J.K. Rowling forsvarer retten til å snakke om transpersoner

Forfatter J.K. Rowling går i rette med kritikerne som mener hun er «transfobisk». Hun må få uttale seg om transpersoners sak uten å bli truet og trakassert, skriver hun.

Forfatter J.K. Rowling tar til orde etter på nytt å ha blitt kritisert for å ha fobi mot transpersoner.

Skaperen av Harry Potter-universet er lenge blitt kritisert av transaktivister for flere av sine innlegg på sosiale medier. Til tider har kritikken bikket over i grovt språk og trusler om vold, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Den nyeste kritikken mot Rowling kom etter at forfatterne gjorde narr av bruken av begrepet «folk som har menstruasjon». Daniel Radcliffe, som spiller Harry Potter i filmatiseringen av bøkene, var én av dem som kritiserte innlegget.

– Jeg nekter å bøye meg for en bevegelse som jeg mener gjør stor skade ved å forsøke å slette «kvinne» som politisk og biologisk klasse, skriver Rowling.

Hengt ut for «like»

I det dypt personlige innlegget lister hun opp en rekke grunner til at hun er interessert i transseksualitet, og hun viser til research hun har gjort om temaet. Noe av årsaken var knyttet til et bokprosjekt, mens andre grunner var dypt personlige.

– Hele tiden mens jeg har gjort research og lært, har det boblet over med anklager og trusler fra transaktivister på Twitter, skriver Rowling. Det var en uheldig «like» som startet det hele, opplyser hun.

– Den ene «like» ble ansett som bevis på at jeg tenkte feil, og den vedvarende trakasseringen startet.

«OK å være forvirret»

Rowling skriver i innlegget at hun er bekymret for den sterke økningen av unge jenter som ønsker kjønnsskifte. Hun peker også på antallet som ønsker å skifte tilbake til sitt opprinnelige kjønn fordi de angrer på avgjørelsen som «har endret kroppen deres for alltid og tatt fra dem fruktbarheten».

– Det er OK å føle seg forvirret, mørk, både seksuell og ikke-seksuell og usikker på hva eller hvem du er, skriver Rowling. Mange kvinner er livredde for transaktivister, mener hun.

Den populære forfatteren forteller i innlegget om et tidligere voldelig ekteskap og overgrep, men sier hun ikke søker sympati, bare forsøker å gi en forklaring.

– Jeg har en sammensatt bakgrunn som former min frykt, mine interesser og mine meninger. Jeg glemmer aldri denne indre kompleksiteten når jeg skaper skjønnlitterære karakterer, og jeg glemmer det garantert ikke når det gjelder transpersoner, avslutter Rowling.