Kultur

De er filmhistoriens mest blodtørstige skuespillere

Arnold Schwarzenegger er den skuespiller gjennom filmhistorien som har drept flest på lerretet. Uma Thurmann er farligste kvinne.

På topp blant skuespillerne: Arnold Schwarzenegger. Her er han fotografert sammen med Clare Danes og Nick Stahl i Terminator 3 fra 2003. Robert Zuckerman/Nordisk Film Distribusjon.

 • Jan Gunnar Furuly

Arnold Schwarzenegger (t.v.), Chow Yun-Fat og Sylvester Stallone topper oversikten over skuespillere som har drept flest ganger i filmhistorien. Klikk på pilen oppe til høyre for å se flere morderiske filmhelter. 20th Century Fox Norge, The Walt Disney Companyog SME/Euforia Film.

Chow Yun-Fat er nummer to på listen over blodtørstige skuespillere. Her i en scene fra Ang Lees Snikende tiger, skjult drage fra 2002. Norsk Filmdistribusjon

Nummer 3 på listen: John Rambo går berserk i Sylvester Stallones skikkelse i den foreløpig siste Rambo-filmen fra 2008. SME/Euforia Film

Svenske Dolph Lundgren markerte seg som hardtsparkende actionhelt på 1980-tallet, og lager fortsatt filmer med masse skyting og dreping. imdb.com

Japanske Tomisaburō Wakayama har den uoffisielle verdensrekorden i antall likvidasjoner i en eneste film, med 150 drap, i Lone Wolf and Cub: White Heaven in Hell fra 1974. imdb.com

Clint Eastwood markerte seg tidlig i karrieren som en hardtslående og vilt skytende skuespiller. Her fra hans rolle i Sergio Leones Den gode, den onde og den grusomme fra 1966. Siden er han blitt vesentlig rundere i kantene. Athaus.

Nicolas Cage kommer noe overraskende høyt på listen over morderiske skuespillere. imdb.com

Kinesiske Jet Li er kjent fra mange asiatiske actionfilmer, og har en fortid som nasjonal mester i kampsporten Wushu i hjemlandet. Her er han fotografert i rollen han hadde i storfilmen Hero fra 2002. Sandrew Metronome

Clive Owen fra filmen Shoot 'Em Up fra 2007. James Dittiger/SF Norge AS

Wesley Snipes som Blade/The Daywalker/Eric Brooks i filmen Blade II fra 2002. SF Norge

Det er doktorgradsstudenten Randal S. Olson ved Michigan State University i USA som står bak rangeringen av de mest dødelige skuespillerne.

Dataingeniørstudenten inngikk et veddemål med en kamerat om hvem som hadde tatt livet av flest på filmlerretet da han startet undersøkelsen sin.

— Jeg hadde akkurat sett Sylvester Stallone i den siste Rambo -filmen fra 2008, og mente det var ham. Kameraten min satset på Chuck Norris, sier Olson i et intervju med aftenposten.no.

Randal S. Olson fra Michigan State University i USA laget rangeringen over de mest blodtørste skuespillerne og regissørene i filmen. Privat

Nerder teller filmdrap

Han lette litt rundt på nettet, og fant raskt nettstedet moviebodycounts.comder internasjonale filmnerder jobber dugnad.

De holder pinlig orden på alt fra mennesker via dyr, zombier og andre fantasifigurer til roboter som møter sin endelikt i i film. Men reglene er strenge: Folk som blir drept ved at eksempelvis fly detter ned eller hele bygninger knuses, teller ikke.

— Dette miljøet hadde laget lister over hvilke filmer det er mest drap i, og hvilke filmkarakterer som har stått for mest dreping. Men noen full telling av hva enkeltskuespillere har gjort, fantes ikke. Dermed måtte jeg skaffe de dataene selv, sier amerikaneren.

Ved hjelp av en såkalt dataskrape, et program som lynraskt leser og systematisere alt innhold på et nettsted, fikk Olson dataene fra moviebodycounts.com inn i en egen database.

