Kultur

Houllebecqs siste roman er mye mer enn en satire over islam

Forfatteren går igjen løs på de ømmeste punktene i et moderne samfunn.

Michel Houellebecq ga ut sin nye bok samme dag som Charlie Hebdo ble angrepet. AP Photo/Martin Meissner
  • Erika Fatland
    Erika Fatland
    Anmelder og forfatter
afp000837291-RzAcdEb5PD.jpg

Bok roman Soumission (Underkastelse)

Michel Houellebecq

Flammarion

Utkommer på norsk på Cappelen Damm til høsten.

Michel Houellebecq er Frankrikes mest oversatte forfatter og kanskje også den mest kontroversielle: I 2002 ble han trukket for retten etter å ha uttalt at islam er den dummeste religionen. Han ble frifunnet, men flyttet etter søksmålet til Irland. Underkastelse er Houllebecqs sjette roman; for den forrige, Kartet og terrenget , fikk han i 2010 Goncourt-prisen, Frankrikes høysthengende litterære pris.

Underkastelse , som utkom samme dag som terrorangrepet mot Charlie Hebdos redaksjon, gikk rett til topps på de franske bestselgerlistene med over 155000 solgte bøker den første uken.

2022

Handlingen er lagt til en nær fremtid, Frankrike anno 2022, hvor Front National og Det muslimske brorskapet kiver om presidentmakten. Etter diverse allianser med både venstre— og høyrepartier, ender det med at Mohammed Ben Abbes blir Frankrikes første muslimske president. Nærmest over natten slutter franske kvinner å gå i korte skjørt, skolene innfører læreplaner i tråd med islamsk lære, polygami normaliseres og EU utvides med flere nordafrikanske land.

Disse dramatiske omveltningene oppleves gjennom François, en 44 år gammel professor i litteratur som har brukt syv år av livet på å skrive en doktoravhandling om den franske 1800-tallsforfatteren Joris-Karl Huysmans. En stor del av romanen er viet intellektuelle refleksjoner rundt Huysmans’ liv og forfatterskap.

Vår helt, François, er en slags tafatt hedonist som har slått seg til ro med at den intellektuelle storhetstiden ligger bak ham. Han tilbringer stort sett kveldene alene foran TV-en med en middag tilberedt i mikroovnen og et par flasker vin. Årets elskerinne, rekruttert fra det ferske studentkullet, er eneste adspredelse.

Dette stillestående livet står i kontrast til de dramatiske ytre omstendighetene: Raseopptøyer er blitt dagligdags og det snakkes om borgerkrig. Ettersom presidentvalget nærmer seg, blir situasjonen så dramatisk at François tvinges til å forlate Paris for en periode. Når han vender tilbake, er Sorbonne blitt et muslimsk universitet, finansiert av rike saudiarabere, og François, som ikke er muslim, står uten jobb.

Satire med brodd

Underkastelse er en bitende satire over Frankrike, islam, den intellektuelle middelklassen, fransk politikk og det moderne demokratiet. Houllebecqs språk er liketil og rett frem, nesten blottet for metaforer og språklige bilder: Været beskrives i meteorologiske termer som høytrykk eller lavtrykk, og kvinnene verdsettes først og fremst etter rumper, lår og seksuelle prestasjoner. François reflekterer over hva som skjer rundt ham, men har ikke noe følelsesliv å snakke om – når han på en øde bensinstasjon kommer over tre drepte personer, hindrer det ham ikke i å proviantere tunfisksmørbrød og drikke. Kjærlighetssorgen begrenser seg til korte, resignerte stikk av smerte. Dette presise, enkle språket er blitt Houllebecqs varemerke og har en egen rytme og musikalitet.

Temaet underkastelse går som en rød tråd gjennom boken: Politikerne underkaster seg pragmatismen, universitetene underkaster seg religionen, kvinnene underkaster seg mennene og hovedpersonen underkaster seg omstendighetene. Som alle virkelig gode romaner, lar Underkastelse seg vanskelig plassere i bås. Bak satiren og det urealistiske bakteppet ligger et større eksistensielt alvor enn det som lar seg sammenfatte med uttrykket islamkritikk: Hva utgjør summen av et liv? Hvor er Europa på vei? Hva er litteraturvitenskapens – og, enda mer prekært, litteraturens – mening?

I et intervju like etter terrorangrepet svarte en gråtkvalt Houellebecq at ja, han var Charlie. Om noen av oss fremdeles har ordene i behold, er det ham.