Kultur

Prins Daniel av Sverige kommer i Ari Behns bisettelse: – Han representerer hele den svenske kongefamilien

Det svenske hoffet bekrefter at prins Daniel vil delta i Ari Behns bisettelse fredag. Fem medlemmer av den norske regjeringen kommer også.

Prins Daniel, hertugen av Västergötland, er gift med kronprinsesse Victoria av Sverige.
  • Wenche Fuglehaug Fallsen
    Journalist
  • NTB

Kommunikasjonssjef ved det svenske hoffet, Margareta Thorgren, bekrefter overfor Aftenposten at prins Daniel kommer til Oslo i anledning Ari Behns bisettelse.

Prins Daniel er gift med kronprinsesse Victoria av Sverige. Enkelte svenske og norske medier har tidligere meldt at kronprinsessen vil delta i begravelsen, men kommunikasjonssjefen opplyser at det er prins Daniel, hertugen av Västergötland, som stiller på vegne av dem.

– Prinsen representer hele den svenske kongefamilien, opplyser Torgren.

Ingen fra det danske kongehus kommer til å delta, bekrefter Fie Løkkegaard Friese, kommunikasjonsrådgiver ved det danske hoffet.

Disse har bekreftet at de kommer i Ari Behns bisettelse. Fra venstre: Sylvi Listhaug (Frp), Jens Stoltenberg, Trine Skei Grande (V), prins Daniel av Sverige, Erna Solberg (H) og Jonas Gahr Støre (Ap).

Statsministeren kommer

Både statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp), kulturminister Trine Skei Grande (V), olje- og energiminister Sylvi Listhaug (Frp) og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF) vil delta, opplyser SMK til NTB.

Også NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg og Ap-leder Jonas Gahr Støre kommer til domkirken.

Familien vil lese minneord

Geir Håkonsund, som uttaler seg på vegne av Ari Behns familie, er sparsom med detaljene rundt bisettelsen. Han bekrefter overfor VG at familiemedlemmer vil lese minneord i domkirken, men vil ikke si noe ytterligere om programmet.

– I tillegg til musikalske innslag, salmer og bønn vil det være minneord som skal leses av familiemedlemmer, opplyser Håkonsund til avisen.

Bisettelsen starter fredag 3. januar klokken 13 i Oslo domkirke.

Les også

Historien om hvordan Ari Behn reddet meg en mørk høstnatt i 2011. | Ingeborg Stensrud

Kondolanseprotokoll for Ari Behn i Oslo domkirke.

Stor pågang

Nyttårsaften ble det lagt ut kondolanseprotokoll for Ari Behn i Oslo domkirke. Torsdag formiddag var rundt 50 sider i protokollen fylt med hilsener fra flere hundre personer.

Onsdag var det lange køer for å få signere protokollen, og kirken holdt åpent utover åpningstiden for at alle i køen skulle få skrive sin hilsen til Behn.

– Du spredte lys og fikk dem rundt deg til å skinne, skriver en.

Karakteristikker som «en fargeklatt» og «helt spesiell» går igjen. Flere skriver at han vil bli sterkt savnet og aldri glemt.

Behn takkes dessuten for sitt bidrag til kunsten, og flere gjengir minner fra møter med ham på blant annet boksigneringer og kunstutstillinger. Mange skriver at de ikke kjente ham personlig, men likevel følte at de kjente ham.

Protokollen har ligget ute i domkirken, men var torsdag flyttet til kapellet på grunn av forberedelser til bisettelsen. Den ligger i kapellet til torsdag klokken 16 og i nattåpen kirke fra klokken 18 til klokken 6 fredag 3. januar.

Ari Behn tok sitt eget liv 25. desember. Han bisettes fra Oslo domkirke fredag klokken 13.

Politiet iverksetter sikkerhetstiltak

I anledning bisettelsen i Oslo domkirke fredag ettermiddag iverksetter Oslo politidistrikt rutinemessige sikkerhetstiltak.

I en mail til NTB opplyser leder for Felles enhet for operativ tjeneste, Johan Fredriksen, at bisettelsen er et privat arrangement, og at politiet hjelper arrangøren med å legge til rette for at bisettelsen kan gjennomføres på en sikker og verdig måte.

Politiet vil blant annet gjennomføre noen trafikkregulerende tiltak i umiddelbar nærhet til Oslo domkirke, opplyser politiet.

Les mer om

  1. Ari Behns bisettelse
  2. Ari Behn