Kultur

Kongen og presidenten

Gloria Matta Tuchman foran bildet av det historiske møtet mellom Elvis og daværende president Richard Nixon. Historien bak møtet ble kjent under åpningen av en minneutstilling i Nixons bibliotek i California denne uken.

Like før jul i 1970 hadde Elvis Presley et kort møte med president Richard Nixon. Nå har mannen som fikk i stand møtet, fortalt historien om hvordan Elvis bløffet seg inn i Det hvite hus.

  • Forf>
  • <forf>nils Christian Helle <

Da møtet fant sted, var Bud Krogh (som stammer fra Odal) Nixons assistent i innenrikspolitiske spørsmål. Denne uken kunne han fortelle historien om hvordan møtet kom i stand da han åpnet en minneutstilling i Nixons bibliotek i California.Møtet fant sted den 21. desember 1970 og varte i omkring en halv time. Det ble holdt hemmelig helt til storavisen The Washington Post omtalte det et drøyt år etterpå, i slutten av januar 1972. Helt siden den gang har møtet mellom disse to motpolene fascinert amerikanerne. Bildet av "The King" (Elvis) og presidenten som hilser på hverandre i Det ovale kontor, har gjennom snart fire årtier vært det mest bestilte bilde fra USAs nasjonalarkiv.

Tvang seg på.

Det som skjedde, fortalte Bud Krogh da han åpnet utstillingen mandag, var at en limousine med Elvis og hans vakter stanset utenfor Det hvite hus. De leverte et brev til sikkerhetsvaktene der Elvis ba om et møte med Nixon for blant annet å drøfte hvordan "Kongen av rock 'n' roll" kunne hjelpe Nixon med å bekjempe narkotikamisbruk. Han ba også om å bli utstyrt med papirer på at han var en "fri føderal agent"."Jeg blir her så lenge det er nødvendig for å skaffe bevis på at jeg er føderal agent", skrev Elvis ifølge Krogh og nyhetsbyrået AP. "Jeg har gjort en omfattende studie av rusmisbruk og kommunistisk hjernevasking, og jeg er midt i smørøyet der jeg kan gjøre god nytte for meg".Secret Service-folkene i Det hvite hus, tok kontakt med Krogh, som var en av Elvis' mange fans. Krogh tok kontakt med Elvis, trakk den konklusjon at han mente alvor og satte i gang for å få til et møte med Nixon ved lunsjtider.

Ble helt stiv.

To og en halv time senere trådte Elvis inn i Det ovale kontor. Han var kledd i svart satengskjorte, solbriller og hadde to store medaljonger dinglende rundt halsen. Men i samme øyeblikk, fortalte Krogh, stivnet han til. — Jeg tror han ble helt overveldet av å befinne seg der han var. Til slutt måtte jeg støtte ham bort til presidentens skrivebord, fortalte Krogh. Under samtalen viste Elvis frem bilder av sin datter, Lisa Marie, og et par mansjettknapper han hadde fått av Nixons visepresident Spiro Agnew. Han viste også frem en rekke politiskilt fra ulike distrikter i USA, og ba presidenten om å få et skilt fra USAs byrå for narkotika- bekjempelse.Nixon gikk med på å gi ham et slikt skilt da han fikk høre at byråets sjef samme dag hadde avslått en anmodning om det samme, og fortalt Elvis at den eneste som kunne overprøve denne beslutningen, var presidenten selv.

Ble lurt.

— Selvsagt ble vi lurt, innrømmer Krogh nå, nesten 40 år senere. - Men moro var det. Han sa alle de rette ordene om å forsøke å gjøre de riktige tingene, og jeg tok ham på hans ord. Han var ute etter å skaffe seg et politiskilt, og han visste akkurat hvordan han skulle gjøre det!Utstillingen i The Richard Nixon Museum & Birthplace skal være åpen i flere måneder. Museet ligger i Yorba Linda i California, og det er gratis inngang.

Camille Metzger studerer pistolen som Elvis ga i gave til Nixon under besøket i Det hvite hus.
Rudy Cervantes som sier han i sin tid laget slips for Elvis Presley, har kjøpt en T-skjorte på Nixon-museet.
Bud Krogh