Kultur

Forsvaret blir MGP-arrangør

Forsvaret er medarrangør under den første av neste års delfinaler i Melodi Grand Prix.

Her holder NATOs AWACS-fly til, i januar flytter Melodi Grand Prix inn.
  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist

Arenaen blir hangaren til NATOs overvåkingsfly AWACS på Ørland flystasjon.

2010 blir et helt spesielt år for Melodi Grand Prix i Norge. I mai arrangeres som kjent den internasjonale finalen i Telenor arena på Fornebu. Samtidig kan MGP også feire sitt 50-års jubileum.

Og det ønsker NRK og produksjonsselskapet Dinamo å markere med å gjøre de kommende delfinalene ekstra spesielle. Derfor skrives det MGP-historie når den første av neste års delfinaler legges til en av landets aller minste byer, kommunesenteret Brekstad i Ørland kommune.

Arrangementet skal gjennomføres i landets største flyhangar, som til daglig rommer NATOs overvåkingsfly, AWACS.

Likte ideen.

– Jeg fulgte en av delfinalene i vår og tenkte at dette måtte da vi også kunne få til, men drømte ikke om at det var et så stort arrangement. Jeg hadde sett for meg den nye kultursalen vår med 450 seter, men det ble for lite. Derfor tok jeg kontakt med ledelsen ved Ørland flystasjon og presenterte ideen for dem. De sa kjør på, og dermed var vi i gang, sier ordfører Hallgeir Grøntvedt i Ørland kommune. En av utfordringene var å finne en arena. Det ordnet flystasjonen. Resultatet ble en 3925 kvadratmeter stor flyhangar.

– Hangaren som vil bli benyttet, tilhører NATO, og vi måtte derfor klarere dette med ledelsen ved hovedkvarter til AWACS' avdeling i Geilenkirchen i Tyskland. De syntes det var en strålende idé. Samtidig er dette en fin sjanse til å få markedsført både Luftforsvaret og Ørlandet på en positiv måte, sier brigader Tom Guttormsen ved Ørland flystasjon.

Stasjonen teller i dag 650 ansatte. Stasjonen opererer også F-16 jagerfly og Sea King redningshelikopter, foruten luftvern. Ørland flystasjon er en av fire baser for AWACS-flåten til NATO. AWACS er betegnelsen på NATOs flyvende radarsystem.

Passer bra.

– Vi bidrar ikke noe på kostnadssiden, annet enn med lokaliteter og mannskap. Ettersom dette skjer den første uken på nyåret får det heller ingen negativ innvirkning på det driver med til vanlig. Da har ikke AWACS-flyet et operativt behov for å være til stede, sier Guttormsen.

En delfinale vil koste arrangørstedet 1,3 millioner kroner. Nå må kommunen ut på sponsorjakt hos det lokale næringsliv.

– Kommunen kan ikke ta dette løftet alene. Vi må derfor få både regionalt og lokalt næringsliv på banen, men det tror jeg vi skal klare. Delfinalen sendes fredag 8. januar, midt i NRKs gullrekke, så markedsføringseffekten er ganske stor. Derfor vil vi utnytte dette på en best mulig måte, sier ordfører Hallgeir Grøntvedt.

Distriktsvinnere

Det er ikke tilfeldig at delfinalene i Melodi Grand Prix ikke blir arrangert i Trondheim, Tromsø, Bergen eller Oslo. I stedet velges Distrikts-Norge som arrangørsteder.

– I de store byene i Norge er det ikke mulig å skape den samme entusiasme og engasjement som vi finner ute i distriktene. Dette er et slags dugnadsprosjekt. Se bare på innsamlingsaksjonen på TV, det er de minste kommunene som engasjerer seg sterkest. I de store byene er det så mye annet som skjer, der er ikke den samme dugnadsånden, sier produsent Dag Hvaring for MGP i Dinamo.

Tidligere har det vært et kriterium at arrangørstedene måtte ha en stor fotballhall, hvor arrangementet kunne legges. Det er nå blitt endret, slik at også flere mindre steder kan være med.

–Det var i den sammenheng av Ørland dukket opp. Det er helt spesielt å få arrangere en delfinale i en så liten by, men vi ønsker å få vist frem MGP i hele Norge. Og det har vært stor interesse fra en rekke kommuner, i alle størrelser, med unntak av de største, som vil arrangere delfinaler, sier Hvaring.