• Hvorfor skal man slutte å leke bare fordi man er blitt voksen? Bli med på Maker Faire, verdens største gjør-det-selv-messe.

150.000 mennesker samlet nylig seg på en slette utenfor San Francisco. Blant dem en svenske med ryggsekken full av sugerør.

— Nei, den snurrer jo feil vei!

Erik Torstensson sukker muntert mens han justerer på den gule dronen sin. De fire propellene er montert på en databrikke i midten av den hjemmelagde flymaskinen. Og én av disse propellene snurrer altså feil vei.

- Men det fikser vi lett. Jeg må bare skaffe en ny del, sier svensken og ser veldig lite bekymret ut.

Dronen hans er laget av sugerør. Når den flyr, beveger den grasiøst med vingene så den minner om en grasiøs djevelrokke. Mye i Torstenssons liv handler om sugerør. Gjennom selskapet Strawbees lager han små plastdingser som kan brukes til å koble sammen plastrør i ulike formasjoner.

På kort tid har han solgt mange millioner av disse plastbitene. På sosiale medier deler barn og voksne verden over bilder av skulpturer de har laget ved hjelp av sugerør og Strawbees.

- Noe av det beste er at det ikke finnes noen regler. Se på de barna der borte, sier han og peker på en gruppe smårollinger.

— De sitter bare og leker med sugerør. Plutselig har de laget en struktur. Sånn blir de inspirert til å utforske videre, til å lage nye ting. De blir oppfordret til å tenke på hva annet de kan skape. Og alt skjer gjennom lek. Voksne har mye å lære der. Hvorfor skal man slutte å leke bare fordi man er blitt voksen? spør den svenske entreprenøren.

- Et glimt av fremtiden

Erik Torstensson er en skapende person. En "maker", som det kalles på verdensspråket.

Erik Torstensson gjør god butikk på å lage små plastdingser som gjør at folk kan koble sammen sugerør for å lage alt fra enkle konstruksjoner til større skulpturer. Her viser han frem en drone han selv har laget med oppfinnelsen sin.
KRISTOFFER RØNNEBERG

Og her, på Maker Faire – skapermessen – i San Mateo like utenfor San Francisco, er det kommet makers fra hele verden for å se og bli sett. Og for å la seg inspirere, for å lære av hva andre holder på med.150.000 mennesker tok turen innom årets Maker Faire her i California forrige helg. Blant dem var Ida Faldbakken fra innovasjonsutvikleren MashUp.

Hun er også en del av Norway Makers, som satser på å gjennomføre en stor, norsk maker-messe på Tøyen i Olso i 2016. Det blir riktignok ikke første gang dette arrangeres i Norge:

Maker Faire har vært arrangert i Oslo i 2013 og 2014 i regi av Norsk Teknisk Museum og i samarbeid med Universitetet i Oslo. Og i Trondheim går Maker Faire av stabelen 28.-29. august i år.

— Maker Faire har holdt på i ti år, men det er først nå de siste 2–3 årene at det er blitt så populært, sier Ida Faldbakken. Det er en kultur her som vi kan la oss inspirere av. Her får vi se litt inn i fremtiden, vi får et glimt av teknologi og løsninger som vil være i bruk kommersielt senere. Så kan vi gå rundt her og få inspirasjon til hva vi skal leve av etter oljen, sier hun.

Sammen med henne og et knippe andre nordmenn trasker vi rundt på området og lar oss forbløffe. Messen er et mekka for nysgjerrige sjeler.

Bygg din egen krets

Her virrer en liten robothund rundt og leker med en ball. Her viser en designer frem høyttalere skrevet ut på en 3D-printer. Her vinker og blinker roboten Roy, som mest av alt ser ut som et skjelett, til forbipasserende. Her viser en fyr frem en kaffemaskin han har koblet om slik at den nå kan lage mojitos.

Ida Faldbakken og Norway Makers skal være med på å lage Maker Faire i Norge i 2016. I år var hun i San Francisco for å la seg inspirere.
KRISTOFFER RØNNEBERG

Mye av dette er mest for gøy. Men flere av prosjektene er oppstartsbedrifter som håper å selge produktene sine på markedet. Maker Faire er en god måte å vise seg frem på i håp om at folk kan investere via Kickstarter eller andre tjenester som hjelper dem med å ta prosjektene fra idé til virkelighet.Prosjekter som LightUp, der barn og unge kan sette sammen byggeklosser for å lage elektriske kretser. Ved å ta et bilde av byggeprosjektet kan man via en app få direkte tilbakemelding på om kretsene fungerer eller ikke.

– Vi håper at dette kan bidra til å få barna til å bli interesserte i elektronikk på et tidlig stadium, sier grunnlegger Josh Chen, som nylig avsluttet studiene på Stanford-universitetet. Nå er han en maker.

Blir ikke maker av TV-middag

Utdanning er et sentralt tema på messen. Og det er ikke tilfeldig, sier maker-bevegelsens gudfar, Dale Dougherty. For 11 år siden startet han Maker Media. Nå er det altså tiende gang han arrangerer denne messen utenfor San Francisco. Den siste tiden har det blitt en franchise. Bare i løpet av 2015 vil over 200 maker-arrangementer gå av stabelen rundt om i verden.

Dale Dougherty er mannen bak maker-bevegelsen. Fra å starte i det små arrangeres det nå hundrevis av maker-arrangementer verden over hvert eneste år. – Målet er å få folk fra å være konsumenter til å bli produsenter, sier han.
KRISTOFFER RØNNEBERG

— Målet er at vi går fra å være konsumenter til at vi blir produsenter. Maker-bevegelsen handler om å dele, å finne nye løsninger og å være kreative. Verden har alltid hatt oppfinnere, men de jobbet ofte i isolasjon. Nå lager vi et nettverk der alle kan lære av hverandre, sier Dougherty.Han legger til at man slett ikke trenger å drive med elektronikk for å være en maker.

- Hvis du tiner opp en TV-middag og serverer den, så er du ikke en maker. Men hvis du lager et deilig måltid fra grunnen av og deler det med vennene dine, da er du en maker. Det handler om å gjøre noe du synes er gøy, noe som trigger kreativiteten din, sier han.

Ida Faldbakken gleder seg til å arrangere Maker Faire på Tøyen i Oslo til neste år.

— Noe av det sentrale her er at det skjer nedenfra og opp. Det er vanlige folk som skaper noe, og de gjør det på tvers av alle grenser. Om ti år håper jeg det bobler i Oslo på samme måte som det gjør her nå, sier hun.

Roboten Roy er hobbyprosjektet til ingeniøren Brian Roe, og har vært et fast element på Maker Faire i tre år. Målet er å lage en robot som etterligner menneskelige bevegelser, hovedsakelig ved hjelp av biter Roe har skåret ut med en laserkutter.
KRISTOFFER RØNNEBERG
Det var lange køer da Maker Faire åpnet utenfor San Francisco tidligere denne måneden.
KRISTOFFER RØNNEBERG
Makere finner ofte nye muligheter og løsninger ved å bruke velkjente virkemidler.
KRISTOFFER RØNNEBERG
Noen av konstruksjonene på Maker Faire, som denne metalldoningen med ørnehode, ville også passet inn på Burning Man-festivalen i Nevada.
KRISTOFFER RØNNEBERG
Dale Dougherty er grunnleggeren av Maker Faire. Her snakker han med en gutt som fjernstyrer en robot fra rommet sitt et annet sted i landet.
KRISTOFFER RØNNEBERG