– Fatter ikke dette

Arrangørene av Årets bilde-konkurransen i Sverige og Danmark tviler på at vinnerbildet fra Norge ville fått pris hos dem.

Årets bilde i Norge er blitt debattert mange steder og trolig ville det ikke vunnet hverken i Sverige eller Danmark.

Vant Årets bilde for 2009

– Jeg fatter ikke at dette vant, sier juryformann Christer Høglund i Sverige.

Debatten har gått høyt på Twitter, i blogger og kommentarfeltene på avisnettsteder etter at Dagbladets Hans Arne Vedlog onsdag vant Årets bilde for 2009 med et fotografi av Barack Obama i Oslo.

Juryformann Christer Høglund i den svenske Årets-bilde-konkurransen, som finner sted i Örebro om to uker, sier han har vanskelig å forstå hvordan bildet kunne bli kåret til årets pressefoto i Norge.

– Mulig at juryen tenkte at bildet hadde en komisk dimensjon, fordi man ser Obamas hode og hans kones føtter. Det kan også være at bildet var unikt fordi det var vanskelig å ta bilde av presidenten bak all sikkerheten. Likevel, jeg vet ikke hvor mange slike bilder som tas nesten daglig i USA. Hverken som humor— eller nyhetsbilde er det en vinner, sier Høglund.

Heller ikke Teit Hornbak, en av tre medlemmer i danskenes jury, klarer å se noen genuin prisvinnende dimensjon ved fotografiet.

Kjedelig.

– Det er et registrerende snapshot som fotografen sikkert har ventet lenge for å ta. Det forteller ingenting, og det finnes ingen journalistisk dybde eller mening i det. Det er et kjedelig bilde, sier han.

Hornbak vil nødig uttale seg om dette er et uttrykk for kvaliteten på norsk fotojournalistikk, siden han ikke har sett de andre som ble sendt inn til konkurransen.

Årets koordinator av fotokonkurransen i Sverige, Håkan Risberg, mener at Vedlogs bilde i tillegg er altfor omfattende behandlet i Photoshop til at det i det hele tatt ville blitt godkjent som et konkurransebidrag på svensk side av grensen.

– Etter mye debatt de siste årene har vi laget strenge regler for de fremste prisene for pressebilder. Vi tillater ikke arrangerte bilder, og behandlingen i Photoshop skal være minimal i forhold til originalen. Dette er uten tvil korrigert mye, fordi det er skutt med blitz gjennom tykke, skuddsikre glassruter på presidentens bil, sier Risberg.

Den svenske juryen har i flere tilfeller bedt om den originale råfilen for å avgjøre tvilstilfeller.

Prisvinneren Vedlog vil ikke polemisere mot kritikerne.

– Folk får fritt ha meninger om bildet. Jeg forholder meg til juryens avgjørelse, sier han.

Vedlog avviser at bildet er vesentlig behandlet i Photoshop.

– Jeg har bare justert fargene litt, på grunn av det skuddsikre glasset, sier han.

Veldig bra.

Juryleder Tore Berntsen forsvarer prisen slik overfor fagbladet Journalisten:

– Bildet viser noe av styrken til stills-fotografene. De kan fryse et øyeblikk, og det er nettopp det vinneren her har lykkes veldig bra med. At en norsk fotograf tar et så spesielt og bra bilde av det som kanskje er verdens mest fotograferte navn, er det all mulig grunn til å være stolt av, sier Berntsen. Han skryter av komposisjonen.

– Det blir et triangel mellom Barack Obamas blikk, Michelles knær og det amerikanske statsvåpenet.

– Av alle bildene som tas av Obama, er det en god sjanse for at dette er et av dem som blir husket, sier Berntsen.