Charlize Theron takket for at hun fikk spille superbitch

BERLIN (Aftenposten.no): Da Charlize Theron nylig ble priset i USA for rollen i Young Adult, gikk hun rett til regissør Jason Reitman og snerret: «Takk for at jeg fikk spille slik en bitch».  

Fredag får filmen med Theron og komikeren Patton Oswalt i hovedrollene Norgespremiere.

— Hun hørtes litt morsk ut, men jeg tror bestemt at hun fleipet, ler regissør Reitman i et intervju med Aftenposten på filmfestivalen i Berlin.

Hans nye, sorte komedie har flere spesialvisninger i den tyske hovedstaden denne uken. Med på laget er manusforfatter Diablo Cody, som også skrev hans gjennombruddsfilm Juno i 2007.

Fredag får filmen med Theron og komikeren Patton Oswalt i hovedrollene Norgespremiere.

Møttes på Oscar-utdeling

Reitman er svært fornøyd med å ha fått den sør-afrikanske skuespillerinnen til å gjøre rollen som den desillusjonerte tenåringslitteraturforfatteren Mavis Gary.

Theron spiller tenåringslitteraturforfatteren Mavis Gary.

Stadig lyttende til Teenage Fanclub i sin skabbete bil, lever hun definitivt fortsatt på 90-tallet, og drømmer om å finne tilbake til kjæresten fra highschool. Problemet er at han for lengst er gift og er blitt far. -Jeg møtte Charlize første gang for to år siden under Oscar-utdelingen. Hun prikket meg på skulderen og sa at hun gjerne ville jobbe med meg. Det var absolutt et av de mest smigrende øyeblikk i livet mitt, forteller Reitman.

Kritikerne har kvittert med å slå fast at Charlize Theron, som i 2004 fikk Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for filmen Monster, er tilbake i en av hennes livs roller.

— Hun gjør en fantasisk figur som Mavis, og spiller fryktløst med stor intensitet, sier Reitman.

Han forklarer at han ikke lenger bare vil underholde med sine filmer, men ønsker å utfordre publikum med noe som gir dem en real fight. Young Adult havnet da også på mange amerikanske filmkritikeres favorittlister for i fjor.

-Dette er en film om hvor vanskelig det egentlig er for folk å endre seg. De kan i høyden endre seg i en uke. For det er jo ikke slik at om du ser en skrekkelig film om kjøttindustrien, så blir du umiddelbart vegetarianer, ler han.

— Jeg kjenner sider av rollefiguren til Charlize fra meg selv og venner. Hun minner meg om alle de gangene jeg har vært passivt-aggresiv, når jeg ikke skulle være det. Jeg ser mine filmer som en anledning til å unnskylde min egen dårlig oppførsel. Som en måte å henge opp min egen skam til tørk, legger han til.

Fire ganger Oscar-nominert

Reitman er 34 år og har hatt en bratt suksesskurve, som få Hollywood-regissører kan vise til. I 2008 ble han nominert til Oscar for ungdomskomedien Juno, og to år senere fikk han hele tre Oscar-nominasjoner for Up in the air.

- Er du bitter for at akademiets medlemmer ikke hadde filmen din på nominasjonslisten denne gang?

— Nei, helt ærlig talt: Jeg er ikke lei meg for det personlig. Jeg har jo hatt ekstremt hell med slike ting før. Men jeg hadde jo virkelig unnet det for Charlize og Patton, og for manusforfatter Diablo, svarer han.

Startet med stand-up

Patton Oswalt har lenge hatt status som regissør-favoritt til å ta komedie-roller i film og TV-serier, etter at han på 1990-tallet slo gjennom som stand-up-komiker i San Francisco. I Young Adult, som han har fått en rekke amerikanske priser for de siste månedene, spiller han Mavis Garys tidligere så anonyme highschool-kamerat Matt Freehauf. Rollefiguren er delvis invalidisert etter et mobbe-angrep fra bøller i ungdomstiden.

— Det var fantastisk å samarbeide med Charlize Theron. Hun var en superbitch på settet, men har en helt annen og mye mer elskverdig personlighet i virkeligheten, sier han.

- Er din tid som stand-up-komiker over?

— Jeg har flyttet til Los Angeles nå, og gjør fortsatt stand-up på klubber i byen 2-3 ganger i uka. Jeg elsker stand-up, det er en stor del av livet mitt, og noe jeg aldri vil holde opp med, sier han.

- Hvilke klubber kan folk dra på for å oppleve deg?

— I Los Angeles skjer det stort sett uannonsert på ulike klubber. I San Francisco er min favorittklubb definitivt Cobbs. Det er den beste i byen. Den beste måten å bli oppdatert på datoer er å sjekke hjemmesiden min, sier Oswalt.