Kultur

Knausgård med seks romaner

–Det er bare Bladkompaniet som gir ut romaner så tett, sier forfatteren Karl Ove Knausgård. Nå kommer han med seks romaner på rekke og rad.

De seks bøkene blir Karl Ove Knausgårds mest selvbiografiske til nå. Foto: SCANPIX

 • Kaja Korsvold

Karl Ove Knausgård sprengte grensene for alt som er vanlig da han kom til Oktober forlag med romanen Min Kamp på to tusen sider. Forlaget har valgt å gi romanen som seks bøker: Min Kamp 1 til 6. Tre lanseres før jul og tre etter. Bøkene blir forfatterens mest selvbiografiske til nå. Knausgård skriver om sin fars død, sin egen debut og sin kamp for å mestre livet, alkoholen og menneskene rundt seg.

–Det er bare Bladkompaniet med romaner som Livets døtre som pleier å gi ut bøker så tett, sier Knausgård.

–Og du skriver om hverdagsproblemer også, som i kioskromanene?

–Ja, det handler mye om det trivielle. Men det handler også om de store tingene i livet, sier Knausgård som bor i Malmö, men som onsdag var i Oslo på Oktobers pressekonferanse. En av de andre nyhetene på det kresne litterære forlaget er at Dag Solstad (68) kommer med ny roman. Solstad regnes av mange som vår største nålevende forfatter. Han har imidlertid selv antydet at han ikke har mange bøker igjen å skrive. I slutten av oktober kommer imidlertid 17. roman. I boken som lanseres i oktober møter vi igjen Bjørn Hansen fra Solstads Ellevte roman, bok atten.

Stor på litteratur.

Forlaget Oktober slår stadig litterære rekorder. Per Petterson, Anne B. Ragde, Kjell Askildsen, Tore Renberg og Hanne Ørstavik er bare noen av forlagets litterære bestselgere. Hele 90 forfattere er tilknyttet Oktober, bare i år kommer det 28 norske romaner på forlaget.

–Vi tror vi er det største litterære forlaget i Norge, sier markedssjef Elisabeth Steen.

37 nye bøker gir Oktober ut denne høsten. I september kommer Tore Renbergs fjerde og siste bok om Jarle Klepp, Pixley Mapogo. Bøkene om Jarle Klepp er til nå trykt i et opplag på over 300000 tilsammen. I september kommer også Hanne Ørstaviks nye 48 Rue Defacqz, en roman som ifølge forlaget skal handle om kunst, arkitektur, form, pust og kjærlighet. Line Blikstad, som bare har skrevet én roman før, kommer i høst med New Frontier hotel. Boken er overraskende antatt som hovedbok i Bokklubben Nye Bøker og forlaget tror på gjennombrudd for Blikstad.

Edvard Hoems store biografi om Bjørnstjerne Bjørnson vil trolig bringe mye nytt stoff om et av Norgeshistoriens mest interessante åndsmennesker. I Villskapens år som lanseres i slutten av oktober tar Hoem for seg Bjørnsons liv fra 1832 til 1875.

Les mer om

 1. Litteratur

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Knausgård ute med ny personlig roman

 2. KULTUR

  Knausgårds forlegger: - Igjen har han skrevet tett på eget liv

 3. KULTUR

  Preben Jordal: – Virker som om nye forfattere ikke har lest så mye før de begynte å skrive

 4. KULTUR

  Disse 15 bøkene gleder vi oss mest til i høst

 5. KULTUR

  Tore Renberg: – Vigdis Hjorth går ikke for langt, men Knausgård brøt en grense

 6. DEBATT

  Litteraturen er i ferd med å nå sitt endepunkt.