Kultur

- Utfordrer hverandre

I morgen opptrer Sissel Kyrkjebø igjen sammen med Plácido Domingo. De har begge hatt noe å lære av den andre.

  • Forf>
  • <forf>espen A. Eik <

— For meg er det viktig å besøke et nytt sted hvert år. Da kan jeg møte et nytt publikum, og gi dem sjansen til å oppdage noe de ellers kanskje ikke ville fått med seg, svarte Plácido Domingo på spørsmålet om hvorfor han har valgt å komme til Trondheim og Olavsfestdagene midt i en travel konsertsesong.I morgen står han på scenen sammen med Sissel Kyrkjebø, 12 år etter at de to fant tonen under vinter-OL på Lillehammer. Den gang sang de "Fire in your heart". Etter det har de to samarbeidet om flere opptredener og plateutgivelser.

Begynte forsiktig.

— Vi begynte med én sang. Så utfordret jeg Domingo litt, og ba ham bli med å synge flere. Jeg er ingen klassisksanger, men beveger meg snarere i et cross-over-terreng, preget av nyere, mer rytmisk musikk. Det er ikke Domingos primærområde. Men så presset han meg tilbake, og ba meg synge mer klassisk materiale. Sånn sett kan man si at vi har lært av hverandre, forklarte Sissel Kyrkjebø.- Jeg er åpen for mye, jeg, sa Domingo, og mente blant annet at Beatles' "Yesterday", som han også har sunget, kan sammenlignes med en Schuberts lieder.- Men å jobbe med Domingo er alltid en stor ære. Sier han "hopp!", så hopper jeg, smiler Kyrkjebø. De to har ingen konkrete planer om å spille inn en ny plate, men Domingo er klar hvis noen kommer med gode forslag.- Jeg setter stor pris på å jobbe med Sissel, og det er mye vi kunne sunget sammen. Fredag opptrer altså de to, sammen med den argentinske sopranen Virginia Tola og Trondheim Symfoniorkester på Torvet i Trondheim. Kyrkjebø og Domingo er verdensstjerner, og Tola fikk sitt gjennombrudd som internasjonal artist da hun i 1999 vant Dronning Sonjas Internasjonale Musikkonkurranse. Da billettene ble lagt ut for salg i mars, ble flere enn 2000 billetter solgt i løpet av den første helgen. Siden har omsetningen gått tregere: Arrangørene trenger mellom 7000 og 8000 billetter for at budsjettet skal gå i balanse, men hadde pr. i går solgt mellom 2500 og 3000 billetter. På mandag ble prisen på de billigste billettene senket fra 490 kroner til 250 kroner. På pressekonferansen i går kalte Per Kvistad Uddu, direktør for Olavsfestdagene, konserten på fredag den "viktigste i festdagenes 44 år lange historie". Konserten koster alene like mye som hele festivalen kostet i 1998.- Foreløpig ser det ut til at konserten vil gå i minus, sier presseansvarlig Maria Nordström.

- Jeg våkner hver morgen og håper jeg fortsatt har sangstemme, fortalte Plácido Domingo på pressekonferansen i Trondheim i går. Tidligere håpet han å kunne fortsette karrièren som sanger til han var rundt 55. I morgen synger 65-åringen sammen med Sissel Kyrkjebø igjen - 12 år etter at de to fant tonen under vinter-OL på Lillehammer.

Les mer om

  1. Musikk