Kultur

Harald Eia blir NRK-spaltist

Harald Eia er blant bidragsyterne til det nye P2-programmet «Ytring», som blant annet har til hensikt å servere refleksjoner som overrasker.

NRK tar flere grep for å nå nye målgrupper med debatt- og aktualitetsstoff. Søndag går Ytring på radio for første gang.

  • Øystein Aldridge
    Øystein Aldridge

— Vår ambisjon er å treffe hele befolkningen. Det er ingen vi ikke skal nå med debatt, offentlig samtale og samfunnsengasjement. Det er et mål som er vanskelig å nå. Spesielt yngre målgrupper blir tøffere, sier mediedirektør Øyvind Lund i NRK.

Samtidig som det i vinter ble kjent at Ole Torps program Aktuelt fjernes, innrømmet NRKs ledelse at kanalens debattilbud, med Dagsnytt atten , Aktuelt og Debatten ,traff en for lik målgruppe bestående av godt voksne. Endringer ble lovet, og nå er ting i ferd med å skje.

- Vi begynte å miste grepet om de yngre

— Vi har sett på helheten i tilbudet vårt. For å bruke noen store ord, så er jo en av mediebransjes viktigste oppgaver å bidra til å ivareta demokratiet. Det er viktig at vi ikke mister det. Kampen om folks tid er blitt tøffere. Vi ser vi står utrolig sterkt i de eldre målgruppene, men at vi begynte å miste grepet om de yngre, sier Lund.

Søndag har aktualitetsprogrammet Ytring premiere på P2. Programmet er en avlegger av NRKs debattarena på nett.

- Ytring på nett har klart å løfte frem flere stemmer som treffer godt i alle aldersgrupper, sier Lund.

Lilly Fritzman skal være programleder, mens Harald Eia er en av fem spaltister som skal rullere på å levere personlige betraktninger eller dele opplevelser knyttet til nyhetsbildet.

Turboneger-gitarist Knut Schreiner skal i hver sending koble musikk til ukens nyhetsbilde innen politikk og samfunnsliv.

Styrker P3 og utvider Uriks

Andre grep som gjøres er å utvide Uriks til en halvtimes sendinger og flytte programmet til et mer attraktivt tidspunkt tidligere på kvelden. Bemanningen i P3s nyhetsredaksjon styrkes, samtidig som radiokanalens nyhetssendinger og dokumentarer tas over på TV-skjermen.

Videre skal programlederne fra P3s Verdens rikeste land , blant kjent fra høstens valgsendinger, løftes frem og brukes ved flere hendelser.

Foreløpig er det ikke planlagt noen nye, faste debattprogrammer for TV, men Ole Torp skal lede et nytt ukentlig intervjuprogram som etter planen skal sendes fra januar.

— I tillegg har vi satt av ressurser til å utvikle nye tilbud hvor hovedpublisering vil være på nett, mobil og sosiale medier, sier Lund.

Alexandra Beverfjord blir ny nyhetsdirektør i NRK

NRK-ledelsen: Ingen fare for at debattene skal bli kule

NRK kutter 18 årsverk - legger ned Aktuelt