Kultur

Knausgård vil skrive, men ikke skjønnlitteratur

Det har vært noe destruktivt over hele prosjektet, sier Karl Ove Knausgård. Forfatteren er usikker på om han kommer til å klare å la være å skrive

  • Kaja Korsvold

Mer enn fem hundre mennesker fylte flere saler på Litteraturhuset i Oslo i går for å høre på Karl Ove Knausgård snakke om sjette og siste bind i Min kamp-serien. Foran scenen satt blant andre både kronprinsesse Mette-Mariit og utenriksminister Jonas Gahr Støre.

— Jeg har skrevet mye om hverdagsliv, det som bare forsvinner, som man ikke legger merke til. Jeg har gitt det et språk. Det andre jeg har gjort, er at jeg har skrevet om tabuer. Sånt man ikke skal skrive om. Derfor er det et kontroversielt, fordi det handler om grenser.

Hvorfor er dette så farlig? Hvorfor er det farlig å skrive om et sammenbrudd. Vi vet at det finnes, det skjer hele tiden. Det er det jeg har skrevet om i dette siste bindet, sa Knausgård om sitt prosjekt.

- Har skrevet med hjertet

Forfatteren snakket flere ganger om hvordan det har vært å motta reaksjonene på at "hele verden" vet det meste om deg og din famlile.

— Det jeg har skrevet har jeg skrevet med hjertet. Så blir det videreformidlet i media. Da ser det stygt ut. Jeg mener ikke at man skal vise alt. Men det må finnes. Romanen er en fin måte å vise det på.

Konsekvensene har vært uhørt store for meg og min familie, fortalte Knausgår om reaksjonene på de 3600 sidene selvbiografi som Min kamp er.

— Hvorfor ville du fremdeles skrive så nakent og avslørende etter at du hadde sett konsekvensene av de første bøkene? spurte intervjueren Anette Orre.

— Jeg ville skrive om meg selv og at prøve å være så sann som mulig. Først skrev jeg nesten en hel roman der jeg prøvde å skrive snilt. Det ble jo ikke bra. Det er derfor det tok så lang tid. Så måtte jeg bare stenge tankene ute. Det er ubehagelig for meg. Jeg vet jo hva jeg gjør. Og jeg kunne ikke si at jeg ikke visste.

Ville skrive seg fri

Til slutt i Min kamp. Sjette bok skriver Knausgård som kjent at han skal gi seg som forfatter etter dette verket.

— Jeg ville skrive meg fri, inn mot livet. Til slutt skulle jeg bare være i livet. Hele livet har jeg brukt litteraturen til å ville meg vekk. Det har vært noe destruktivt. Jeg har kanskje villet ødelegge meg selv. Det siste er å skyte seg litterært sett. Jeg skjøt meg ikke, men som forfatter.

- Klarer du det, klarer du å skrive deg vekk fra litteraturen?

— Jeg vil alltid skrive, men jeg vil ikke skrive fiksjon som selvbiografier og romaner. Jeg vil vekk fra det. Derfor har jeg gjort det. Jeg har vært veldig fraværende. Jeg var på ferie med familien nå. Det var som å komme hjem. De merket det så klart. De ble veldig oppspilte. Hva skjer med faren deres. Så kommer selvfølgelig hverdagen. Men det er dette jeg vil.

Prøver å holde seg unna romaner

På spørsmål om han klarer det. Klarer å holde seg unna å skrive romaner svarte Knausgård følgende.

— Jeg må prøve. Men om jeg klarer det vet jeg ikke. Livet er å prøve og prøve. Det er det det handler om.

Om hva forfatteren gjør nå, svare han.

— Jeg har skrevet et essay. Det er det jet tror jeg kommer til å gjøre. Skrive små ting. Så har jeg et forlag som har gitt ut en bok som ikke selger noen ting. Det blir sånne ting. Jeg skal synke inn i det å ha god tid.

- Kommer du til å lese Min kamp?

— Nei, den skal jeg aldri lese.

Les også

  1. Stor pågang i Knausgård-salget

  2. Knausgård saboterer egen finale

  3. Kastet 500 sider i søpla

  4. Knausgård setter punktum