Kultur

Anne Holts nye krim: Terroren ikke påtrengende nok

Anne Holt har et godt grep om justissektorens forunderlige verden og om politiske strømninger i og utenfor sosiale medier, mener vår anmelder

ta908990_doc6men8470t2t1a03zj2hd-5uacLzSVes.jpg Foto: Onsøien, Ole Gunnar

  • Pål Gerhard Olsen

Den rettferdighetstørstende og tøft fremfusende Hanne Wilhelmsen gjorde furore da hun ble introdusert for en norsk krimoffentlighet i Blind gudinne i 1993.

Nå, etter åtte års fravær, er hun tilbake. Lenket til rullestolen og frakoblet Oslo-politiet, men ikke mer enn at den kvinnelige politimesteren setter henne på en uoppklart sak.

I de nærmere undersøkelser av forsvinningsnummeret til 17-åringen Karina Knoph, får Hanne den unge politimannen Henrik Holme som sparringpartner. En faglig sterk særling som også spilte en vesentlig rolle i det innsiktsfulle familievoldsdramaet Skyggedød fra 2012.

Ukens TV-anmeldelse:

Les også

Hold på hatten, nå nærmer det seg slutten for Downton Abbey.

Jihadister

Offline sitt hovedanliggende er terror. Et dødbringende bombeattentat rettes mot de Frogner-baserte lokalene til Islamsk Samarbeidsråd i Norge, og mye tyder på at ytterliggående muslimer står bak. Jihadister som vil sette en stopper for den moderate organisasjonens tilslutning til norske kjerneverdier.

Og kanskje har sønnen til Hanne Wilhelmsens gamle sidekick Billy T, konvertert til disse ekstremistene. Det er i alle fall det faren frykter, og selv om han av ymse årsaker er kraftig redusert, bestreber han seg på trenge til bunns i de faktiske forhold.

Grunnlovsjubileet

Hanne og hennes nye makker klarer på sin side å påvise at det går en rød tråd fra Karina Knoph-saken til terroranslaget. Når vi kommer så langt har skyldspørsmålet tatt en helt annen dreining – fra militante muslimer til ekstreme nasjonalister som har til hensikt å videreføre Anders Behrings Breiviks morderiske byggverk, og som sikter seg inn på den grunnlovsjubilerende 17. mai 2014 som sin destruktive festdag.

Offline unnslipper ikke den moderne politiromanens forbannelse: Politiarbeid i den digitale tidsalder er en stillesittende, indirekte affære. Det blir mange og uproduktive samtaler bak skrivebordet på Politihuset som bare lar oss se et gjenskinn av frontlinjen – den fysisk følbare dramatikken i sanntid. Anne Holt har et godt grep om justissektorens forunderlige verden og om politiske strømninger i og utenfor sosiale medier.

Vel og bra, men i litterært henseende er det bare den menneskelige dimensjon som er et umistelig gode, og den kommer best til syne i nærstudiene av nevnte Holme, av en junkie med krigstraumer fra Balkan og en hjerneskadet brevdue-entusiast.

I disse individuelt tilpassede sekvensene fordunster det tørt saksrefererende preget som ellers er litt for dominerende.

Anne Holt, Offline ( Vigmostad & Bjørke)

Les også

  1. Norske krimkolleger reagerer på «Larsson»-utgivelse

  2. Julia Holter: Ti sanger i balanse

Les mer om

  1. Anmeldelse
  2. Anne Holt
  3. Bokanmeldelse