Kattekvinnen er død

Sanger og skuespiller Eartha Kitt ble 81 år.

Eartha Kitt død av kreft 1. juledag. Hun ble 81 år gammel.
  • Tone B. Værvågen

Fra "Santa Baby" til Catwoman, Eartha Kitt var et ikon. Hennes svært spesielle stemme, og katteaktige fremtoning gav henne kultstatus, spesielt blant "dragdronninger" verden over. Hun returnerte deres hengivenhet ved å kjempe for de homofiles rettigheter.

I løpet av karrieren vant hun to Emmy-priser, og ble i tillegg nominert til to Tony— og én Grammy-pris.

Dramatisk bakgrunn

Kitt ble født i byen North i delstaten South Carolina i 1927. Hun var et resultat av en voldtekt, en hvit plantasjeeier voldtok moren hennes. Kitt havnet i New York som niåring, og tenårene tilbrakte hun på gaten, eller når hun var heldig, hos venner, før hun sang og danset seg opp av rennestenen.

Hun fikk plass i et afroamerikansk dansekompani, som brakte henne til Europa, hvor han snart ble populær med sanger som "C'est si bon" og "Santa Baby". Tilbake i USA gav regissøren og skuespilleren Orson Welles en rolle i i sceneoppsetningen av Dr. Faustus, hvor hun spilte Helene av Troja. Welles beskrev henne som «den mest spennende kvinnen i verden».

På sekstitallet gjorde hun suksess som Catwoman i den kitsche, men populære TV-serien «Batman».

I 1968 ble hun frosset ut av underholdningsindustrien etter å ha kommet med kritiske uttalelser mot krigen i Vietnam under et besøk i Det hvite hus. Hun ble imidlertid tatt imot med åpne armer da hun returnerte til en rolle på Broadway ti år senere, melder NTB.

På åttitallet markerte hun seg i kampen mot AIDS. Hun hadde også en kjempehit med discolåta "Where Is My Man". På nittitallet var hun tilbake på Broadway, og markerte seg som kabaretartist.

    Eartha Kitt som Catwoman, 1967.