Bernt Hulsker sier at han ikke ville utsette vekteren for rasisme. – Følte meg tråkket på, sier vekteren.

Aktor har lagt ned påstand om 24 dagers betinget fengsel for Bernt Hulsker etter hendelsen på VGTVs julebord. Profilen har erkjent straffeskyld for ett av to tiltalepunkter.

Da A-magasinet møtte Hulsker i 2021, var karrieren hans på vei opp. Etter hendelsen i mars har han ikke vært til stede i offentligheten.

Programlederen er tiltalt for rasistiske ytringer overfor en vekter på karaokebaren Syng Mer. Han er også tiltalt for «hensynsløs adferd».

Aktor la ned påstand om 24 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år for Hulsker. I tillegg 15.000 kroners bot. Dommen faller senere. Betinget fengsel må bare sones dersom tiltalte gjør en ny straffbar handling i prøvetiden.

Hulskers forsvarer ba om frifinnelse. Han mener det ikke er bevist hva Hulsker sa.

Hendelsen fant sted under VGTVs julebord i mars. Han er tiltalt for å ha sagt «jævla neger» og «Hvordan kan du be en hvit mann om å gå ut».

Særlig to spørsmål ble tema i retten:

  • Hvorvidt Hulsker sa «jævla» før ordet «neger» til vekteren.
  • Hvorvidt Hulsker sa «Hvordan kan du be en hvit mann om å gå ut».

– Nei, sa Bernt Hulsker på spørsmål om han erkjenner straffskyld for første tiltalepunkt.

Punktet handler om de rasistiske ytringene. Dette har endret seg siden juli, da forsvareren sa til NRK at Hulsker erkjente straffskyld for hele tiltalen.

I retten forklarte den tidligere VG-profilen hvorfor han svarte nei. Han er usikker på om ordet «jævla» ble sagt, men mener det er sannsynlig at han har sagt n-ordet.

Men han kan ikke huske å ha sagt «Hvordan kan du be en hvit mann om å gå ut». I alle fall ikke overfor vekteren på Syng, Jwan Rasho.

– Ikke et rasistisk fiber i denne kroppen

– Jeg kjenner meg selv. Det finnes ingen intensjon om å prøve å utsette ham for en rasistisk ytring her, sa Hulsker.

Han åpner for at han husker feil. Han var beruset. Hvis setningen faktisk ble sagt, må det ha vært i en humorsetting overfor vennene, mener han.

– Kanskje skal jeg gjøre bot for det jeg nettopp har sagt spontant, også blir det to feil.

Eksfotballspilleren fortalte om en karriere der inkludering har vært sentralt. Hulsker sier han har engasjert seg konkret i dette arbeidet, blant annet gjennom bistandsorganisasjonen Plan. Hans nærmeste venn har opprinnelse fra nabolandet til den fornærmede Rasho.

– Det er ikke et rasistisk fiber i denne kroppen her.

Dommer Irene Utgaard Aasen ledet rettssaken i Oslo tingrett.

Ulike forklaringer

Ifølge Hulsker startet hendelsen med at han gjorde en parodi av en sketsj fra komiker John Cleese. Den spinner rundt setningen «don’t mention the war».

Det kommer frem at dette innebærer at Hulsker gjør nazihilsen og snakker tysk. Det stemmer overens med det Jwan Rasho sier.

Vekteren forteller at han observerte nazihilsener og fulgte med på Hulsker en liten stund. Etter å ha sett at han tilnærmet seg noen jenter i baren, bestemte han seg for å kaste ham ut. Rasho sa han ba Hulsker rolig om de kunne ta to ord. Hulsker reiste seg.

– Han sa: jævla neger. Hvordan kan du be en hvit mann om å gå ut? sa Rasho.

Et vitne som jobber i VGTV, var til stede. Han så Hulsker oppføre seg som om han gikk inn i en rolle. Han hørte Hulsker si «Jeg blir kastet ut. Jeg er en neger». Dette ble spilt ut som om han sa «buhu» samtidig, altså at man skulle synes synd på karakteren, fortalte vitnet.

Et annet vitne, som ikke tilhørte julebordet, husker det som at Hulsker rettet ordet «neger» mot vekteren.

En annen kollega i VGTV opplever også at Hulsker spilte en karakter. Han har hørt Hulsker si noe sånt som «skal du fortelle den hvite mannen hva han skal gjøre». Dette oppfattet kollegaen som en vits. Han mener også at n-ordet ble sagt, men husker ikke helt.

Hendelsen skjedde på denne karaokebaren i Oslo sentrum.

Følte seg tråkket på

Det var tydelig for Rasho at Hulskers utsagn var rettet mot ham. I etterkant har han vært lei seg og såret. Han var sykmeldt i en to ukers periode. Det er første gang han opplever noe slikt etter at han kom til landet for seks år siden. Han er opprinnelig kurder fra Syria.

– Jeg følte meg sett ned på og tråkket på. Det var en forferdelig opplevelse.

Rasho tror Hulsker sa det han sa, fordi han så på ham som en utlending. Hulskers forsvarer trekker frem Rashos avhør med politiet. Der sa han at han trodde Hulsker så på ham som en terrorist og en tjener.

– Ja, jeg oppfattet det sånn.

– Jeg er veldig lei meg

Hulsker erkjenner straffskyld for det andre tiltalepunktet. Det handler om «hensynsløs adferd». Han gjør dette fordi han har vært «utagerende» og «uvøren».

– Jeg vil igjen be om unnskyldning til den fornærmede. Jeg er veldig lei meg for at vi sitter her, sa Hulsker.

Advokat Bernt Birkeland forsvarer Hulsker i Oslo tingrett.

Politiadvokat Marianne Aune sa i sitt sluttinnlegg at hun mener det er bevist at Hulsker fremsatte hatefulle ytringer og gjorde en hensynsløs handling.

Hun la ned påstand om 24 dagers betinget fengsel med en prøvetid på to år. I tillegg 15.000 kroners bot. Det er ikke grunnlag for erstatning til vekteren, mener Aune.

Hun bemerket at det ikke er krav om rasistisk motivasjon som er avgjørende, men hvordan ytringene fremstår for den alminnelige tilhører.

Forsvarer Bernt Birkeland sa i sitt sluttinnlegg at han mener det ikke er bevist hva Hulsker har sagt.

«Det jeg gjorde, var helt forferdelig»

– Konsekvensene i etterkant er at jeg mistet jobben i VGTV. Jeg mistet engasjement i Discovery og i Nent. Og at jeg mistet managementet mitt, sa Hulsker.

Han beskriver likevel skammen som størst.

Etter hendelsen forsvant Hulsker fra VG-podkasten «Enkel servering». En måned etter gikk han ut på Instagram og beklaget for å ha oppført seg som en «idiot» på en jobbfest.

Han gikk ikke inn i detaljer, men forklarte at han hadde vært alvorlig syk. I retten utdypet Hulsker problemer med magen og hjertet. Han gikk på medisiner og var innlagt på sykehus en tid før hendelsen.

VGTV og Bernt Hulsker avsluttet samarbeidet i mai 2022.