Kultur

Jørn Lier Horst: BlindgangSolid politiarbeid på velkjent grunn

Metodisk imponerende, men for tilbakelent og temposvak.

Jørn Lier Horst leverer krim av kjent merke. Trygve Indrelid

 • Rune Hallheim
  Journalist

Jørn Lier Horst må være en av de mest konsistente aktørene i norsk samtidskrim. Han holder seg til minimale variasjoner over et rotfestet tema, og denne tryggheten og soliditeten som avspeiler seg i hans rettskafne og tvers igjennom tillitvekkende gjennomgangsfigur William Wisting, er nok en av grunnene til at han har opparbeidet seg en omfattende leserkrets. Selv har jeg lenge ment at Horst i unødig stor grad velger det velkjente fremfor det utprøvende, både formelt og innholdsmessig, og Blindgang gjør lite for å omstøte den holdningen.

Narkotikahandel

I den tiende Wisting-historien må hedersmannen vår bryne seg på et sakskompleks der fellesnevneren er narkotikahandel over fylkesgrensene og politidistriktene. En ung alenemor flytter inn i huset til bestefaren, som nøt den tvilsomme æren av å være en av Staverns sorte får — en forherdet yrkeskriminell som endte sine dager med knust hodeskalle på kjellergulvet. Fra dette ikke synderlig trivelige huset knyttes det innfløkte forbindelseslinjer til en taxisjåførs uoppklarte forsvinningsnummer, og smått om senn også til et tilsynelatende opplagt rovmord som skal for retten i Kristiansand.

Wisting hadde ikke vært Wisting, hvis han ikke hadde fått mistanker om at sannheten ikke alltid er slik den fra først av ser ut til å være. En gryende erkjennelse som tvinger ham til å gå til felts mot forsømmelser og andre klanderverdige forhold i egne rekker.

Detaljnivå

Som en rekke ganger før, trekkes journalistdatteren Line inn i handlingen - et effektivt og i samme åndedrag nokså billig emosjonelt virkemiddel. Det ligger liksom i kortene at Line skal utsettes for fare, attpåtil i høygravid tilstand, men at alt løser seg til slutt. Wisting-romanenes klareste kvalitetstrekk er fremstillingen av det planmessige og samvittighetsfulle politiarbeidet. Horst er en av de få krimforfatterne som makter å skape engasjerende lesning ut av et så nitid utpenslet detaljnivå, mye fordi han legger vekten på politiets operative samfunnsoppdrag, ikke på interne anliggender av ymse slag.

Cerebral

En bivirkning ved å gjengi virkelighetsnære etterforskningsrutiner i fullformat, er at det spektakulære og ytterliggående ved krimsjangeren ikke kommer til orde. Blindgang er en cerebral og stillesittende affære, nærmest kjemisk renset for det vi vanligvis forstår med dramatiske opptrinn. Det gjør den sjeldent troverdig, og samtidig litt flat, forsterket av en refererende og småtørr stiltone og en underutviklet sans for psykologisk bredspektret karakterskildring. Personene fremstår som lettere stiliserte byggeklosser i en ferdigprogrammert og sedat spenningskurve, som ville ha profitert på en mer løssluppen tilnærming til stofftilfanget sitt.

Bok krim

Blindgang

Jørn Lier Horst

Gyldendal

Les: Blir det bedre krim når politifolk skriver?

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Litteratur

Relevante artikler

 1. KULTUR

  "Kompetent intrigesnekring", mener Aftenpostens anmelder om Jørn Lier Horsts nye krimroman.

 2. KULTUR

  «Troverdige og spennende kriminalgåter fra Lier Horst»

 3. KULTUR

  Anmeldelse: Jørn Lier Horst og Thomas Engers nye bok er langt unna klassikerstatus

 4. NORGE

  Dagens quiz: Onsdag 27. februar 2019

 5. KULTUR

  Ny William Wisting-bok fra Jørn Lier Horst: – Nå må vel snart denne skriveformelen være oppbrukt

 6. KULTUR

  TV-anmeldelse: Sven Nordin er fabelaktig som Wisting