Kultur

Britkrim inspirert av Forbrytelsen

Britisk badeby møter nordisk mørke i Broadchurch sesong 2. Resultat: vanedannende krim.

 • Asbjørn Slettemark

Vår vurdering:

5 av 6

Krimserien Broadchurch er inspirert av danske Forbrytelsen, fra musikkbruk til de tette skildringene av familedrama. Serieskaperne har her blandet det beste fra to verdener, mener vår anmelder. ITV og Kudos Film & Television Limited

Ved første øyekast er Broadchurch en klassisk britisk småbykrim med forbrytelse og straff i TV-skjønn forening, men den første sesongen ble en sensasjon langt utover det vanlige på øyriket.

Historien om 11-åringen Danny Latimer som blir funnet drept på stranden i en engelsk badeby var inspirert av danske Forbrytelsen , fra musikkbruk til de tette skildringene av familedrama, og blandet det beste fra to verdener:

Britenes lange tradisjon for kvalitetskrim og danskenes moderne, mørke og ofte brutale skildring av hva som skjer med små samfunn når folk drepes.

Opprivende rettssak

Andre sesong begynner med rettsprosessen mot Joe Miller, som er tiltalt for drapet på Danny.

Til Latimer-familiens store fortvilelse erklærer Joe seg overraskende ikke skyldig, og en kollektiv landsby gisper og sperrer opp øynene.

Nå må hele saken rippes opp i gjennom en opprivende rettssak, og politibetjent Ellie Miller – Joes kone, vi snakker virkelig små forhold her – får skylden når retten bestemmer at liket skal graves opp og obduseres på nytt.

Samtidig viser det seg at den innleide poltietterforskeren Alec Hardy, som for øvrig var døende i slutten av første sesong, fremdeles er i landsbyen.

Hva er det som holder ham igjen i Broadchurch?

Naturen på Englands sørkyst er riktignok vill og vakker, men han slår oss ikke som en type som går tur i det grønne med mindre han leter etter et lik eller skurker.

Les flere aktuelle anmeldelser:

Les også

Kampen om tungtvannet slutter aldri å fascinere

Stressende mørke, storslagen natur.

Manusforfatter Chris Chibnall er full av selvtillit når andre runde nå settes i gang, han virker nesten overivrig etter å etablere plot, karakterer, konflikter og mytiske sideveier.

Familier kastes ut i emosjonelt kaos, advokater som skal slåss mot hverandre i rettssalen har åpenbart en fortid med og mot hverandre.

Radarparet Alec Hardy og Ellie Miller bruker all skjermtid på å gneldre på hverandre, og alt er like stress og mørkt som naturen rundt dem er storslagen og innbydende. Puh!

Så mange spørsmål

Bir det for mye og for hektisk? Mot slutten av episoden oppleves det litt slik, når den ene hovedpersonen etter den andre kommer stormende inn i bildet og Ólafur Arnalds melankolske musikk legger seg over oss som et fleeceteppe av nordisk noir.

Likevel er denne første episoden et så effektivt avspark at man innser at Broadchurch blir vårens store hvem-gjorde-det.

I motsetning til Kampen om tungtvannet , hvor det ikke kan regnes som noe særlig til spoiler om man avslører at Tyskland tapte krigen, rekker Broadchurch i løpet av en knapp time å så nok frø av tvil i seeren til at de kan høste en åker av spørsmål før sesongen er ferdig.

Har Joe egentlig drept Danny?

I så tilfelle, hvorfor erklærer han seg ikke skyldig?

Hva er historien til Claire, og hva i huleste gjør Alec Hardys erkenemesis?

Onsdagskvelden er herved satt av til NRK1 de neste månedene.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Tidsklemme-TV tar av: – Et yppelig format for seriefråtsing

 2. KULTUR

  Påskekrim-anmeldelse: Et britisk stjernelag løfter en sober serie om en ekte drapssak

 3. KULTUR

  Seriehøsten er i gang. Disse ni nye seriene bør du få med deg

 4. KULTUR

  Vi anmelder årets påskekrim på TV: «Kompleks mordgåte sitter som et skudd»

 5. A-MAGASINET

  Stor påskequiz: 290 spørsmål for deg som følger litt med i nyhetsbildet

 6. KULTUR

  Her forberedte de Tungtvannsaksjonen