Kultur

Sveaas gir bort sølvskatt

Christen Sveaas ga i går overraskende bort sin meget verdifulle samling Bergenssølv. – 28 års kjærlighet ligger bak, sier giveren.

- Museet valgte fritt blant mine ca. 500 gjenstander. Nå har jeg bare beholdt 28, forteller Christen Sveaas.
  • Kaja Korsvold
    Journalist

Finansmannen Christen Sveaas hadde fortalt Bergen kommune og Kunstmuseene i Bergen at han skulle plassere samlingen av antikvarisk sølv i byen i 15 år. I går, da H. M. Dronning Sonja høytidelig åpnet den nye samlingen, overrasket samleren selv med å fortelle at dette er en gave til evig tid.

– Jeg donerer i dag samlingen av 359 gjenstander til «Stiftelsen Bergenssølvet». Denne stiftelsen får i tillegg noen ekstra millioner til å kjøpe mer Bergenssølv og til å drive forskning. Styret består av fem personer, en fra Bergen kommune, en fra museet, et medlem av Bergen næringsråd, et medlem fra Bergen rederiforening og et medlem av Anders Sveaas allmennyttige fond. Fra dette fondet har jeg selv oppnevnt erkebergenser, og min gode venn høyesterettsadvokat Jan Einar Greve, fortalte Sveaas til Aftenposten før overrekkelsen i går.

Ekornet Sveaas.

Det er en unik samler som står bak samlingen som museet kaller Sølvskatten. Sveaas har samlet på Bergenssølv siden tidlig på 80-tallet.

– Jeg har alltid vært fascinert av gamle ting, allerede fra jeg var barn. Da jeg var tenåring begynte jeg å kjøpe gamle ting på loppemarked, men det var mer fordi det var billig og jeg kunne selge det videre og tjene masse penger, forteller Sveaas.

Det var en sølvskje i barndomshjemmet som ble starten på interessen for antikt sølv. Bak på skjeen sto inngravert initialene til han som hadde laget den. Den sølvskjeen var fra Drammen. Det er nemlig ikke bare Bergen som hadde gullsmedmestere i middelalderen. Men Bergen hadde flinkeste.

– Bergen var den største byen på den tiden og en betydelig handelsby. Generelt er sølvet fra 1600-1700 tallet av veldig høy kvalitet.

Drikkebegre, skjeer, brudekroner og de andre gjenstandene er som regel nydelig dekorert, sier Sveaas.

– Har du andre samlinger av ting som verden ikke vet om?

– Det vil jeg ikke si noe om.

– Hvorfor vil du ikke plassere sølvet på ditt eget museum, Kistefosmuseet?

– Der har vi har vi tre satsingsområder, det unike tresliperiet, den stadig voksende kulturpark av internasjonal samtidskultur samt de årlige kunstutstillingene.

– Og hvorfor vil du ikke selv sitte i styret for stiftelsen?

– Her er det ikke snakk om å gi bort å ta igjen. Bergenserne får selv ta ansvaret for å ta vare på denne gaven. 28 års kjærlighet ligger bak, sier samleren.

Les også

Sveaas dro frem skulptur verdt 50 mill. kr i retten

Før ble det kalt sølvkammeret. Nå er det blitt en hel sølvsal på Vestlandske Kunstindustrimuseum.