Kultur

Bokanmeldelse: Haddys sinne minutt for minutt

Skarpe refleksjoner lyser opp i en utflytende bok.

Haddy Njie forsvarer Trond Giske i en bok som gnistrer på sitt beste. Foto: Frank Melhus, TV2

 • Ingunn Økland
  Kommentator og hovedanmelder
 • Haddy Njie:
 • Dagbok 13. desember-13. februar
 • Gyldendal

Det er i ferd med å bli en egen litterær sjanger: dagbøker om metoo, skrevet til forsvar for den anklagede. I Sverige har poeten Katarina Frostenson tatt til motmæle mot anklagene mot sin nå voldtektsdømte ektemann. Journalisten Fredrik Virtanen skildrer hvordan krisen rammet en hel familie da han ble stemplet som voldtektsmann først i sosiale medier, deretter den svenske rikspressen.

Haddy Njie har mye tilfelles med begge to. Egentlig er ingen av disse bøkene autentiske dagbøker, snarere utbroderte tekster med råmateriale fra dramatiske måneder i mediestormen vinteren 2017/18.

For familiært

Dagbok 13. desember-13. februar følger striden om Giske minutt for minutt, og hopper dessuten frem og tilbake i tid mellom barndomserindringer og ulike faser i forholdet mellom Haddy Njie og Trond Giske.

Slik kan en kort periode ese ut til 360 sider i en bok som er lett, ledig og rytmisk, og som gnistrer på sitt beste, men som føles uvedkommende når forfatteren blir altfor familiær og detaljert.

Unødvendig mange kapitler åpner med hverdagslige sysler, især knyttet til barnepass, før Njie beveger seg inn i utførlige skildringer av sakens gang.

Kontrasten er effektfull, men ikke i lengden. Siste halvdel av boken oppleves som et eviglangt sinneutbrudd, leseren har forlengst skjønt hvordan forfatteren følte det.

Hadia Tajik som edderkopp

Selvfølgelig er boken et forsvar for Trond Giske og et oppgjør med leder, nestleder og sekretær i Arbeiderpartiet. Njie bruker kun titler, ingen autentiske navn, men utover i boken vokser «nestlederen» til en særdeles intrigant og svikefull karakter.

Som det allerede har fremkommet i nyhetssaker om denne boken, så spilles nestleder og sekretær ut mot hverandre på måter som er egnet til å forsinke den tilfriskningsprosessen i Arbeiderpartiet som partisekretær Kjersti Stenseng har varslet. Forøvig er makt- og mediekritikken fra Njie godt kjent allerede, blant annet fra TV-dokumentaren «Vårt lille land».

Umulig posisjon

Man skulle kanskje tro at det er lettere å forsvare sin elskede enn seg selv. I hvert fall i en monologisk, skriftlig form. I metoo-saker viser det seg å være en nesten umulig posisjon. Leseren klarer ikke å tro på Katarina Frostenson når hun ganske enkelt konstaterer at ektemannen er fantastisk og rammet av et misunnelig hylekor.

Også Haddy Njie jobber litt for hardt for å få leseren til å innse at Trond er verdens mest vidunderlige mann. Riktignok er det sært og interessant å få presentert et kjærlighetsfullt blikk på en offentlig person man har lært seg å betrakte med skepsis. Men det er først når Njie våger seg inn i tvetydighetene at både tekst og karakterer vekker min nysgjerrighet. Det er i slike partier denne kriserapporten får kvaliteter av offentlig interesse.

Ekle følelser

I motsetning til Frostenson nøyer hun seg ikke med besvergelser. Njie skriver åpent om tvil og ekle følelser, og hun kan grave i partnerens karakter for å forstå hva som utløste krisen.

Hun får leseren til å krympe seg når hun skildrer sin egen reaksjon på varselet om at Giske «stakk tunga langt ned i halsen» på en ung jente. Forfatteren vrir og vender på ord som varslere, trakassering og feminisme, ord som var enkle å forholde seg til da hun var «på den gode siden», som hun skriver.

«Kan to motstridende versjoner av et hendelsesforløp være sanne,» spør Njie. «Jeg begynner å tro det.» Like etterpå kan teksten lukke seg igjen, i sinne, men da vet leseren at nyansene finnes.

Sylskarpe refleksjoner

Aller best – og mest original – er forfatteren når hun gransker sin egen posisjon. Eksempelvis har hun sylskarpe refleksjoner om betydningen av hudfarge i et maktperspektiv.

Njie har norsk mor og gambisk far og bakgrunn fra antirasistisk arbeid. I boken setter hun ord på noe som mest er en vag undertekst i den allmenne oppfatningen av «blandede par» – at de kan speile maktstrukturer som «POC (person of color)» bør stille seg kritisk til. Hvis man identifiserer seg som eksempelvis svart feminist, hva gjør det med selvforståelsen å støtte en hvit, mektig mann mot anklager om seksuell trakassering? «Har jeg mistet evnen til å se perspektivet som egentlig er mitt», spør Haddy Njie. «Slukt av hvitheten og patriarkatet.»

Det er djerve tanker i et forsvarsskrift! Denne forfatteren er i stand til å være anfektet og undrende – selv om støtten til ektemannen er og blir kompakt.

Hun går heller ikke i samme felle som Katarina Frostenson i omtalen av varslerne. Hos Frostenson blir disse omskapt til litterære figurer av typen hevngudinner og furier. Njie nøyer seg med å betvile deres troverdighet.

Ufrivillig sitert?

Gyldendal er allerede konfrontert med at forlaget ikke ga varslerne beskjed om utgivelsen på forhånd. Selv reagerer jeg vel så mye på at boken gjengir innholdet i en privat melding fra en av dem, tilsynelatende uten hennes tillatelse.

Boken er tema i ukens Aftenpodden. Her kan du høre:

 • Har du Spotify? Følg denne lenken.
 • Ellers kan du gå inn i podkast-appen på telefonen din, søk på Aftenpodden, lytt og abonner.
 • Bruker du Iphone? Følg denne lenken. Her trenger du ingen lenke:

https://api.schibsted.tech/proxy/content/v3/publication/ap/multimedias/74afa63b6e21ef2484510babe5b29934/Bokanmeldelser? 1564664048918

Les mer om

 1. Bokanmeldelse
 2. Trond Giske
 3. Metoo

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Når varslersaken blir en maktkamp

 2. POLITIKK

  Haddy Njie i bok: Ap-sekretær Stenseng mente at Giske ikke burde trekke seg

 3. KULTUR

  Psykiater om Njie-intervjuet på Lindmo: – Jeg undrer meg over at NRK vil gjøre dette

 4. NORGE

  Line Oma (Ap) varslet om Giske. Nå føler hun seg uthengt av Haddy Njie

 5. KULTUR

  Njie om Giske: Han var «uutholdelig umoden»

 6. DEBATT

  «Dagbok» er Njies subjektive opplevelse av hvordan det har vært å stå i en vanvittig mediestorm