Kultur

- I-landsproblemer er da også problemer

 • Mari Glans

Serieskaper/produsent/tekstforfatter Jay Duplass, (til venstre) poserer sammen med sin bror serieskaper/produsent/skuespiller Mark Duplass under premieren for HBOs nye dramakomedie <i>Togetherness</i> i Los Angeles. KEVORK DJANSEZIAN

 • Selv om det finnes større problemer i verden som krig og sult, vil fremdeles det folk kaller «I-landsproblemer» oppleves som dramatiske for de som har dem. Og som filmskaper er det gøy å utforske dette, sier Mark Duplass.

Frontfigur for indiefilm-sjangeren «mumblecore» Mark Duplass har fått mye kritikk fordi hovedpersonene i filmene hans blir beskyldt for å være selvsentrerte forvokste barn. Selv mener han kritikken er urimelig

«Hvorfor vil du ikke ha sex med meg lenger?» spør Brett sin kone Melanie i den nye HBO-serien Togetherness . «Jeg vet ikke», sukker hun. Skildringen av slike hverdagsproblemer er typiske for «Mumblecore»-sjangeren, og blitt varemerket til blant andre Mark Duplass som både har skrevet manus og spiller Brett i serien.

«Mumblecore»-filmene kjennetegnes ofte ved at de er laget for svært lite penger med helt ukjente skuespillere og spilt inn på location. De skildrer som regel 20-30 åringer som sliter med å bli voksne og finne seg selv, samt makte å ha et voksent forhold til noen de er forelska i.

Sjangeren er forholdsvis ny, Andrew Bujalskis film Funny Ha ha fra 2002 regnes som den første mumblcore-filmen. Lena Dunhams regidebut Tiny Furniture (2010) samt Mark Duplass og broren Jays Puffy Chair (2005), Cyrus (2010) og Jeff, who lives at home (2011) er andre eksempler.

Kritiske røster har stemplet mumblecore-karakterene som umodne narsissister, men Mark Duplass synes det er litt urettferdig.

— Broren min og jeg fikk for eksempel ideen til Puffy Chair da alle vi kjente, som ikke allerede var gift, plutselig kom i den alderen hvor de begynner å lure på om den de var sammen hadde ektefelle-potensiale. For hvis ikke så fikk de det for seg at det beste var å dumpe kjæresten med en gang, så de ikke kastet bort mer tid på noe som kanskje ikke kom til å vare. Denne problemstillingen var en jævla epidemi i vår vennekrets, og så påfallende at vi bare måtte lage film om det til slutt, smiler han.

Ny serie

Nå har han og broren tatt «mumblecore»-sjangeren over til TV, og laget serien Togetherness som dreier seg fire mennesker, et ektepar og to single, som nærmer seg 40 og alt det innebærer av panikk.

- Nå som vi er i slutten av 30-årene er broren min og jeg omringet av folk som minner om menneskene i denne serien. Mange av dem er de gift og har barn, og sliter med at romantikken er blitt borte fordi de bare fokuserer på ungene sine. De er også på et sted i livet sitt hvor de egentlig burde vært lykkelige, fordi nå har de liksom alt, men lykken har uteblitt og det får dem til å frike fullstendig ut. Eller så er vennene våre single, uten karrierer og lurer på om de noensinne vil greie å realisere seg selv. Det er en reell frykt mange sliter med, sier han.

Han mener det serien dreier seg om, er å knytte bånd til menneskene rundt deg.

— Det er en utrolig viktig ingrediens i et lykkelig liv. Så folk må gjerne himle med øynene og avfeie serien vår som navlebeskuende, men selv synes jeg det er veldig kult å lage TV om slike problemstillinger. Så det er liksom ikke innstillingen «Jeg er bare fokusert på meg selv så du kan dra til helvete» som råder, det er mer «Vær så snill og kom hit til meg så vi kan forsøke å finne ut av dette sammen, selv om jeg ikke aner hvordan vi skal få det til», sier han til Aftenposten.

Humor og alvor

I det siste har det dukket opp mange TV-serier og filmer som skildrer kvinner og menn i 40-årene som nekter å bli voksne. Men i Togetherness handler det mer om å streve med å bli voksen.

