Kultur

Bill. mrk.: Operahund søkes

Må tåle høy lyd, menneskemengder og sterkt lys

 • Ann Christiansen

Operaen søker på Facebook etter en schæfer som er glad i rampelyset. En operahund til forestillingen "Lady Macbeth fra Mtsensk" på Operaens hovedscene. Det har kommet mange henvendelser og etter pinse blir det hundeaudition.

Ønskede kvalifikasjoner er at han/hun er godt trent, tåler høy lyd, menneskemengder og sterkt lys. Kommentarene på Facebook er mange:

En av tispene våre kunne nok passet, men hun kommer til å "synge " med, skriver en.

En annen har en schæfergutt som oppfører seg som oksen Ferdinand. Bare å ta kontakt om det skulle være av interesse.

Zamb, Santo og Xena er blant flere mulige operafantomer som lanseres.

20 minutter på scenen

Mange hevder at hunder kan synge, men det er ingen sangstjerne operaen er ute etter.

— Det blir definitivt ingen hundearie i Operaen, derimot er det mer trolig at den får munnkurv, sier Maria Costa, produsent for operaforestillingen.

— Men hunden skal tåle å stå på scenen med fullt kor, orkester, 14 scenemusikere og mange solister, sier hun.

"Lady Macbeth fra Mtsensk" har premiere 4. september, men operahunden skal være med i hele prøvetiden og på de åtte forestillingen, fra 18. august til 3. oktober.

Hunden er til sammen ca. 20 minutter på scenen, og den holdes i bånd av en fengselsvakt, som synges av Halvor Melien.

Denne hunden «synger» med en gjøk. Se video:

Sjostakovitsj-opera

Det er den russiske komponisten Dmitrij Sjostakovitsj som har skrevet den tragisk-satiriske operaen, som er bygger på en novelle av Nikolai Leskov fra 1865 — og som igjen er inspirert av Shakespeares Lady Macbeth.

Opprinnelig handling foregår i en straffeleir i Sibir, men regissør Ole Anders Tandberg har flyttet den til et hardt fiskevær i Nord-Norge.

Bjørvika-operaen har hatt både hest og esel i en oppsetning av "Carmen", noen duer har det også vært på scenen - men hund har det ikke vært i den nye operaen. Det har det derimot vært i flere teateroppsetninger, blant dem musikalen "Annie".

-Stakkars hund

Ikke alle Facebook-kommentarene er like begeistret:

"Operaen er ingen sted for en hund."

"Tåle høy lyd? Stakkars hund."

— Høy lyd er ikke noe problem, sier Bjørn Lie, formann i Norsk Schäferhund Klub. Han hadde selv vakthold med sin schæfer under en konsert på Valle Hovin for noen år siden. Lyden var temmelig høy - men det affiserte ikke hunden.

Han var også på Norsk Kennel Klubs arrangement i fjor, der det var mye lyd og folk og hunder. Men hans medbragte hanhund var helt avslappet.

Lie tror ikke det er vanskelig å finne finne en schæferhund som kan påta seg operaoppdraget,.

— På You Tube er det lagt ut flust av videoklipp med "syngende hunder". Tror du at hunder kan synge?

— Det stiller jeg meg tvilende til. Noen uler når de hører lyder. Det har jeg opplevd selv, når det kjørte en ambulanse forbi, begynte hunden å ule. Hvis man er velvillig, er det mye man kan få ut av hva dyr og fugler sier - sier Lie.

Trigger flokk-ulingen

Forskere ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet mener at musikk trigger flokk-ulingen mer enn at hundene uler fordi de liker musikken

— Musikk har ingen funksjonell relevans i dyrenes naturlige miljø, annet enn for sangfugler og lignende. For dem er det mer en kommunikasjonsform, ikke en kulturell ting slik som det er for oss, sier professor Inger Lise Andersen i en artikkel i forskning.no.

Hennes kollega, professor Bjarne Bråstad, tror også at hunders uling til musikk kan komme av at de "svarer" på elementer i musikken som høres ut som uling for dem.

— I og med at hunder bruker uling som signal for sosial samhørighet, vil hunden kunne føle at han får være med i den gruppen som "uler" i musikken, sier Bråstad.

Denne hunden synger til «Get Lucky». Se video her:

Kommende operastjerne? DZIERZAWA

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Dette er opera- og ballettforestillingene det er verdt å stå i kø for

 2. KULTUR

  10 lytteopplevelser som kan endre hvordan du oppfatter musikk

 3. BYLIV

  Sjekk våre 10 tips for helgen

 4. KULTUR

  De har alle hatt den aller største rollen: Toralv Maurstad brakk ankelen, Mads Ousdal sto i iskaldt vann til halsen, Dennis Storhøis druknet i skybrudd

 5. A-MAGASINET

  – Jeg fikk en gave jeg ikke greide å håndtere

 6. KULTUR

  Mørk og morsom «Fargo»