Kultur

Chatter med naboen

Ungdom snakker mye mer enn før - men mest med de samme vennene. Det kan skape en generasjon med helt nye sosiale evner, tror Synovate MMI.

 • Forf>
 • Per Kristian Bjørkeng <forf>rolf Øhman (foto) <

Mediene har hausset populariteten til internasjonale nettfenomener som Second Life og MySpace. I realiteten er det hyperlokale tjenester som Hamar-ungdom, Nettby og Blink som er vinnerne blant norsk ungdom. Over 90 prosent av 15— 20-åringer er aktive brukere av chattetjenesten MSN Messenger. 60 prosent av dem har i all hovedsak kontakt med mennesker som de også har kontakt med utenfor nettet.Det viser en representativ undersøkelse utført av analysebyrået Synovate MMI. Det såkalte SOON-prosjektet sponses av åtte store aktører som har interesse av å lære om unges medievaner. Spørreundersøkelsen har over 800 jevnlig besvarende respondenter og suppleres med dybdeintervjuer.

Bare MSN.

— Det er nesten ingen norske unge som bruker tjenester som Second Life. Mange har kanskje registrert seg på MySpace, men det er ikke der de bruker tiden. Mennesker har ikke plutselig fått nye kommunikasjonsbehov. Ungdom har fortsatt behov for å kjenne dem de kommuniserer med. Nettet er også et sjekkested, og sjansen for at det klaffer med en som også bor på samme sted, er mye større, sier Ole Petter Nyhaug i Synovate MMI.Chattetjenesten MSN Messenger har i flere år vært etablert som den store felles arenaen blant norsk ungdom. 54 prosent bruker Messenger daglig. I hvert vindu er det mulig å ha samtaler med flere på en gang, og det er ikke uvanlig å ha fire til seks chattevinduer oppe samtidig. En jente rapporterte at hun kan ha ti vinduer oppe på en gang.

Åpne kanaler.

— Det betyr ikke nødvendigvis at praten går hele tiden, men chattekanalene holdes åpne. De ser kanskje på samme film og kommenterer nå og da i fellesskap. Dette er ekstremt sosialt, vi kaller det indefinitiv kommunikasjon. Den tar aldri slutt. Man trenger aldri bestemme seg for noe, og ingen får det siste ordet. Dette skaper en generasjon mennesker som er utrolig dyktige til å samhandle og kommunisere. På lang sikt kan dette komme til å endre måten vi løser problemer på, mener Nyhaug.

Utestengt.

Han peker på at Messenger-bruken også har vært benyttet til å utelukke de upopulære i klassen.- På en ungdomsskole ble alle 10.-klassinger oppfordret om å legge alle på hele trinnet inn på vennelisten, så ingen skulle falle utenfor. Utfrysing forekommer, men alt i alt opplever jeg chatten som en positiv utvikling, sier Nyhaug.Lesing av hverandres blogger har vært den store hiten de siste par årene. Aktiviteten har økt med 200 prosent det siste halvannet året, og er nå den nett-tjenesten som øker mest.

Blogger.

— Ungdom leser hverandres blogger, ikke nyhetsblogger. De skriver for seg selv og sine nærmeste venner. Bloggen er en sosial arena man bruker til å holde kontakt med venner, som for eksempel ved å laste opp bilder fra festen i går. Windows Live Spaces er den dominerende bloggplattformen, forteller Nyhaug.Den samme sosiale tendensen råder også innen spillmediet. Undersøkelsen viser at de som spiller dataspill nå bruker mer tid på det enn på å se på TV. Men de klassiske spillene mister terreng til fordel for de nyere sosiale spillene, som World of Warcraft, The Sims og Everquest.

 1. Les også

  Prater i timesvis på Messenger

Frøya Stavem (f.h.), Linnéa Sundfær Haug, Amina Sewali og Annika De Leon har gjerne fire til fem chattevinduer oppe samtidig, og er å treffe på Messenger i timevis nesten hver dag. Foto: ROLF ØHMAN

Relevante artikler

 1. VITEN

  Nettpratrobotene vil endre måten vi kommuniserer med internett

 2. NORGE

  Vanskeligstilt ungdom trenger å være på nett

 3. KULTUR

  Mange unge er misfornøyde med livet nå: – De må betale en høy pris, mener forsker

 4. SID

  Jeg gikk fra sosiale medier-avhengig til avholds

 5. SID

  En skjerm full av løgner og overfladisk spill

 6. KULTUR

  Islandske ungdommer elsker å snakke norsk - på grunn av «Skam»