Kultur

Årsrapport ble årets vakreste bok

Snøhetta intervjuet fire personer på over 100 år nord for polarsirkelen om deres forhold til lyset. Resultatet ble «Living the Nordic Light», årsrapporten til den østerrikske lysprodusenten Zumtobel.

Det skal være første gang at en årsrapport blir kåret til årets vakreste bok.
  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

I går kveld gikk denne topps i landets gjeveste konkurranse for formgivere. Juryen mener årsrapporten, signert Snøhetta er årets aller peneste bok i Norge.

— Zumtobel har i en årrekke engasjert kunstnere og arkitekter til å utforme sine årsrapporter. De er rene kunstverkene, og er blitt et slags samleobjekt. Denne gangen var det vi som fikk forespørsel og det var en veldig morsom utfordring, sier Snøhetta-gründer Kjetil Trædal Thorsen.

Laget portretter

En årsrapport kan i utgangspunktet høres dørgende kjedelig ut. Snøhetta valgte å kombinere selskapets årstall med redaksjonelt innhold med fokus på lyset i Polarsirkelområdet. I rapporten har forfatterne Åsne Seierstad og Po Tidholm portrettert fire personer som har vært bosatt i denne regionen rundt 100 år.

max_c6f2063510202c8c938460730e0760e2-B8eIxcQrpd.jpg

— Folk i den alderen er de siste vitnene til før-elektrisk tid. Derfor var det interessant å samle deres tanker knyttet til lys, hvordan de blir spesialister bare gjennom sin alder. Dette er noe som i stor grad er underkjent i vårt samfunn. Vi tar ikke godt nok vare på den kunnskapen som enkeltindivider besitter, sier Trædal Thorsen.

Han roser begge forfatterne for deres evne til å komme under huden på sine intervjuobjekter.

Lest i begravelse

— Boken handler ikke om lyset, men hvordan det har vært å leve med det. I tillegg har vi tatt med en rekke vitenskapelige artikler som tar for seg de mer vitenskapelige aspektene ved lyset, sier han.

3-j2GwaChECR.jpg

En av de fire som ble intervjuet døde bare timer etter at hun fikk lese artikkelen. Deler av den ble også lest opp i begravelsen.

Juryen, som er blitt ledet av svensken Martin Ek, uttaler at boken beveger seg langt utover den grunnleggende oppgaven til en årsrapport.

— Omslaget i seg selv gir et signal om at dette ikke er en vanlig årsrapport. Baksiden av omslaget overrasker med et foto av de portretterte 100-åringene, limt i blindpreg. Meget godt gjennomført produksjon fra innbinding, papir, preging, effekter, billedbehandling og trykk. En softcover blir ikke flottere enn dette, skriver juryen i sin begrunnelse.

Første gang

Det ble alt i alt delt ut 14 priser i går kveld.«Living the Nordic Light» vant også gull i åpen klasse.

— Dette er 82. gang årets vakreste bok arrangeres, og etter det jeg kan huske er det første gang at en årsrapport går til topps. Det er heller ikke hverdagskost at en årsrapport utgis som en bok, sier Martin Biehl, daglig leder i Grafill, den norske organisasjonen for visuell kommunikasjon.

Vinenrboken er trykket på ubestrøket papir og inneholder et galleri med bilder og grafiske funksjoner. Den illustrerte delen av boken er et kunstnerisk uttrykk av lys og mørke i det høye nord. Bildene ble tatt av den norske fotografen Sølve Sundsbø.

— Den er både spennende og utradisjonell. Det er ikke ofte at årsrapporter printes i bokform, derfor er dette et spennende grep, sier Biehl.

Her er de øvrige vinnerne:

Skjønnlitteratur - Illustrert bok

«Farvel til romanen. 24 timer i grenseland»

Forlag: Flamme Forlag

Åpen klasse

«LIVING THE NORDIC LIGHT»

Forlag: Zumtobel AG

Bokomslag - Barn

«Revolvergutten»

Forlag: Gyldendal Norsk Forlag

Bokomslag - Serier

«Gyldendal klassikere»

Forlag: Gyldendal Norsk Forlag

Bokomslag - Ungdom

«Café Vespa›

Forlag: Gyldendal Norsk Forlag

Bokomslag - Voksen

«Kan jeg finnes i andre formater»

Forlag: Flamme Forlag

Faktabok - Barn og ungdom

«Tenk brett - Skateboarding i Norge»

Forlag: Cappelen Damm

Faktabok - Voksen

«Modelling Time – The Permanent Collection 1925–2014»

Forlag: Torpedo Press

Fotobok/Kunstbok

«Tøyen sentrum»

Forlag: Multipress og Kunstakademiet i Oslo (KHiO)

Skjønnlitteratur - Barn og ungdom

«Verdens verste rektor»

Forlag: Gyldendal Norsk Forlag

Skjønnlitteratur - Bildebok

«Bakermester Brun»

Forlag: Gyldendal Norsk Forlag

Skjønnlitteratur - Voksen

«MS LIV»

Forlag: SKALD

Tegneserier

«Kebbelife. Mann søkes. Helst uten sjarm.»

Forlag: No Comprendo Press

Les også

  1. Forlaget med det rare i

  2. Dette er årets vakreste bøker