Kultur

Vil flytte Kulturrådets oppgaver ut i distriktene

Kulturminister Thorhild Widvey vil at Norsk kulturrådet skal flytte deler av sine administrative oppgaver ut i distriktene.

afp000810308-JrCtg3BaYr.jpg Tor G. Stenersen

 • Arve Henriksen
  Journalist

Det kom frem under åpningsinnlegget til kulturminister Thorhild Widvey under dagens kulturdebatt under dag to av Arendaluka.

— Vi ønsker mer kulturmakt ut i distriktene. Derfor vil jeg utfordre Kulturrådets direktør Anne Aasheim til å tenke over hvilke av deres administrative oppgaver som kan flyttes ut i distriktene. I dag sitter alt konsentrert på Grünerløkka, sier Widvey.

Debatten tok utgangspunkt i at det har gått to år siden den blåblå regjeringen overtok etter de rødgrønne. Har dette ført til en endring av kulturpolitikken?

Les også :

Les også

Oljekrisen rammer kultur-Norge

— Jeg mener vi er i ferd med å endre kulturpolitikken. Når det gjelder kunstens egenverdi er vi hjertens enig, men jeg mener det ikke skal være slik at det er det offentlige alene som skal realisere det potensiale som finnes det. Derfor er jeg opptatt av maktspredning, sier Widvey.

Mer innhold

Kulturministeren avslørte samtidig at hun allerede neste uke vil komme med et initiativ som skal føre til at det skal skapes mer kulturaktivitet rundt i landets kommuner.

— En del av kritikken fra Engerutvalget når det gjelder alle kulturhusene som er blitt reist, er at kulturløftet ikke kom lenger enn til scenekanten. Det ble aldri noe fokus på innholdet. Det vil dette iniativet nå ta tak i, sier hun.

På spørsmål om det har skjedd en endring i kulturpolitikken, sa kulturrådets leder Yngve Slettholm at den største endringen er kommet i retorikken.

— Det er en del nye ting som er kommet, men det er ganske stor konsensus når det gjelder de overordnede linjene. Ingen er imot privat sponsing. Det er Staten, sponsorer og markedet i form av publikum som utgjør en helthet. Det som må være diskusjonen er hva Statens rolle skal være, sier Slettholm.

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell sa seg delvis enig i Slettholms analyse.

— Jeg synes det har skjedd ganske lite på to år, men det har blitt en helt annen måte å snakke om kultur på. Dagens regjering legger stor vekt på markedet, og på entreprenørskapet, sier han.

Åtte år

I 2005 lanserte de rødgrønne partiene Kulturløftet, hvor målet var at én prosent av statsbudsjettet skulle brukes på kulturformål innen 2014. I løpet av disse årene ble kulturen styrt av både Trond Giske, Anniken Huitfeldt og Hadia Tajik i regi av den rødgrønne regjeringen.

Åtte år senere overtok Thorhild Widvey som kulturminister. Under dag to av Arendalsuka er det duket for den store kulturdebatten i kulturhuset i Arendal. Her stiller Aftenpostens kulturredaktør Sarah Sørheim spørsmålet om det egentlig er noen forskjell på rød og blå kulturpolitikk.

Under debatten deltar også investor Christian Ringnes, forfatter Jon Hustad, og redaktør Cathrine Sandnes i tankesmien Manifest.

Få også med deg podcasten «Aftenpodden» direkte på Aftenposten TV kl 18, og programmet «2 mot 1» kl 21.45 hvor Harald Stanghelle og Trine Eilertsen får besøk av Hadia Tajik.

Les også:

Les også

Widvey (H) gjør det en rødgrønn kulturminister ville gjort uansett.

Rette tidsunktet

— Kulturpolitikken er ett av de feltene hvor den blåblå regjeringen tydeligst har markert at de ønsker en annen politikk enn den rødgrønne. Etter to år er derfor det perfekte tidspunktet for å stoppe litt opp, og stille spørsmålet om Widvey faktisk har endret norsk kulturpolitikk. Og i så fall på hvilken måte, sier Sørheim.

Les også:

 1. Les også

  Anniken Huitfeldt: - Det ser ut som Åmås ble invitert med på Høyre-laget for å legitimere kulturkutt.

 2. Les også

  Økende publikumstall og profesjonell drift

 3. Les også

  Bokpalass til begjær

 4. Les også

  Vil krympe Kulturrådet

 5. Les også

  Scener og teatre har økte utgifter men mindre besøk

 6. Les også

  Kommer rikfolk på glid for 25 øre?

 7. Les også

  Knut Olav Åmås blir statssekretær i Kulturdepartementet

Les mer om

 1. Arendalsuka

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  Kulturfeltet bør ønske seg en ny statstråd | Sarah Sørheim

 2. KULTUR

  Rødgrønt samarbeid vil gjeninnføre omstridt kulturløfte for 3,2 milliarder. – Dårlig idé, sier Skei Grande

 3. KULTUR

  Sarah Sørheim: Da Trine Skei Grandes pressekonferanse var over, sto én tydelig taper igjen

 4. KULTUR

  Stort løft for museer i statsbudsjettet

 5. KULTUR

  – Helleland har sviktet som kulturminister

 6. DEBATT

  Kulturlivet har det bedre når politikerne ikke definerer kunstens mål og mening | Linda Hofstad Helleland