Programleder Harald Are Lund er død

Tidligere NRK-programleder og plateprodusent Harald Are Lund er død, 73 år gammel.

Harald Are Lund, mest kjent som radiojournalist i kringkastingen, er død. Bildet er tatt i 1985.

Han døde hjemme på Tangen 4. september, opplyser familien til NRK.

Da han fylte 70 år i 2016 takket han for seg etter hele 50 år i statskanalen. Da funderte han om det var noen andre norske programledere som har hatt like mange timer på luften som ham. Om han faktisk har flest timer, er uklart, men Lund legger bak seg veldig mange radiotimer i NRK.

Allerede i 1968 begynte han med programmet «Platespillern» og var gjennom årene involvert i en lang rekke ulike musikkprogrammer i NRK. Fra 1993 til 2001 var han med i «Roxrevyen» på NRK P3. Det var kanalens første musikkprogram, og Lund var én av flere programledere.

Les også

Han var den milde stemmen som viste oss «den andre musikken», skriver musikkjournalist Robert Hoftun i dette minneordet.

– Han pumpet selvtillit inn i norsk musikkliv

Da Lund fylte 70 år i 2016, skrev iTromsø-kommentator og rockeskribent Egon Holstad en hyllest til radioprofilen. Holstad kalte programlederen «helten over alle helter», og mener Lund vil bli husket som en legende.

– Hans utrettelige innsats for musikk i alle former er helt uvurderlig og savner sidestykke her på berget. Mens riksdekkende radio er blitt mer og mer formatert og forutsigbart kjedelig, var Harald katalysatoren som løftet undergrunnen opp og ut. Ikke et band var for sært, ikke en artist for liten. Hos Harald var det alltid plass. Han var vår egen John Peel, en veiviser og en gjenstridig bølle med snurrebart som tok sitt samfunnsoppdrag på alvor, sier Holstad.

John Peel er en av BBC aller mest kjente radioverter. Han var blant de første som spilte punk og reggae på britisk radio. Peel døde i 2004 og regnes som en svært innflytelsesrik person i musikkhistorien.

Harald Are Lund var en av programlederne i «Roxrevyen» på NRK P3 fra 1993 til 2001. Det gikk fem dager i uken, og ble et av P3s lengstlevende programmer. Dette bildet er tatt i 1997.

I likhet med Peel var Harald Are Lund tidlig ute med å presentere punkmusikk i norsk radio. Han skal også ha vært den første som spilte Nirvana i norsk riksdekkende radio, allerede i 1989, flere år før gruppen slo gjennom.

Også Lund har hatt mye innflytelse på norsk musikk og radio, mener Holstad.

– Det er todelt. Det ene er at han hele tiden presenterte ny og kul musikk fra utlandet vi ikke visste at vi digget før vi hadde hørt det i programmene hans, og han gjorde det siden slutten av sekstitallet. Han spilte alt som var kult, rart og annerledes, sier Holstad.

Han lister opp internasjonale storheter som The Stooges, MC5, Velvet Underground og Captain Beefheart. Og han trekker frem norske undergrunnsband som Peau De Peche, The Tranceplants, The Cutbacks, Nikkekby Lufthavn, Sister Rain og Epikurs Euforie.

– Han slapp til norske band og artister på riksdekkende radio, som ingen andre ville ta i med ildtang. Alle ble spilt og presentert av Harald, som om de var minst like viktige som internasjonale popstjerner. Som de selvsagt også var. Han pumpet selvtillit inn i norsk musikkliv i en mannsalder, sier Holstad.

De siste årene av karrieren hadde Lund programmet «Harald Are Lund» i NRK P13.

Som plateprodusent har han blant annet jobbet med Junipher Greene, Hole In The Wall, Jonas Fjeld Band, Vømmøl Spellmannslag, Can Can, Clawfinger, de Lillos, Seigmen og Bigbang.

I 1977 var Harald Are Lund med i programmet «Sommerbussen» på NRK. Da hadde NRK bare én radiokanal, og dette programmet var et tilbud til barn og unge. Harald Are Lund er fremst til venstre.

Han mottok Radiodagenes hederspris i 2009 og var den første som fikk tildelt Rockheims ærespris under Rockheim Hall of Fame-seremonien i 2017.

Onsdag morgen reagerer norske radio- og musikkprofiler med sorg på Twitter. Her er reaksjonene til NRK-programleder Totto Mjelde, Aftenpostens anmelder Asbjørn Slettemark og musikkjournalist i Dagens Næringsliv, Audun Vinger:

Trist å høre at Harald Are Lund er borte. Det var alltid stas å treffe ham i gangene på NRK mens vi teipet Pyro ell… https://t.co/R2hqQNntlG