Kultur

Radio Lux - siste finale

I konsertsalen er alt som før. Bonnie Lynn Adelson slår på sine pauker, som hun gjorde i Radio Lux' glansdager. Hun sier det er siste vers nå, hvis ikke. . .

  • Forf>tor G. Jarild (foto)
  • <forf>sveinung Berg Bentzrød <
Nyhetsbrev Bli varslet når vi gir en sekser!

Lot det seg gjøre å finne rester av gamle Radio Luxembourg, millioner av europeeres favorittstasjon på 1950-, 60— og 70-tallet? Altså Radio Lux, som ble etablert på 1930-tallet, som kjørte krigspropaganda på 1940-tallet, som introduserte Elvis Presley og rock'n'roll for Europa på 1950-tallet, som hadde verdens raffeste DJ'er på 1960-tallet og som hadde en "Topp 20"-konge som sa han elsket Norge.

Gammelt fort.

Herskapelige Villa Louvigny gjemmer på sine hemmeligheter i en park i sentrum av byen. Det eldste bygget er fra 1600-tallet, en del av et gammelt fort. Litt mindre alderstegent er huset der Lux leiet seg inn i 1932, og fløyene som ble bygget under etableringen av et fullvoksent mediehus.Et skilt forteller at vi er ute i siste liten. I husene der platepratere og journalister yrte inn og ut, har helsedepartement- og direktorat flyttet inn. I resepsjonen sier de at alt som har med Radio Lux å gjøre er borte. Ikke et studio er bevart, ingenting.Men en eldre vaktmann har lyttet med et halvt øre.- Orkesteret er fortsatt her, sier han.- Orkesteret?- Radio Luxembourgs orkester.- Er det mulig. . .- Bli med meg.

Oh-yeeess.

Vi følger ham gjennom stille og byråkratiske korridorer til vi møter en vegg av lyd. Et gjennomgangsrom er stuvende fullt av musikere, av et helt symfoniorkester som har pause. Vi rekker så vidt å finne frem til Bonnie Lynn Adelson, en frodig dame som sier oh-yeeess som bare amerikanere kan det, og I was there when Radio LUX. . .Hun feier inn i konsertsalen til paukene sine. Troner bakerst i en sal som ser nøyaktig ut som da den ble bygget, i 1952-53.På en oppslagstavle utenfor henger et avisutklipp. "Luxembourgs filharmoniske orkester flytter i juni til nybygde "Salle de conserts Grande-Duchess Joséfine-Charlotte".Gjennom døren lytter vi til Brahms pianokonsert nr. 1. Det er så nær vi kommer lyd, av noe som var en del av den legendariske radiostasjonen. En slags finale, i Villa Louvigny.- Det var bare så vidt vi overlevde, som orkester, sier Adelson når øvelsen er over.- Det var regjeringen som reddet oss. De skjønte at orkestret som ble startet som Radio Luxembourg Orchestra var så godt at det kunne representere landet. Som Luxembourgs filharmoniske orkester.- Husker du glansdagene?- Om jeg gjør. Jeg kom hit i 1973. Vi var som en stor familie, radioen, TV-folket og orkestret. Huset sydet av liv. Radiodirektøren holdt oss sammen. Konsertsalen hadde en helt egen stemning, selv om akustikken aldri har vært topp. Nå gleder jeg meg til å forlate Villa Louvigny. Stedet har atmosfære, men radiotiden er over, og et nytt, fantastisk konserthus venter på oss, sier Adelson.

King of Norway.

Radio Lux hadde en spesiell stjerne i Norge. Og Barry Alldis, som ledet utrolig populære "Top Twenty", var en stor norgesvenn. Det var en begivenhet da han gjestet Norge på 1960-tallet, intervjuet av NRK-navn som Ivar Holm, Frank Nordli og Rolf Riktor, i selskap med Frøken Norge og Grynet Molvig.Barry Alldis, Dave Christian, Ray Orchard, Jimmy Saville, Tony Prince, Pete Murray og Pete Brady. Navnene fra glansdagene er en påminnelse om at Lux mest siktet mot de britiske øyer.Målt i dominans hadde Lux sin topp på 1950-tallet. Et enormt antall programmer, reklamesnutter inkludert, ble laget i studioene i Hertford Street i London, tatt opp på bånd og fløyet over til Luxembourg. I 1967 gjorde Lux som BBC, droppet forhåndslagede programmer og fløy radiofolk over til Villa Louvigny for å sende live. Tolv millioner briter lyttet til Lux hver uke, 50 millioner andre steder. Lux nådde USA i vest, Nord-Afrika i syd, Sovjetunionen i øst og Skandinavia i nord. Norske jenter og gutter gjorde som unge Europa rundt, lyttet til Radio Lux under dyna, nattetid. Ett minutts reklame kostet annonsørene over 4000 kroner. Det var ikke småtteri på den tiden.På 1970-tallet slet Lux med konkurranse og sendinger som falt ut. Konkurrentene gikk over til FM. I desember 1991 ble frekvensen 1440 AM, som Lux nå benyttet, stengt. Annonsører falt fra. Den 30. desember 1992 hadde Lux sin foreløpig siste sending, med mange av sine beste DJ'er fra glansdagene på plass i studio.

Men var det den siste?

Nå sørger teknikken for et mulig comeback. RTL, Luxembourgs NRK, var raskt ute med å registrere den gamle kanalen som varemerke. Nå tester RTL ut sendinger på digital AM, på engelsk, med gamle Radio Luxembourg-jingler og Dave Christian som programleder.

Bonnie Lynn Adelson, med russisk far og svenske aner, er et fyrverkeri av en paukist. - Vi var som en stor familie, sier hun om tiden da Radio Luxembourg Orchestra og resten av huset var fylt av platepratere og journalister.
Rockepionéren Per Elvis Granberg rocket tenåringene i Norge i senk i 1958. Inspirasjon og ideer fikk han fra Radio Lux. Men i det Granbergske hjem var ikke alle like interessert i rockemusikk fra Radio Lux . . .

Les mer om

  1. Musikk