Kultur

Cannes-feiring med ny motor

CANNES (Aftenposten.no): Og i år markerer Norge seg på Croisetten med en lavvo.

Unni Lindell og Anne B. Ragde er i Cannes med TV2, og led ikke av noen synlig hjemlengsel. ESPEN A. EIK

 • Espen A. Eik
 1. mai-feiringen under en overskyet Cannes-himmel kjennetegnes i år ved at festmotor Pål Bang-Hansen ikke er til stede. — Hallo, snakker jeg med Pål Bang-Hansen?- Ja, du gjør vel det?

Ustyrlig lam

Bang-Hansens karakteristiske stemme spretter fortsatt avgårde som et ustyrlig lam. Men Bang Hansen selv er det verre med. Den velkjente regissøren, anmelderen og filmviteren ligger på Ullevål universitetssykehus og er skral. Sånn feires mannens første norske 17. mai på... ja, på hvor lenge?- Jeg har ikke vært i Norge på 17. mai på 45 år! I den perioden har det nemlig vært Cannes og filmfestivalen som har vært Bang-Hansens arena. Han har vært hovedmann i den norske festkomiteen og innrømmer glatt at han i dag kommer til å tenke ekstra mye på den etterhvert så tradisjonelle middagen den norske delegasjonen samles om.

Slutt er slutt

— Jeg kommer nok til å sitte her og gråte litt og være lei meg en stund i ettermiddag. Men jeg tar mot til meg og innser at når man har passert 70, så må man venne seg til at ting tar slutt her i verden. Og når ting er slutt, så er det slutt.Ny festkomite av året er Aftenpostens egen Per Haddal. Han har booket den vanlige restauranten, funnet frem sangheftene og bekreftet menyen. - Vi har ofte hatt gleden av å ha Rolv Wesenlund som taler ved disse middagene. Men i år kommer han ikke til byen før den 20. Så da gjorde jeg det letteste og utnevnte like greit meg selv til kveldens hovedtaler, sier Haddal. Norge markerer seg i år sterkt på Croisetten med en lavvo. Der startet dagen tidlig med jordbær og champagne, før stedet så gradvis går gjennom ulike festfaser frem mot kvelden, hvor det er ventet opp mot 1000 fremmøtte.

Ifjor var Pål Bang-Hansen på Cannes-festivalen for 45. gang. I år er han hjemme. TOR G. STENERSEN

Beate Juliussen (t.v.) og Kari Mákreda Utsi ønsket velkommen til jordbær og champagne fra tidlig på morgenen utenfor lavvoen som er satt opp for å skaffe oppmerksomhet om Norge som filmland. ESPEN A. EIK

Aftenpostens Per Haddal har tatt Pål Bang-Hansens plass som festkomite. ESPEN A. EIK

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Elisabeth Moss’ nye film hadde première i Cannes: - Den mest bisarre sexscenen

 2. A-MAGASINET

  - Man trenger ikke kutte ut den røde løperen for å begynne å respektere kvinner mer

 3. KULTUR

  Kvinnene kuppet den røde løperen i Cannes

 4. KULTUR

  Full konflikt mellom Netflix og filmbransjen før festivalen i Cannes

 5. FOTBALL

  Tettey scoret to i storseier

 6. A-MAGASINET

  Gullpalmevinner Ruben Östlund er overrasket over det norske kinopublikummet.