Kultur

Ravi trengte nakne statister - onklene sa ja

Hitmakeren Ivar «Ravi» Johansen (38) gjør comeback med en låt som plukker fra hverandre norske menns sjekkeferdigheter. Med sine nakne onkler i birollene.

Ravis første musikalske rap-livstegn siden 2006 er singelen «Du, du, du, du du». I musikkvideoen spiller han en mann som er klønete, hjelpeløst og sjanseløst forelsket i duettpartner Stella Mwangi.

Hun synger:

Jeg er så drittlei åssen dere gutter har blitt/

Ikke et pip ut av din skjeggete munn/

Det var pute TV, jeg fikk latterkick/

Se og lær deg noe bedre sjekketriks

— Som gauper

Fotograf Karl Erik Brøndbo og regissør Hans Lukas Hansen hadde aldri drømt om å plassere noen inni en tønne. Det ble Ravi. KARL ERIK BRØNDBO

— Jeg leste en beskrivelse på nettet, der den norske mannen er som en gaupe som vil ha kjøtt. Når du først blir klar over den, har den vært klar over deg i lang tid, sier Ravi. Se den nye Ravi-videoen her: http://vevo.ly/7K2c86

— Jeg har ofte fått høre av damer at hvis du skal forholde deg til norske menn er det et par koder du må knekke. Det har nok masse med selvhøytidelighet å gjøre: Man må tørre å senke «guarden» og se matematisk på det, man må kanskje få nei ni ganger for å få det ene ja-et.

En kompis sa at for en liten hobbitaktig fyr med veldig høye krav er det jo umulig å finne partner

- Har du fått mye nei?

— Masse.

- Har du dame nå?

— Nei. En kompis sa at for en liten hobbitaktig fyr med veldig høye krav er det jo umulig å finne partner, sier Ravi.

Sjekkeeksperten: - Tør å ta plass

Ved inngangen til 2014 bodde 960.000 personer alene i Norge. En som møter noen av dem, er Espen Korsvik, som er hovedinstruktør og daglig leder i sjekkeekspert-selskapet Dating Adventures. Korsvik, som selv er samboer, mener å ha hjulpet 1400-1500 nordmenn de 13 årene han har drevet med dette. De er aller fleste av dem er menn.

Espen Korsvik fra Dating Adventures. PRIVAT

— De fleste menn bør trene på å være mer selvstendige. De søker en bekreftelse hvor de gjør seg selv sårbare, og det er ikke så attraktivt. Det blir for mye gutt og for lite mann. Kvinner vil ofte ha en mann som er sterk nok mentalt, som de føler seg trygge sammen med, sier Korsvik.Han har internett-leksjoner og én til én-samtaler, men for 6000 kroner kan man delta på ett av helgekursene hans. Det ligner ikke på noen andre kurs du har vært på. Fredag 20.00-23.00: Teori. 23.00-03.00: Praksis, som i realiteten betyr å øve på sjekking ute på byen. Samme program lørdag og oppsummering søndag. En av kundene skriver på nettsiden: «Jeg har aldri hatt one-night stand før, nå hadde jeg det både fredag og lørdag».

— Jeg er selvlært, med en generell interesse for psykologi og pedagogikk. Når vi har disse kurshelgene, går vi ut som en kompisgjeng. Den eneste forskjellen er at vi har en liten agenda og at vi vet hva vi holder på med, sier Espen Korsvik.

- Klønete sjekking – et norsk eller universelt problem?

— Universelt! Selvsagt finnes det kulturforskjeller. I noen kulturer har menn for mye selvtillit, som kan være usjarmerende. For norske menn sin del handler det om å bygge guts, tøffe seg opp og tørre å ta plass, sier sjekkeinstruktøren.

Vil ha menn som er menn

Da Ravi hadde skrevet «Du, du…» tøffet han seg opp og ringte Stella Mwangi. De møttes på en kafe i Oslo. «Dette er så sant!», sa Mwangi da hun hørte teksten om det klønete sjekkeforsøket. Artisten med kenyansk bakgrunn sier:

— Jeg liker temaet. Norske menn er for sjenerte, det er nesten som om de forventer at kvinnen skal komme til dem. De er skjønne, men har mye å lære. Sjekkingen er litt tilbakeholden, og det er leit. Vi vil ha likestilling, men også at menn er menn.

