvarsadvokat Slobodan Jovicic sa til pressen at de var skuffet over at klienten hans ikke ble frifunnet.

– Utrolig skuffet

På en pressekonferanse sier Mayers’ advokat Slobodan Jovicic at det er for tidlig å si om de vil anke dommen enda.

– Min klient er dømt til betinget fengsel. Vår spontane reaksjon er at vi er skuffet, ettersom vi hadde håpet på en full frikjennelse, sier Jovicic.

Han sa videre at han tror Asap Rocky er takknemlig for å være hjemme igjen og at han er blitt trodd.

– Selvfølgelig er Rakim Mayers utrolig skuffet over at man ikke har akseptert deres forklaring om at livvakten ble angrepet. Men man har akseptert at en flaske ikke ble brukt, og at Mayers ikke har vært med i et koordinert angrep, sier advokaten.

Onsdag kveld delte rapperen et innlegg på Instagram der han sier at han er skuffet, og takker alle som har støttet ham.

I AM OF COURSE DISAPPOINTED BY TODAY’S VERDICT. I WANT TO SAY THANKS AGAIN TO ALL OF MY FANS, FRIENDS, AND EVERYONE WHO SHOWED ME LOVE DURING THIS DIFFICULT TIME. IMMA KEEP MOVING FORWARD. THANK YOU TO MY TEAM, MY MANAGEMENT, ATTORNEYS, LABEL AND EVERYONE WHO ADVOCATED FOR JUSTICE. 🙏🏿

Asap Rockys mor, Renee Black var til stede under rettssaken i Stockholm. Hun sier til Expressen at dommen «ikke føles bra i det hele tatt».

Har allerede sonet

Ifølge dommer Lennerbrant trenger ikke de dømte å komme tilbake til Sverige. Han forklarte på pressekonferansen at den betingede dommen kan anses som en «prøvetid» på to år. Dersom man begår en ny forbrytelse i løpet av perioden, vil man derfor kunne dømmes strengere.

Dagens Nyheter skriver at en betinget dom vanligvis innebærer dagbøter, men tingretten mener at de tre ikke skal idømmes bøter, fordi de allerede har sonet en måned i fengsel før rettssaken.

Under rettssaken krevde aktor Daniel Suneson seks måneders fengsel. Han mener Mayers var den som kastet fornærmede i bakken, og derfor burde få strengere straff enn de andre tiltalte.

– Jeg vil ikke snakke om å være fornøyd eller skuffet, men tingretten har ikke ansett flasken som bevist. Bortsett fra det, synes jeg det er bra at tingretten er tydelige på at det ikke var en nødvergesituasjon, sier Suneson til SVT.

Han sier han må lese dommen nøye før han bestemmer om de vil anke den eller ikke. Heller ikke den fornærmede 19-åringen har bestemt seg for om han vil anke. Advokaten hans sier at klienten hans er svært lettet, og at saken har vært svært belastende for ham.

Dommen ble delt ut i papirversjon til de mange fremmøtte journalistene i Stockholm tingrett onsdag ettermiddag.
Asap Rocky i bilen etter å ha fått beskjed om at han ble løslatt etter rettssaken i Stockholm 2. august.

Ble storpolitikk

Saken har fått stor internasjonal oppmerksomhet. Etter hvert ble saken også storpolitikk, da USAs president Donald Trump, etter å ha snakket med rapperen Kanye West, tok kontakt med Sveriges statsminister Stefan Löfven.

Under rettssaken var blant andre en amerikansk ekspert på gisselsaker til stede. USAs spesialutsending sendte også et brev for å advare om at saken kan få negative følger for Sveriges forhold til USA.

Mange har vært kritiske til at Asap Rocky måtte sitte en hel måned i fengsel før behandlingen i retten. Advokat Ulrika Borg sier til SVT at det er positivt at man diskuterer bruken av varetektsfengsel i Sverige.

– Sverige har jo blitt kritisert for våre lange arresttider. Det er jo alltid bra når det kan belyses, selv om denne saken har fått for stor oppmerksomhet, sier Borg.

Det var fotoforbud fra tingretten i Stockholm under rettssaken mot Rakim Mayers og to andre menn i slutten av juli.

– Skremmende opplevelse

Etter å ha sittet varetektsfengslet i nesten en måned, ble rapperen løslatt og reiste tilbake til USA da rettssaken var over 2. august.

Han holdt sin første konsert etter hendelsen på festivalen Real Street i California natt til mandag. Der takket han fansen for støtten mens han var arrestert i Sverige.

– Det jeg opplevde mens jeg var borte var helt vanvittig. Det var en skremmende opplevelse som gjør meg ydmyk. Men jeg er her nå, sa artisten fra scenen.

Ifølge Asap Rockys hjemmeside skal han tilbake til Norden allerede om to dager. 16 august spiller han på hiphop-festivalen Blockfest i Finland.