Tjente penger på slavearbeid: British Museum tar grunnleggerens byste ned fra sokkelen

Et av verdens største og mest berømte museer har flyttet bysten av sin grunnlegger Sir Hans Sloane fordi han tjente penger på slaveri.

Sir Hans Sloane grunnla British Museum i 1753. Nå er han tatt ned fra sokkelen og flyttet.

British Museum er hjem for noen av verdens mest kjente historiske gjenstander, blant andre Rosettastenen og Parthenonskulpturene, også kalt the Elgin Marbles.

Grunnleggeren Sir Hans Sloanes enorme samling av kunstskatter dannet basen for museet. Men nå er bysten av Sloane flyttet fra prominent plass på sokkel til en monter i en utstilling der hans aktiviteter under slavetiden er satt i historisk kontekst.

Erkjennelse av at samlingen delvis var dannet på grunnlag av slavers arbeid og slaveøkonomi, har fått British Museums direktør Hartwig Fischer til å fjerne grunnleggeren fra sokkel.

Til The Guardian sier Fischer at flyttingen av bysten er del av museets arbeid med åpent å vise museets historiske tilknytning til kolonialisme og slaveri. Fischer ønsker å belyse grunnleggeren og arven etter ham.

I mange land kommer det nå krav om å fjerne statuer som kan kobles til slavehandel og undertrykkelse. Statuer er fjernet i Storbritannia og USA, og i Oslo ønsket en gruppe å fjerne både Winston Churchill og Ludvig Holberg.

Les også: Vi trenger ikke hylle statuer, men vi trenger heller ikke å rive dem

Lege, samler og slaveeier

Ifølge museets hjemmeside var Sir Hans Sloane lege og samler av objekter fra hele verden. Ved sin død i 1753 hadde han samlet over 71.000 gjenstander. I sitt testamente donerte han samlingen til nasjonen, og dette ble basen for samlingen i British Museum.

Sloane påbegynte sin enorme samling av gjenstander da han seilte til Jamaica i 1687. I kolonien arbeidet han som lege på slaveplantasjer og var også lege for koloniens guvernør.

Senere giftet Sloane seg med arvingen til en sukkerplantasje, også den basert på slaveri. Det var inntektene fra denne tiden som gjorde at han kunne fortsette å skaffe seg verdifulle gjenstander, opplyses det på British Museums webside.

Problematisk historie

– Dedikasjon til sannhet er helt nødvendig når vi møter vår egen historie, sier Fischer til CNN. Han sier at den nye plasseringen av Sir Hans Sloanes byste gjør at museet kan erkjenne Sloanes tilknytning til det britiske imperiet og slavehandelen.

– Sloane gjør at vi kan sette søkelys på kompleksiteten og tvetydigheten i denne perioden. Han var lege, samler, lærd og slaveeier, sier han.