Kultur

Vi tester brettbare Huawei Mate X: Slik ser den mobile fremtiden ut

På enheten vi testet var barnesykdommene tydelige: Skjermen klarte ikke å endre brukergrensesnittet når vi brettet den. Det skal den ferdige enheten klare.

KOMMENTAR: Den er svær i hånden og liten i lommen. Foreløpig er Huawei Mate X bare for deg med litt for mye penger. Men i fremtiden har brettbare mobiler en rolle å spille.

  • Per Kristian Bjørkeng
    Per Kristian Bjørkeng
    Journalist

Huawei er et av verdens mest kontroversielle selskap om dagen. Amerikanske myndigheter beskylder dem for å stå i ledtog med kinesisk etterretning.

Kanskje er det for å lette på dette grimme inntrykket at kineserne har bestemt seg for å gi Aftenposten 45 minutter med selskapets kanskje største nyvinning noensinne? Det er nemlig ganske spesielt, siden det fortsatt er mange måneder til Huawei Mate X slippes på markedet.

Les også

Huawei saksøker USA

Brettbare mobiler ser ut til å bli årets store nyvinning på mobilfeltet. Samsung har også varslet en modell, som faktisk kommer tidligere på markedet enn denne.

Huawei Mate X brettes ut til å bli en 8 tommer stor skjerm, og er dermed større enn en Ipad Mini. Den digre skjermen blir bare halvparten av størrelsen når du putter den i lommen. Likevel blir den ikke mer enn 11 mm tykk. Det er så vidt mer enn en Iphone XS med skinndeksel.

Ser den ikke

La oss ta det viktigste først: Nei, det er faktisk ikke mulig å se bøyen i ryggsøylen. Er den fortsatt usynlig når du har brettet den 10.000 ganger? Huawei påstår det, men vi aner ikke. Foreløpig er skjermen omtrent like lyssterk som enhver moderne mobil, og det føles derfor ikke som du må ofre særlig mye for å få en dobbelt så stor skjerm.

Bortsett fra ca. 25.000 kroner som enheten skal koste, da. Så mye er det tvilsomt om den er verdt det for de fleste. Til gjengjeld kan vi forvente at denne teknologien raskt blir både billigere og enda bedre i årene som kommer.

Ja, Huawei Mate X er tykkere enn en Iphone med deksel. Men det er ikke mye.

Den sammenslåtte enheten er en smule stor for min smak, med sin 6,6 tommers skjerm i sammenslått format. Men det blir smak og behag. Mange liker i dag så store telefoner. Den er ikke særlig mye større enn for eksempel Huawei Mate 20 Pro, som var Norges mest populære Android-telefon i februar.

Noe helt annet

Opplevelsen av nettsider på Mate X er virkelig svært forskjellig fra en normal mobil. Mens en diger mobil ofte bare stabler det samme antall saker oppå hverandre som en mindre, gjør bredden til Mate X at du kan få saker ved siden av hverandre i bredden også. Dermed får en fullverdig nettbrett-opplevelse plass i lommen.

I utbrettet tilstand gir den en helt annen opplevelse enn en standard mobil.

I realiteten er produktet likevel dømt til å inngå kompromisser. Skjermen kan nemlig ikke egentlig brettes, men bøyes. Den ganske tykke bøyen må plasseres et sted. Med sin kommende Galaxy Fold har Samsung valgt å plassere bøyen inne i enheten. Ulempen er at det blir en masse tomrom inne i telefonen. Da blir den fort for tykk for bukselommen.

En rolle å spille?

Huawei, derimot, har valgt å legge bøyen på utsiden. Det gir en tynn enhet. Ulempen er at plastskjermen på hele utsiden av den rådyre dingsen vil være ekstremt utsatt for skader. Et deksel vil være veldig i veien. Men klarer Huawei å kombinere et deksel med et godt eksternt tastatur, kan enheten faktisk fungere som PC-erstatning i mange profesjonelle sammenhenger.

Her er Huawei Mate X (til høyre) sammenlignet med Norges mestselgende Android-telefon i øyeblikket, Huawei Mate 20 Pro.

Klarer brettbare skjermer å skape ny fart i et mettet mobilmarked plaget av idétørke? Før jeg testet Mate X selv, var jeg skeptisk. Men når jeg ser hvor tynn denne enheten faktisk er allerede i sin første generasjon, er jeg ikke i tvil.

Når denne teknologien blir billigere, vil i det minste noen av oss være villig til å tåle en bitte litt tykkere enhet for å få en kjempesvær skjerm.

Les mer om

  1. Teknologi
  2. Mobiltelefoni
  3. Huawei
  4. Mobilmarkedet
  5. Nettbrett