Kultur

Nerdrum langer ut mot Norge

Odd Nerdrum i 2000, mens han fortsatt lot seg intervjue av norske medier.
  • Arve Henriksen
    Arve Henriksen
    Journalist
  • Jeg er blitt kalt geni mange ganger, men i Norge er dette et skjellsord. Likestilt med fascist, nazist og kvinnemishandler, sier Odd Nerdrum.

Kunstneren Odd Nerdrum legger ikke skjul på sitt anstrengte forhold til norsk kulturliv. I kveld snakker han ut for første gang ut i norsk offentlighet, når han møter som gjest hos Fredrik Skavlan.

Programmet sendes på NRK1 i morgen kveld, men allerede i dagens Svenska Dagbladet tar den omstridte kunstneren bladet fra munnen.

Her langer han ut om sitt forhold til moderlandet, og spesielt mediene og norsk kulturliv. Det er ikke spesielt hjertelig.

Dette er det første intervjuet Nedrum gir på 10 år.

Fiender

– Jeg har ikke snakket med noen journalist på ti år, og vil ikke omgås fienden. Jeg snakker bare med dem jeg respekterer, sier han til avisen.

Nedrum, som nylig ble dømt til to års ubetinget fengsel for å ha unndratt 10,5 millioner kroner fra beskatning, er som alltid kledd i fotsid kjortel og sandaler når han møter avisen til intervju.

Han legger ikke skjul på at rollen som en av samtidens mest omdiskuterte kunstnere har tatt på.

Ensomhet

– Det har kostet. I 40 år har jeg vært en outsider. Det å alltid være på siden er vanskelig. Men ensomhet er gull. Kan man sette pris på det, har man likevel et bra liv, sier Nerdrum til Svenska Dagbladet.

Nerdrum er i Sverige i anledning åpningen av sin egen utstilling «Skatt och misshandlade djur», som åpnes i Edsvik kunsthall 1. oktober.

Detronisere

I intervjuet legger han heller ikke skjul på sitt anstrengte forhold til norske kunstkritikere.

– Amerikanske soldater og kunstkritikere har samme mål i dag. De vil detronisere alt som ligner Rembrandt – meg og alle de mennesker som har turban, sier Nerdrum.

Vi kommer tilbake med mer etter kveldens opptak av Skavlan

Les også

  1. Nerdrum dømt til to år i fengsel

  2. Derfor gjemte Nerdrum penger i bankboksen

  3. - Nerdrum får male i fengsel