Kultur

I natt kan Emmy bli historisk

TV-verdenen er i forandring. Netflix-serien "House of Cards" kan skrive Emmy-historie under nattens show.

Blir det Emmy til Kevin Spacey og "House of Cards" i natt? Foto: Netflix

 • Ann Christiansen

Klokken to i natt norsk tid braker det løs for det 65. Emmy-showet i Los Angeles. Det er knyttet stor spenning til årets prisutdeling. For første gang har en serie som bare er laget for nettdistsribusjon, blitt nominer til TV-verdens fineste pris.

Netflix-serien House of cards har fått ni nominasjoner for den første sesongen, blant dem for beste dramaserie, for beste hovedroller til Kevin Spacey og Robin Wright og for beste regi til David Fincher.

Bare på nett

Dermed er serien den første produksjonen laget eksklusivt for strømming over nett som blir nominert i amerikanernes mest prestisjetunge TV-kamp.

House of Cards er Spaceys første store TV-rolle. I et telefonintervju med flere medier, blant dem Aftenposten, kort tid før nominasjonene ble kjent i sommer, sa skuespilleren blant annet dette:

— De store studioene har flyttet fokus over til de store, superheltaktige filmene. Da er det helt logisk at de beste forfatterne, regissørene, skuespillerne og fortellerne kommer til TV – og nå til internett, mener Kevin Spacey, som er glad for å kunne konstatere at seerne uansett er sultne på denne typen drama.

Spacey er også med som produsent for serien. Han mener Netflix med sin modell har bevist at man fortsatt kan produsere kvalitetsinnhold og tjene penger på det:

På noen måter tror jeg denne serien, og hvordan publikum har funnet frem til den, beviser at vi har lært den leksen musikkindustrien ikke lærte: Gi folk det de vil ha, når de vil ha det, i den formen de ønsker, til en fornuftig pris, så kjøper folk det istedenfor å stjele det.

Det er flere serier som utspiller seg i politikkens verden som er i fokus i Los Angeles natt til mandag, norsk tid. Også spiontrilleren Homeland og dramaet Scandal , om en fikser som hjelper politikere med å slippe unna store problemer, kan vinne priser.

Skrekkserie på topp

Men flest nominasjoner i år tok skrekkserien American Horror Story (17 nominasjoner), tett fulgt av Game of Thrones med 16 nominasjoner. I sin tredje sesong er Game of Thrones HBOs nest mest sette show noensinne (etter Sopranos ).

"Game of Thrones" har fått 16 Emmy-nominasjoner. Hvor mange priser blir de i natt?

I nattens show skal Elton John opptre og hylle en annen stor pianist, Liberace. Filmen Mitt liv som Liberace vises på kino i Norge i høst, men ble produsert for kabelkanalen HBO som viste filmen på TV i mai. Mitt liv som Liberace, med Michael Douglas og Matt Dammon, er nominert til 15 priser.Også Downton abbey som har slått an blant norske TV-seere, kniver om Emmy til siste slutt, blant annet i de gjeve kategoriene Beste dramaserie, Beste kvinnelige hovedrolle (Michelle Dockery) og og Beste mannlige hovedrolle (Hugh Bonneville). I dag, søndag, har fjerde sesong av serien premiere i Storbritannia, og den vil bli vist på NRK seneire i høst.

Det er Neil Patrick Harris fra TV-serien How i met your mother som leder Emmy-gallaen.

Relevante artikler

 1. KULTUR

  18 Emmy-nominasjoner til «Stranger Things»

 2. KULTUR

  «Game of Thrones» nominert til 22 Emmy-priser

 3. KULTUR

  Game of Thrones ble historisk i natt

 4. KULTUR

  Her er vinnerne etter en politisk ladet Emmy-utdeling

 5. KULTUR

  Tre Emmy-priser til «Chernobyl». «Game of Thrones» ble beste dramaserie.

 6. VERDEN

  Jubler for fem Emmy-priser