Denne mannen røper ingenting om Nobel-prisen

Det eneste ständige sekreterare Peter Englund i Svenska Akademien røper om torsdagens Nobel-pris i litteratur er at han selv «kommer att bära en brungrå kostym med beige skjorta, mörkblå slips med ränder samt bruna skor.»

Peter Englund er mannen som offentliggjør årets Nobel-pris i litteratur torsdag kl 13. Han har røpet at han skal ha på seg brun dress, ellers sier han ingen ting om hvem som vinner.

«Det kan jag berätta; det är också allt jag kan berätta», skriver han videre.

Klokken ett i dag blir det kjent hvem som får årets nobelpris i litteratur. Blir det japanske Haruki Murakami, kanadiske Alice Munro eller kanskje norske Jon Fosse?

Men spekulere kan man likevel. Jon Fosse ligger fortsatt høyt på bettinglisten til Ladbrokes. 85 år etter at Sigrid Undset fikk prisen, er det kanskje på tide at den går til en norsk forfatter igjen? Øverst på Ladbrokes bettingliste troner fortsatt japanske Haruki Murakami, fulgt av kanadiske Alice Munro.


Knut Hoem, litteraturkritiker i NRK:

— Jeg har aldri vært i nærheten av å gjette riktig, så jeg har veldig lav selvtillit på dette. Men du har et par opplagt sterke kandidater: amerikanske Philip Roth og canadiske Alice Munro. Philip Roth har et voldsomt imponerende forfatterskap bak seg – om den mannlige skjørhet og dårskap, med komikk og jødisk humor. Mens for Munro dreier det seg gang på gang om smerten i de nære relasjonene. Det gjør like vondt hver gang.

— Så hadde vært litt moro om Umberto Eco hadde fått den – det er fantastisk med en forfatter som kombinerer det lærde med det dikteriske. En skikkelig outsider på listene er østerrikske Peter Handke – elsket av noen, hatet av andre. Plutselig får han den.

- Hva med Jon Fosse?

— Jeg synes han hadde vært en veldig verdig vinner. Som dramatiker er han nyskapende og som romanforfatter er han lyrisk. Men det viktigste er at han helt og holden har sin egen signatur uansett hvilken sjanger han jobber i. Det er ganske viktig hvis du skal være i nobelklassen. Men han får den ikke, fordi svenske Tomas Tranströmer fikk den for to år siden. Der kommer det kjedelige lokaliseringsargumentet inn igjen. For hundre år siden kunne vi gi Undset og Lagerlöf og Bjørnson prisen med korte mellomrom og være sjåvinistiske og nærsynte, men det kan vi ikke være lenger.

Aslak Sira Myhre, daglig leder for Litteraturhuset i Oslo:

Aslak Sira Myhre

— Jeg har ingen som helst forutsetning for å ane hvem som får Nobelprisen. Jeg tror heller ikke det er noe sterk sammenheng mellom betting og resultat, hverken når det gjelder fotball eller litteratur. Og jeg aner ikke om Jon Fosse får den. - Er du spent da?

— De er jeg alltid, men jeg har fortsatt trøbbel med å bite i meg skuffelsen fra i fjor.

— Jeg ville at Chinua Achebe (Nigeria) skulle få den. Nå er han død og kan ikke få den – det er en av de tingene som kommer til å skrive seg inn i Nobelkomiteens historie som en tabbe.

Kristenn Einarsson, direktør i Forleggerforeningen:

— Jeg har aldri noen gang truffet riktig når jeg skulle tippe en nobelprisvinner, så jeg heier på Jon Fosse som god norsk patriot.

- Du vil ikke engang prøve deg på et råtips?

— Nei, men hvis jeg skulle ønske meg en, så må det bli amerikanske Alice Munro. Hun er en fremragende forfatter.

Kristin Helle-Valle, daglig leder for Litteraturhuset i Bergen:

Kristin Helle-Valle

— Det er lett å spekulere i dem man kjenner til selv. Fosse er kanskje litt smal. Men det har vært ganske ukjente og smale folk før. Selv synes jeg Fosse er en sterk kandidat, en veldig særegen stemme. Japanske Haruki Murakami er kjempepopulær, leses bredt og vidt og har høy litterær kvalitet. Personlig er jeg veldig glad i Joyce Carol Oates (USA). Hun er veldig produktiv, både morsom og har kunnskap om mye. Ko Un (Korea) har jeg truffet personlig og heier litt på sidelinjen. - Har dere forberedt noe i Fosses hjemby dersom det skulle bli han?

— Nei, vi har ikke gjort det – Jon liker ikke å opptre. Men et av rommene i Litteraturhuset er oppkalt etter ham. Kanskje blir det champagne i Fosse-stova.

Knut Olav Åmås, kulturredaktør i Aftenposten

— Jeg har nøyaktig de samme favoritter som i fjor – deres kandidatur er bare enda sterkere nå. Min første kandidat er Amoz Oz, den israelske, jødiske forfatteren. Han har som få andre forfattere bearbeidet kunstnerisk den evinnelige konflikten i Midtøsten, og gravd dypt i jødisk identitet generelt og i forutsetningene for fredelig sameksistens mellom israelere og palestinere spesielt. Konflikten er nøkkelen til mye av uroen i Midtøsten, og til den arabiske verdens hat mot Vesten i dag. Min andre kandidat er den amerikanske, jødiske forfatteren Philip Roth. Nå er det på tide at Nobelprisen i litteratur gis til en amerikansk forfatter igjen. Roth undersøker som ingen andre hva det innebærer å være jødisk og amerikansk.

- Har du tro på Fosse?

— Bookmakernes odds sier oss ikke så mye, for Svenska Akademien er uforutsigbare, men Jon Fosse har reelle sjanser til å vinne. Det blir svært spennende. Det som kanskje taler imot ham er at en annen skandinav, Tomas Tranströmer, vant for to år siden. Men alt er tenkelig.

Hilde Sandvik, kulturredaktør i Bergens Tidende:

Hilde Sandvik

— Hvis en skal se på statistikken, så har bare 12 kvinner fått prisen siden 1921. Derfor kan for eksempel Alice Munro eller Joyce Carol Oates ha en sjanse.- Men herreklubben i nobelakademiet er nok ikke så opptatt av kvotering som resten av Sverige, så det eneste jeg kan satse penger på er at det blir debatt etterpå. For enten er vinneren for smal eller for bred, og så videre.

- Men du håper på en kvinne?

— Som norsk vestlending håper jeg selvfølgelig på Fosse. Det ville være veldig gjevt.

Anders Heger, forlagssjef i Cappelen Damm:

— Jeg tipper at en dokumentarist vinner. Og jeg tror Fosse er sjanseløs.