Kultur

En riktig ufyselig psykopat

Overraskende vrier setter en spiss på et ellers velprøvd plott.

Clare Mackintosh debuterer med en krim som gjør inntrykk.
  • Pål Gerhard Olsen
clare-mackintosh_doc6m8zh5wueft13wnfvo12.jpg
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

De fleste ulykker skjer som kjent i hjemmet, og det kan synes som om kriminallitteraturen i stigende grad tar seg denne lovmessigheten ad notam ved å fokusere på skakkjørte familierelasjoner fremfor å resirkulere seriemordere som velger sine ofre etter andre kriterier enn intim førstehåndskunnskap.

I sin debutroman serverer britiske Clare Mackintosh en historie om mishandling og fornedrelse som ikke målbærer direkte nye innsikter, men som allikevel gjør inntrykk gjennom en naken og nøktern påvisning av hvor vanskelig det er å bryte ut av et destruktivt forhold når frykt og selvforakt går hånd i hånd.

Dødsbilist

En regnværsdag i Bristol blir Jacob Jordan, en fem år gammel gutt, kjørt ned og drept. Føreren stikker av, og politiet, anført av den både ærgjerrige og overarbeidede førstebetjent Ray Stevens, tvinges noen resultatløse måneder senere til å legge saken i nederste skrivebordsskuff.

Intervju med Clare Mackintosh:

Les også

- Det ulmer under idylliske fasader

Før den tid har Macintosh rukket å vise sine betydelige manipulerende evner og fått leseren til automatisk å anta at synsvinkelen skifter til den sønderknuste barnemoren som søker tilflukt i en falleferdig sjøhytte i Wales. Der kommer hun langsomt til hektene, begynner å fotografere strandmotiver og innleder en nervøs, liten romanse med stedets kombinerte veterinær og livredder.

Da vi omsider skjønner hvordan det egentlig ligger an, skjønner vi også at dette er en fortelling som ikke kan fullbyrdes uten å introdusere en mørk motkraft i skikkelse av en psykopatisk koneplager. Det innforståtte portrettet av ham gir oss en guffen anskuelsesundervisning i den amoralske overgriperens forskrudde virkelighetsoppfatning.

  • Englands Karin Fossum? Les Audun Slettemark.

Mainstream

Macintosh byr på flere spenningstopper underveis, og behersker i det hele tatt basisverktøyene som skal til for å konstruere en medrivende mainstream-krim, selv om hun som så mange forgjengere i gamet reserverer uforholdsmessig stor plass til politiets trøblete privatliv. Den nattlige sluttscenen virker forunderlig matt. At Sunderland spiller hjemmekampene i Swansea, er en blemme forfatteren neppe kan få skylden for, og må nok heller tilskrives en oversettelse av det nokså ustø slaget.

Les også

  1. Flere bokanmeldelser: Finsk roman om fødsel og død

Les mer om

  1. Bøker
  2. Litteratur