Kultur

Er dette løsningen på alle våre energiproblemer?

Kan to karer på et lite kontor i Røyken sitte på løsningen på klimakrisen? Fusjon av ultratett hydrogen vil kunne gi oss biler og droner med ubegrenset rekkevidde. Hus kan kobles fra strømnettet. Eller er det bare ønsketenking?

Slik ser reaktoren ut. Når de sender inn energi i en blanding av hydrogenisotopen deuterium og et metallpulver, måler forskerne at flere ganger mer energi kommer ut. Er det riktig, kan verden stå på terskelen til en grønn energirevolusjon.
  • Per Kristian Bjørkeng
    Per Kristian Bjørkeng
    Journalist

I et industribygg i Røyken som ingen i den norske offentligheten har hørt om, knapt nok heller i akademia, sitter PhD-student Sindre Zeiner-Gundersen bøyd over en liten reaktor av tykt metall. Allerede før stipendforskningen begynte, opplevde han at opptil 20 ganger så mye energi kom ut av reaktoren som det han puttet inn.

Var det kald fusjon han var vitne til? Aftenposten skrev sist sommer om forskningen på dette feltet, som ikke blir akseptert i vitenskapens gode selskap. Men nå har den amerikanske fysikerforeningen, som til nå har vært avvisende, begynt å publisere arbeider fra forskere som tror effekten er reell.

Les hele saken med abonnement