Kultur

Il Tempo Extra Gigante er ikke ulovlig

Caprino Filmcenter mente den populære berg- og dalbanen er en ulovlig produktetterligning. De fikk ikke medhold i retten.

Her kjører advokatene Il tempo extra gigante under befaringen på Hunderfossen i forbindelse med rettssaken.
  • Tine Dommerud
    Journalist

SISTE: Berg-og-dalbane Il Tempo Extra Gigante i Hunderfossen Familiepark er ikke en ulovlig etterligning fra filmen "Flåklypa Grand Prix", ifølge dommen fra Sør-Gudbrandsdal tingrett fredag ettermiddag.

Den bitre striden mellom Aukruststiftelsen og Hunderfossen familiepark på den ene siden og Caprino filmcenter på den andre siden skyldes uenighet om opphavsretten til familieparkens berg-og-dal-bane Il Tempo Extra Gigante.

Hunderfossen Familiepark søkte Aukruststiftelsen om tillatelse til bruke Kjell Aukrusts gamle tegninger av bilen til å lage berg-og-dal-banen. Tillatelse ble innvilget.

Retten la vekt på at brev og tegninger viser at Kjell Aukrust deltok aktivt i den detaljerte utformingen av de tredimensjonale figurene til filmen, og at han både tegnet og beskrev hvordan detaljene skulle være.

-Tegningene bærer preg av Kjell Aukrust

Advokat Are Stenvik i BAHR representerte Aukrust-familien.

— Vi er naturlig nok svært tilfreds med reslutatet, sier Stenvik og karakteriserer dommen som lang og grundig.

Selve rettsaken tok åtte dager, og det ble brukt tid på Kjell Aukrust sine tegninger.

— Det ble lagt vekt på at Kjell Aukrust var engasjert i arbeidet med å lage bilen og de andre figurene. Tegningen bærer et klart preg av hans kunstneriske personlighet. Retten kom til at tegningene var det Aukrust som skapte og hadde opphavsrett til alene, sier Stenvik.

Retten på befaring i Hunderfossen familiepark for å inspisere attraksjonen Il tempo extra gigante.

Caprino Filmcenter mener at attraksjonen er en ulovlig produktetterligning, og har krevet at Hunderfossen stenger den. Filmsenteret mener at utformingen er basert på bilen som ble laget til spillefilmen Flåklypa Grand Prix og at Caprino Filmcenter og Aukruststiftelsen derfor har felles opphavsrett.

Kan opprettholde lisensvirksomheten

Lars Aukrust, Kjell Aukrust sin nevø, sier dommen betyr mye for blant annet driften av Aukrustsenteret i Alvdal.

-Den betyr at vi kan forsette vår lisensvirksomhet. Den innebærer også at Kjell Aukrust sitt rennome og livsverk er bevart.

Millioner i saksomkostninger

I dommen går det frem at det ikke kan legges vekt på at tegninger av filmbilen eller detaljene ikke er gjenfunnet i Caprinos filmstudio i ettertid.

-Det er på det rene at det har vært detaljtegninger til flere av figurene i filmen, og at Aukrust utarbeidet en dreiebok til filmen, heter det i dommen.

Retten idømte Caprino Filmcenter saksomkostningene, båre til Hunderfossen Familiepark på drøyt 990.000 kroner, og til Kari og Kjell Aukrusts stiftelse, på kroner 1.769.094.

Det har ikke lykkes Aftenposten å få kommentar fra Caprino Filmcenters advokat.

Stridens kjerne

Aukruststiftelsen mener at berg-og-dal-banen er laget etter Kjell Aukrusts originale tegning som ble publisert i Adresseavisen i 1968, under navnet Reodor V-20. Det er enighet om at Aukruststiftelsen alene har opphavsretten til denne tegningen.

Dette er den aller første tegningen av Il tempo gigante. Den ble publisert i adresseavisen i 1968.

Senere tegnet Kjell Aukrust en omarbeidet versjon av den første tegningen, hvor han tilføyde blant annet det såkalte «dioptersiktet» på panseret (for «peiling av tilfeldige fotgjengere»), radar, bremsekloss og en «blodbank» av reagensrør. Aukruststiftelsen hevder denne tegningen må ha blitt laget før filmopptakene, fordi tegningen figurerer som rekvisitt i filmen.

Aukruststiftelsen mener denne tegningen må ha blitt laget før filmen, ettersom den ble brukt som en rekvisitt under filmopptakene.

Caprino filmcenter mener derimot at den andre tegningen er en etterligning av den tredimensjonale filmbilen, som ble skapt av Ivo Caprino i samarbeid med Bjarne Sandemose. Her er en annen versjon av tegningen:

Caprino filmcenter mener det er denne tegningen berg- og dalbanen er basert på. Og at den er en etterligning av filmbilen.

Rettssaken har gått i Sør-Gudbrandsdal tingrett.

Les også

  1. Rettssak i berg-og-dalbane på Hunderfossen

  2. 30 år langt samarbeid med Aukrust er ved veis ende

  3. Rettslig oppgjør om Il Tempo Gigante

Les mer om

  1. Kunst
  2. Film