Schwarzenegger på topp

Resultatene viser at det er den østerrikske skuespilleren, eks-guvernøren i California og tidligere bodybuilderen Arnold Schwarzenegger som troner suverent på toppen med 369 drap i de drøyt 50 filmene han har deltatt som skuespiller i.

Det er blant annet gjennom filmer som Commando (1985), Total Recall (1990), True Lies (1994), Predator (1987) og serien på fem Terminator -filmer han fyker opp på listetoppen.

Hong Kong-skuespilleren Chow Yun-Fat, kjent fra en rekke asiatiske actionfilmer, er nummer to med 295, fulgt av amerikanske Sylvester Stallone (267), svenske Dolph Lundgren (239) og japanske Tomisaburō Wakayama (226).

150 i en film

Sistnevnte står for den uoffisielle verdensrekorden i antall likvidasjoner i en eneste film, med 150 drap, i samuraifilmen Lone Wolf and Cub: White Heaven in Hell fra 1974.

Her er rangeringen Randal S. Olson gjorde av tidenes 25 mest drapslystne skuespillere på film. Randal S. Olson.

Det går særdeles hardt for seg i Wakayamas filmer, og enkelte filmnerder har laget Youtube-videoer hvor de morer seg med å legge såkalt «killcount» oppå de mest bestialske scenene. (OBS! Enkelte sterke scener!).

— En stor overraskelse, i alle fall for meg, var at store stjerner som John Wayne og Chuck Norris ikke nådde opp til 25-på-topp-listen. Kanskje er det slik at folkene bak moviebodycounts.com ikke har klart å telle alt som har skjedd i Waynes filmer før 1960-tallet, undrer Olson.

Kill Bill-Thurman farligst

Blant hans andre funn er disse:

Uma Thurman er kvinnen som har stått for mest dreping i filmhistorien. 76 av drapene skjer i Quentin Tarantinos Kill Bill: Vol. 1 , og det siste i oppfølgeren Kill Bill: Vol. 2.

Uma Thurman tok livet av 76 av sine medkarakterer i Kill Bill: Vol.1

I Arnold Schwarzeneggers åpenbart mest voldelig bidrag til filmhistorien, Commando fra 1985, bruker han følgende metoder for å kvitte seg med totalt 74 fiender:

— To strupekutt

— 51 personer skutt

— en person knivdrept

— to drept med runde, flyvende knivblader

— fem sprengt med håndgranat

— fem sprengt med raketter

— syv sprengt med eksplosiver

— en uheldig blir spiddet av felle

Peter Jackson på regissørtoppen

Peter Jackson er ifølge undersøkelsen til Randal S. Olsen den mest morderiske regissøren gjennom alle tider, med 1517 skapninger tatt av dage i hans filmer. Men da er er nedslaktingen av svært høye antall med orker og andre fantasifigurer telt med i Ringenes Herre-trilogien.

Det er særlig hans to filmer Ringenes Herre - atter en konge (836 drap) og Ringenes Herre - To tårn (468) som er bloddryppende, og som sørger for at han får topplasseringen.

TyskeKatja von Garnier topper den kvinnelige regissørlisten. 256 dødsfall skjer i løpet av hennes filmer.

Her er hele regissørlisten:

Peter Jackson er på topp, mens John Woo ligger som nummer to bare 17 dødsfall bak. Sistnevnte har ikke laget film siden 2009, men snart kommer hans nye The Crossing fra den kinesiske revolusjon på 1940-tallet. Ligger det da an til et tronskifte på voldstoppen? Randal S. Olson

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Girls sesong 3: jobber seg gjennom gutter, store ambisjoner og hyppige angstanfall

 2. KULTUR

  Mørk og morsom «Fargo»

 3. KULTUR

  Blodfattig avslutning

 4. KULTUR

  Familiedramaet i en helt ny drakt

 5. KULTUR

  Olive Kitteridge: Skuespill blir ikke bedre enn dette

 6. KULTUR

  «The party:» Skuespillerne briljerer