Kultur

Vaktbikkjer vender blikket mot seg selv

De kritiserer gjerne sine politiske meningsmotstandere. Nå skal venstresidens Mímir Kristjánsson og høyresidens Jan Arild Snoen rette skytset mot egen fløy.

Høyresidens Jan Arild Snoen (t.v.) og venstresidens Mímir Kristjánsson skal kritisere sine egne politiske fløyer i Aftenposten.
  • Cathrine Solbakken
Nyhetsbrev Vil du ha film- og serietips rett i innboksen?

— Jeg tror at den nye regjeringen og det blå flertallet kan ha godt av noen vaktbikkjer som kommer fra det samme stedet som dem, slik at det faktisk blir en endring i politikken, sier Jan Arild Snoen. Han er forfatter og skriver for det liberalkonservative tidsskriftet Minerva, samtidig som han er Høyremedlem og tidligere har jobbet i Frp.

Fra i dag av er han også én av to skribenter som hver onsdag skal skrive i Aftenposten. Ideen er at Snoen og venstresidens Mímir Kristjánsson annenhver uke skal rette sine kritiske blikk mot egne politiske meningsfeller.

Snoen er først ut. Han tror ikke det skal bli vanskelig å finne temaer å ta opp.

— Spørsmålet er om folk på min egen side synes det blir for mye av det. Om de vil synes kritikken er konstruktiv, sier Snoen, som håper innleggene kan bidra til en åpenhet og toleranse for både kritikk og andre vinklinger fra egne meningsfeller.

- Det er sine egne man irriterer seg mest over

— Det er klart at man skal tukte den man elsker. Venstresiden har behov for de innspillene den kan få. Selv om jeg er trygt plassert på venstresiden, er det selvfølgelig mye jeg skulle ønske at kunne vært gjort annerledes, sier Kristjánsson om hvorfor han takket ja til å delta.

Kristjánsson er tidligere journalist i Klassekampen, har vært leder for Rød Ungdom og innehatt flere verv i partiet Rød, og er nå redaktør i Manifest Tidsskrift. Han håper at innleggene vil bidra til en økt selvrefleksjon i politikken.

Les også

Sigbjørn har rett

— Valgkampen er et godt eksempel på at politikken er blitt som fotball, der alle bare heier på sitt lag. Jeg håper at spalten kan bidra til mer selvkritisk og reflektert debatt som gjør at vi kan flytte oss fremover noen steg, sier Kristjánsson, som heller ikke tviler på at det skal bli nok å skrive om.- Det som blir vanskelig er miksen, å skrive om ting jeg blir irritert over og samtidig gjøre det med den kjærligheten jeg har for venstresiden. Det er sine egne man irriterer seg mest over, for det er dem man forventer mest av, sier han.

- Mer konstruktiv debatt

— Jan Arild Snoen og Mímir Kristjánsson er to kunnskapsbaserte og skarpe politiske skribenter som vi tror kan bidra til en enda bedre og mer konstruktiv politisk debatt i tiden fremover. Ved at de kritiserer sin egen politiske fløy slipper man en del av de rent taktiske utspillene, og kan i større grad diskutere konkrete saker, sier Aftenpostens kultur-, debatt- og forskningsredaktør Knut Olav Åmås.