- En som både tar oppvasken og er sterk?

— Ja, skjønner du, eller, sier Stella Mwangi og ler.

Ble puttet i tønne

På midten av 2000-tallet var Ivar «Ravi» Johansen attraktiv.

En gang fikk han tilbud om en spillejobb samtidig som han skulle i en navnedag. Da han takket nei, doblet arrangøren honoraret som allerede var høyt. Da han fortsatt takket nei, fikk han tilbud om å bli hentet i helikopter på tunet i Numedal der navnedagen skulle feires (han sa nei).

Mannen bak blant andre «Utadæsjælåplevelse» og «E-ore» har gjort mye under radaren siden han var med på landeplage etter landeplage sammen med Anders «DJ Løv» Løvlie for et tiår siden.

Han har giftet seg, fått en datter og skilt seg. Han har oppdaget ashtanga-yoga og har ikke vondt i skuldrene lenger. Han har tatt av 13 kilo og vært med på fire «stillehelger» med skogklostersamfunnet. Han har avsluttet samarbeidet med tre managere, gått til psykolog, gestaltterapeut og coach, men viktigst av alt: Ravi har innsett at det er musikk han bør drive med. På heltid.

Men hvor står han nå, i 2015? Ravi putter fingeren i munnen og stikker den deretter i været. Han vet ikke. Siden han har sparket managerne sine, må han booke spillejobber selv. Det er andre praktiske utfordringer. Før videoinnspillingen til «Du, du…» trengte han en tønne, så han ble venn med en antikkbutikk på Facebook. En kamerat bygget ham den overdimensjonerte telefonen han bruker for å ringe Stella Mwangi. Og de to nakne, eldre mennene i dusjen mot slutten?

— Jeg prøvde akt-foreninger og alt sånt, men de var så treige. Kvelden før opptaket ringte jeg onkelen min, Nils Erik. Han sa ja. Han skulle møte en annen onkel av meg, onkel Aasmund. Han sa også ja.

- Du går naken rundt i en tønne i videoen?

— Jeg tror sånne oppgaver er bra for meg. Jeg kan være sjenert og blyg, og trenger at venner gir meg rare utfordringer. Nordmenn har et potensial for å leke mer. Ikke bare på fotballbanen, men fra de står opp til de legger seg, sier han.

Dans, dans, dans oppå bordet

Alt har ikke bare vært lek for Ivar Johansen. Etter at han ble skilt og flyttet for seg selv i 2010 slet han. Det ga seg rare utslag: Han hadde problemer med å holde på maten fordi han ble kvalm og uvel. Han kom seg ut av det ved å legge om kostholdet og prate med gode venner og proffe terapeuter. Nå, uten at han vil si for mye om det, «har alle i familien det bra».

Så Ravi sykler rundt i Oslos gater, vinter og sommer, med den eneste jenta i sitt liv i vogn bak sykkelen. Else (5) er glad i musikk, også i farens låter. Noen ganger hender det at myke trafikanter i Oslo ser en liten, rødhåret mann med Supermann-cap på sykkel, og hører en jente som sitter i sykkelvognen og synger høyt:

Dans, dans, dans oppå bordet, legg deg ned/

Få se deg dans, dans utavdegsjæl-opplevelse

 1. Les også

  Ravi trengte nakne statister - onklene sa ja

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Ravi gir opp å selge musikk – legger ut comebackalbum gratis på Finn

 2. KULTUR

  Fire danske vinnere og én som burde ha vunnet

 3. KULTUR

  Marvel's Daredevil byr på en superhelt som kan underholde både nerder og nybegynnere.

 4. KULTUR

  Gnistrende skuespillerprestasjoner i «Bloodline»

 5. KULTUR

  Grundig, rørende og god fortelling om en liten periode i amerikansk historie

 6. KULTUR

  Charterflyet måtte nødlande to ganger på Oslo lufthavn