Kultur

Fire MGP-låter som ikke vant, men ble store hits

Carola Häggkvist, vinner i 1983.
  • Harald Fossberg
    Harald Fossberg
    Kulturjournalist og tegneserieanmelder

1. Carola: «Främling», 3. plass 1983

«Främling» fikk full pott i den svenske finalen, noe som ingen har klart å gjenta siden da. Men da hun deltok i Grand Prix-sirkuset i München, ble det bare tredjeplass etter Luxembourg og Israel. Men låten ble en hit i Norge og Sverige, og ble også utgitt i engelsk, tysk og nederlandsk språkdrakt. Albumet «Främling» er et av broderfolkets mest solgte, og Carola fikk MGP-revansje med «Fångad av en stormvind», som vant finalen i 1991.

2. Cliff Richard: «Congratulations», 2. plass 1968

«Alle» regnet med at Cliff skulle vinne på hjemmebane med en låt skrevet av folkene bak fjorårsvinneren «Puppet on a String», men ble snytt for førsteplassen av det spanske bidraget med ett fattig poeng. Onde tunger har hevdet at Franco-regimet hadde kjøpt stemmer, men dette er aldri blitt bevist. Uansett er det «Congratulations» som huskes som den store hiten i Europa, Australia og New Zealand, med seks førsteplasser.

3. Mocedades: «Eres Tu», 2. plass 1973

Enda en nesten-vinner som utklasset vinnerlåten: Den baskiske vokalgruppen Mocaderes (og tredjeplassvinneren Cliff Richard med «Power to all our friends») satte vinneren fra Luxembourg totalt i skyggen. «Eres Tu» er også den eneste spanskspråklige platen som har vært inne på Billboards topp-ti-liste. Den er blitt gitt ut i en drøss coverversjoner, bl.a. som «I mitt liv» med Inger-LIse Rypdal.

4. Domenico Modugno: «Nel Blu, Dipinto di Blu», 3. plass 1958

Tittelen over ringer kanskje ingen bjeller, men dette er en av tidenes mest kjente sanger. Den er best kjent som «Volare» i Dean Martins versjon. I Norge klatret originalversjonen til annenplass, men det var i USA den virkelig fikk luft under vingene. Her vant låten to Grammy-priser som Årets låt og årets plate. Når man regner de mange coverversjonene, har den solgt over 22 millioner eksemplarer verden over.

Les mer om

  1. Musikk