Kultur

Senker den moderne mann ned i et dypt, mørkt hull

CANNES (Aftenposten): Lisa Loven Kongsli debuterer internasjonalt og Kristofer Hivju er myk livsfilosof og krisehjelper i den svensk-norske filmen Turist i Cannes.

Lisa Loven Kongsli og Kristofer Hivju strålte av glede etter mottakelsen på svensk-norske Turist i Cannes. - Jeg har fått mye applaus på teater i mitt liv, men dette overgikk det meste jeg har opplevd, sier Hivju. Jan Gunnar Furuly

 • Jan Gunnar Furuly

Den svenske regissøren Ruben Östlund tar et nådeløst oppgjør med den moderne, nordiske mann i spillefilmen, som hadde verdenspremiere på den prestisjetunge filmfestivalen i Cannes søndag.

— Ja, målet var å senke mannen ned i et dypt, mørkt hull, ler regissøren i et intervju med Aftenposten.no rett etter visningen i sideprogrammet Un Certain Regard.

Han er en av Nordens mest originale og internasjonalt roste filmskapere.

Under visningen kvitterte publikum med kraftige lattersalver, og spontan applaus for flere av scenene der svenske Johannes Kuhnke spiller familiefar i etter hvert svært eksistensiell livskrise. Og på Twitter hagler det nå med lovord om Turist - som av mange utropes til en av de absolutt beste filmene hittil i Cannes.

Gjennombrudd for Lisa Loven Kongsli

Norske Lisa Loven Kongsli gjør sin første internasjonale rolle i filmen.

Lisa Loven Kongsli, regissør Ruben Østlund, Johannes Kuhnke og Kristoffer Hivju høstet massiv jubel og trampeklapp etter premieren på filmen Turist i Cannes i ettermidag. Jan Gunnar Furuly

Rollefiguren er på skiferie i Alpene med mann (Kuhnke) og to barn. Under en lunsj på en luftig restaurantterrasse i fjellene får familieidyllen seg en alvorlig knekk, når de ser et kraftig snøskred komme dundrende mot dem.Da en femti meter høy vegg av snø tilsynelatende er i ferd med å knuse restaurantanlegget, legger ektemannen på panisk flukt. Det eneste han tar med seg er sine hansker og mobiltelefonen. Kona og ungene blir etterlatt, mens de frenetisk roper på hans hjelp.

Når den hvite skyen har lagt seg viser det seg at snøskredet ikke rammer dem likevel. Resten av filmen handler om tvilen som nå hviler over patriarkens hengivenhet og vurderingsevne.

— Ingen i Sverige kunne gjort dette

Ruben Östlund er svært glad for at han ved hjelp av et tips fra en kamerat og deretter en castingagent fikk øynene opp for Lisa Loven Kongsli.

- Vi ville opprinnelig ha et svensk par til å spille rollene, men etter at vi prøvefilmet Lisa i Oslo sa det bare pang. Ingen i Sverige hadde kunnet gjøre rollen så bra som henne, sier han.

Loven Kongsli strålte av glede etter å ha blitt bejublet og gratulert av filmpublikummet i Cannes søndag ettermiddag.

Hun har tidligere kun hatt en rolle i spillefilmen Kompani Orheim fra 2012, og kan nå stå overfor et internasjonalt gjennombrudd som skuespiller.

— Det har vært en fantastisk erfaring å få komme hit og få være med på denne filmen. Jeg var en stor fan av Ruben før jeg fikk forespørselen om prøvefilming. Allerede da spratt jeg og kjæresten min en cava hjemme for å feire, sier Loven Kongsli.

Kan åpne nye dører

- Hvilke muligheter kan denne filmen åpne for din skuespillerkarriere?

— Det er jeg veldig spent på. Jeg skal få lov til å være her resten av uken, og jeg har agenten min her. I løpet av denne tiden skal jeg snakke med masse forskjellige folk, sortere landskapet litt og så får vi se hva som skjer, sier hun.

Hun har allerede en ny mammarolle på gang i en norsk film, uten at hun vil gi noen detaljer om det nå.

Rett etter premieren hastet hun avgårde for å amme sin tre uker gamle baby.

Hivju som livsfilosof

Også Kristofer Hivju har en sentral rolle i filmen, som ektemannens skikamerat. Mens han for det meste har spilt barsk tøffing på film og i TV-serier, øser han her av sine mykere sider. Hivju spiller en figur i 40-årene som er på skiferie med sin 20 år gamle svenske kjæreste.

- Dette er en ganske annerledes rolle enn mange av dem jeg har hatt før, og det å jobbe med Ruben Östlund har absolutt åpnet nye dører i meg som skuespiller, ler han.

I filmen bruker han mye tid på å være en mellomting av livsfilosof og psykolog for den kriserammede kameraten, samtidig som konflikten også smitter over på hans eget forhold med sin pur unge kjæreste.

- Treffer det unisont menneskelige

- Hva synes du om mottakelsen for filmen her i Cannes?

— Jeg har fått mye applaus på teater i mitt liv, men dette overgikk det meste jeg har opplevd. Det er også betryggende å se at et internasjonalt publikum tar så mye av humoren og hele essensen av filmen. Det forteller at den ikke bare snakker til Skandinavia, men at den treffer noe unisont menneskelig, sier han.

Provoserte med barneran sist

Östlund har gjennom sin filmkarriere profilert seg gjennom å sette opp provoserende og tankevekkende situasjoner for rollefigurene i sine filmer, for deretter å utforske hva de ulike karakterene så finner på. Mye av ideen hans bak å lage film handler også om å vekke reaksjoner hos publikum.

Hans forrige film Play fra 2011, som er kritikerrost og priset over hele verden, handlet om mørkhudede barnegjenger som raner hvite, svenske barn.

— Jeg er selv ikke så veldig interessert i historiebaserte filmer. Det er morsommere å se nærmere på hvordan mennesker oppfører seg i ulike situasjoner, sier han

Menn egoister i livstruende situasjoner

— Da jeg forberedte Turist leste jeg mange sosiologiske undersøkelser, blant annet om skipskatastrofen med fergen Estonia. Det viste seg at menn, i mye større grad enn kvinner og barn, har en egen evne til å oppføre seg egoistisk. De gjør alt for å overleve, legger han til.

- Hva blir ditt neste prosjekt?

— Jeg har en klar ide, men vil ikke snakke så mye om det akkurat nå. Aper er stikkordet, sier han.

Filmen er laget i et samarbeid mellom det svenske produksjonsselskapet Plattform Produktion, og norske Motlys, med Yngve Sæther som coprodusent. Av totalbudsjettet på ca. 27 millioner kroner kommer 12 prosent av pengene fra norske finanskilder, blant annet Norsk filminstitutt.

I Norge har Arthaus distribusjonsrettigheten, og filmen får premiere på norske kinoer til høsten.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Elisabeth Moss’ nye film hadde première i Cannes: - Den mest bisarre sexscenen

 2. A-MAGASINET

  Gullpalmevinner Ruben Östlund er overrasket over det norske kinopublikummet.

 3. KULTUR

  Denne ferske Gullpalmevinneren er Skandinavias nye filmhåp

 4. KULTUR

  Verdens første spillefilm på sørsamisk hylles i Venezia

 5. KULTUR

  «Louder than bombs» og Joachim Trier vant Nordisk Råds filmpris

 6. A-MAGASINET

  – Stolthet har i min verden ofte vært forbundet med skam