Over halvparten av britene lyver om hvilke TV-serier de har sett

Den populære Netflix-serien «Stranger Things» troner på løgntoppen, ifølge en britisk undersøkelse.

Millie Bobby Brown som Eleven i «Stranger Things», Emma Corrin som prinsesse Diana i «The Crown» og dragemoren Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) i «Game of Thrones».

52 prosent av de 1300 deltagerne i undersøkelsen innrømmet at de har løyet om å ha sett en TV-serie «alle» snakker om. Den uformelle undersøkelsen er gjort av TV- og radiomagasinet Radio Times.

Serien flest lyver om å ha sett, er «Stranger Things». Den nostalgiske hyllesten til grøssere fra 1980-tallet hadde premiere på Netflix i 2016 og er foreløpig blitt vist i tre sesonger. 14 prosent av respondentene løy om at de hadde sett «Stranger Things».

Dette er seriene flest lyver på seg å ha sett, ifølge undersøkelsen:

  1. «Stranger Things»
  2. «Game of Thrones»
  3. «Breaking Bad»
  4. «The Crown»
  5. «Schitt’s Creek»

– Umulig å se alt

Fantasy-serien «Game of Thrones» på HBO er blant historiens mest sette. Men 10 prosent lyver på seg å ha sett den.

7 prosent lyver på seg å ha sett krimserien «Breaking Bad».

To andre globale favoritter fullfører listen: «The Crown» og «Schitt's Creek.» Førstnevnte følger den politiske rivaliseringen i dronning Elizabeth IIs regjeringstid. «Schitt's Creek» er en kritikerrost canadisk komiserie.

Tilsvarende undersøkelse har ikke vært gjennomført blant nordmenn.

– Undersøkelsen vår illustrerer hvor mye vi elsker å snakke om TV. Men det er overraskende å se hvor mange av oss som ikke er helt ærlige om hva vi har sett. Med så mange valgmuligheter er det nesten umulig å se alt, sier redaksjonell direktør Tim Glanfield i Radio Times.

Han oppfordrer folk til å innrømme at det er serier de ikke har sett.

– Enkelt å slippe unna med løgn

Medieforsker Gry Cecilie Rustad er ekspert på film- og TV-industrien. Hun tror ikke det er uvanlig at folk lyver om filmer og TV-serier de har sett eller bøker de har lest.

Medieforsker Gry Cecilie Rustad tror folk lyver om at de har sett serier for å være en del av samtalen.

Rustad tror man lyver for å være en del av en samtale. Og sånn har det vært lenge: Enkelte TV-serier blir noe «alle» ser.

– Jeg tror folk nikker bifallende og sier ja, jeg har sett «Squid game» for å ikke føle seg utenfor.

At TV-seriene blir godt dekket i mediene, gjør det kanskje lettere å slippe unna, tror Rustad. Man får mye informasjon om hva seriene handler om.

– Det gjør det enklere å slippe unna med en liten hvit løgn, sier hun.