Kultur

Kvinnen bak suksessforfatteren Elena Ferrante kan være avslørt

Hun har solgt nesten to millioner bøker, men ingen aner hvem som skjuler seg bak preudonymet Elena Ferrante. Før nå. Eller?

  • Sigmund Haugedal
    Sigmund Haugedal

Det er den italienske storavisen Corriere della Sera som ifølge The New York Times har tenkt seg frem til hvem den mystiske forfatteren er.

Kvinnen skal være 70 år gamle Marcella Marmo, professor i historie ved et universitet i Napoli.

Både forlaget, Edizioni E/O i Roma og Marmo selv, benekter imidlertid dette.

— Om jeg er Elena Ferrante? Nei, jeg er altfor beskjeden og reservert, sier Marcella Marmo til den italienske avisen.

Den første boken i Napoli-kvartetten var "Mi briljante venninne". Den ble en stor suksess blant norske lesere.

Gått etter i sømmene

Den første romanen signert Elena Ferrante ble utgitt på italiensk i 2011, titulert Mi briljante venninne på norsk, men ble først en internasjonal bestelger i fjor. Siden den gang har spekulasjonene rast om hvem denne hemmelige og geniale forfatteren er.

Selv ikke oversetterne vet hvem hun er og har aldri vært i direkte kontakt med henne, hverken på telefon eller e-post.

Nå mener en mann ved navn Marco Santagata, som selv er forfatter og universitetsprofessor, at han har løst gåten.

Han baserer dette på en analyse av utvalgte passasjer fra Ferrantes andre bok, Historia om det nye namnet , som omhandler Pisa på 1960-tallet. Her studerer en av bokens protagonister, Elena Greco, ved prestisjetunge Scuola Normale. Det samme gjorde både Marcella Marmo og Marco Santagata.

Aftenpostens anmelder kaller bøkene et moderne storverk:

Les også

Believe the hype: Ferrantes romaner ender opp som en besettelse

Studentopprøret på 60-tallet

Ved hjelp av skolens årbøker har Santagata resonnert seg frem til at den eneste kvinnen fra Napoli som studerte ved denne skolen i Pisa på denne tiden, og som senere er blitt ekspert på Italias nyere historie, er professor Marcella Marmo.

Nylig utkom den tredje boken i Napoli-kvartetten på norsk.

Boken forteller om en periode i europeisk historie som har et dramatisk bakteppe, nemlig studentopprøret og tiden fra slutten av 1960— til slutten av 1970-tallet. Fortelleren i historien er i disse miljøene og skal altså være professor Marcella Marmo.

Global suksess

Elena Ferrantes fire romaner følger venninnene Lila og Elena fra det fattige strøket i Napoli gjennom livet og beskriver den tøffe hverdagen til de to unge jentene. Bøkene er blitt en verdensomspennende suksess og oversatt til 29 språk.

Norsk gullgruve:

Les også

Forlaget tok en stor sjanse da de trykket 500 eksemplarer. Nå har de solgt 70.000.

I Norge er det forlaget Samlaget som utgir bøkene og nylig utkom bok nummer tre, Dei som flykter og dei som blir, på norsk. Ferrantes bøker har vært særdeles god butikk for nynorskforlaget og er deres største suksess noensinne.

Av de to første bindene er det solgt tilsammen 70.000 papireksemplarer og 4000 e-bøker. Det utgjorde nesten en fjerdedel av forlagets totale årlige inntekter fra boksalg.

Nominert til gjev pris

Elena Ferrantes fjerde bok i Napoli-kvartetten, på engelsk titulert The Story of the Lost Child , er en av 13 nominerte bøker til den prestisjetunge internasjonale Man Booker-prisen, som deles ut i mai.

Mange lurer på om premiesummen på 50.000 pund kan lokke den sky forfatteren frem i søkelyset.