— For det er ikke det at de ikke vil, tvert i mot er nok det å finne sin plass her i livet det rollefigurene ønsker seg aller mest. Mye av nerven ligger i at de ikke skjønner hvorfor de ikke får det til. Karakteren Tina for eksempel, som har seilt igjennom livet på utseendet og sjarmen sin, innser plutselig at det ikke kommer til å vare for evig. Og hva vil hun sitte igjen med da? Sånne problemstillinger synes jeg er interessante, sier han.

I de senere årene har det også dukket opp en hel underskog av komiserier som blander humor og alvor på en helt ny måte. Girls , Louie og Looking er noen eksempler, men Duplass avviser at han har kastet seg på noen trend.

— Det er ikke derfor broren min og jeg lager det vi gjør. Vi prøver bare å skape noe som vi hadde hatt glede av selv, sier han.

Duplass synes heller ikke at humoren i denne serien er spesielt mørk.

— Det som skiller oss fra vanlige dystre komedier er at vi genuint elsker karakterene våre, og at det er mye hjerte i det vi lager, noe jeg føler ofte mangler i andre tilsvarende produksjoner. Vi skildrer riktignok mennesker som sliter, men samtidig forsøker de å ta vare på hverandre. Karakterene i denne serien er rett og slett tapere du blir glad i.

HBO lokker med flere nysatsinger

En mulig arvtager til Serial , politisk satire og dokudramaer om bifile bluessangerinner er noe av det HBO satser på i år.

2014 var nok et sterkt år for strømmetjenesten HBO med suksesser som True Detective , The Normal Heart , Olive Kitteridge og Sillicon Valley , i tillegg til mye hype rundt etablerte hitserier som Girls og Game of Thrones .

– 2014 var veldig bra, men vi tror faktisk at 2015 kommer til å bli et enda bedre år for oss, skrøt HBOs PR-sjef Quentin Schaffer under den årlige samlingen for Television Critics Association (TCA) i Los Angeles.

HBO brukte arrangementet til å introdusere noen av kanalens nykommere dette året. Blant annet har de satset på dokumentarserien The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst . Serien tar for seg historien til millionærsønnen Durst, en mann som er mistenkt for å ha begått tre drap. Den seks episoder lange serien kan minne litt om podkast-suksessen « Serial », og er signert Capturing the Friedmans -regissør Andrew Jarecki.

En annen storsatsing for HBO er filmen Bessie , en dramatisering av livet til bluessangerinnen Bessie Smith som var aktiv på 20 og 30-tallet. Hun hadde en fantastisk karrière og et svært stormfullt privatliv, og tittelrollen spilles av Queen Latifah. Filmen vil trolig få premiere i mai.

I tillegg til Togetherness lanserer også HBO komiserien The Brink , en politisk satire som kretser rundt inkompetente amerikanske politikere og militære ledere som gjør hva de kan for å avverge at tredje verdenskrig bryter ut. Tim Robbins og Jack Black spiller hovedrollene, og serien er blitt sammenlignet med Dr. Strangelove .

I tillegg blir det selvsagt gjensyn med kanalens hitserier, og TV-slaver kan allerede sette kryss i kalenderen 12. april. Da blir det premiere på de nye sesongene av Game of Thrones , Veep og Silicon Valley . Den nye sesongen av True Detective vil antageligvis bli sluppet til sommeren.

 1. Les også

  Filmbransjen applauderer ny strømmeavgift

 2. Les også

  Her er oversikt over serievåren

 3. Les også

  Første smak av voksenlivet

 4. Les også

  Dansk regissør til HBO-suksess

Relevante artikler

 1. KULTUR

  – TV-versjonen av russisk rulett

 2. KULTUR

  Seriehøsten er i gang. Disse ni nye seriene bør du få med deg

 3. KULTUR

  Våre eksperter har kåret de beste TV-seriene i 2016

 4. KULTUR

  Her forberedte de Tungtvannsaksjonen

 5. KULTUR

  Gnistrende skuespillerprestasjoner i «Bloodline»

 6. KULTUR

  Fire danske vinnere og én som burde ha vunnet