Kultur

Han skremmer de bokstavtro

  • Forf>
  • <forf>per Kristian Haugen <
  • Mange finner synspunktene mine truende, sier teologen Bart D. Ehrman. Hans bok om feilene i Det nye testamente er blitt en bestselger.

— De øker mest som hevder å sitte med alle svarene. Fundamentalismen vokser stadig og er den dominerende form for kristendom i mange deler av verden, ikke minst i utviklingsland, sier professor Bart D. Ehrman.Denne uken var han i Oslo for å presentere den norske utgaven av boken "Jesus feilsitert", med den for mange utfordrende undertittelen "Slik forandret de Bibelen". Torsdag holdt han en godt besøkt gjesteforelesning på Det teologiske fakultet, hvor han ble ønsket hjertelig velkommen av professor Halvor Moxnes.

Vant til reaksjoner.

Ehrman forteller at evangeliske kristne ofte reagerer negativt når de får vite at Det nye testamente er fullt av feil etter at skrivere har kopiert manuskriptene utallige ganger gjennom århundrene.- Allerede i 1707 fant den britiske forskeren John Mill 30 000 steder i teksten hvor det var forskjell mellom håndskrevne kopier av Det nye testamente på gresk. Han hadde gransket 100 manuskripter og brukt 30 år av sitt liv på studiene, sier Ehrman.Mill ble beskyldt for at han ville svekke folks kristentro ved å så tvil om Skriftens ord. Tilhengerne hans svarte at Mill faktisk ikke hadde funnet på alle avvikene selv. Han hadde bare påvist dem.- I dag kjenner vi over 5700 manuskripter av Det nye testamente på gresk, og det er funnet mange hundre tusen avvik mellom dem. Ingen kjenner det nøyaktige tallet. Jeg pleier å si til studentene at det finnes flere forskjeller enn det er ord i Det nye testamente, sier Ehrman.

Trives som tviler.

— Du har selv bakgrunn i et evangelisk miljø uten større rom for tvil. Nå karakteriserer du deg som en "lykkelig agnostiker". Hvordan skal vi forstå det?- Når jeg fortalte at jeg var blitt agnostiker, fikk jeg bestandig reaksjoner av typen "nei, det var da veldig trist". Derfor tilføyde jeg at jeg er lykkelig med min nye holdning. Følelsesmessig var prosessen smertefull, men jeg mener at det var en riktig forandring.- Du underviser ved University of North Carolina, midt i Sørstatenes "bibelbelte". Er ikke det nokså problematisk?- Nei, tvert imot. Det er ideelt å arbeide i et område hvor interessen for Bibelen er sterk. Jeg får høyt motiverte studenter som ofte kommer fra strengt religiøse miljøer. Gjennom studiene får de utfordret oppfatningene sine.

Uventet suksess.

Den amerikanske originalutgaven, "Jesus Misquoted", utkom i fjor. Til manges forbauselse plasserte den seg på bestselgerlistene og ble liggende der lenge. Ifølge Ehrman selges det fremdeles 700 til 750 eksemplarer hver uke i USA.- Mange vil si at temaet er temmelig spesielt. Hva skyldes det at en slik bok vekker så bred interesse?- Boken forsøker å ta opp et viktig emne. Folk flest føler at de overhodet ikke vet noe om dette. De har aldri hørt noe fra kirkesamfunnene. Hvorfor? Det synes jeg er et godt spørsmål å stille seg.Ehrman mener at interessen for religion er på vei oppover igjen. Noe av denne oppblomstringen kommer fra venstresiden som en reaksjon mot den religiøse høyrefløyens makt.

Ønsket annen tittel.

En ting er Ehrman ikke helt fornøyd med, og det er tittelen på boken. Selv hadde han foretrukket "Lost in Transmission" ("Borte i overføringen"), men forlaget insisterte på at Jesus måtte være med.- De mente folk ville tro at boken hadde noe med kraftoverføringen på biler å gjøre, humrer Ehrman.I Storbritannia heter boken ganske enkelt "Whose Word Is It?". Den tittelen ble han ikke spurt om: - Jeg visste ingenting før boken var trykt og jeg fikk den tilsendt.

Få hadde trodd at en bok om tekstfeil i Det nye testamente kunne bli en storselger. Fredag ettermiddag signerte professor Bart D. Ehrman den norske utgaven i Norli bokhandel i Oslo. Her har Elisabeth Andersen fått sitt eksemplar.

Les mer om

  1. Litteratur