Kultur

Vikingene verre enn sitt rykte

 • Forf>
 • <forf>finn Robert Jensen<
 • Ikke én viking satte sin fot i Osebergskipet. Det var ingen vikinger i Kaupang heller, hevder Yngvar Ustvedt, som utgir bok om vikingene og deres ofre.

Mandag svarte Ustvedt på lesernes spørsmål om vikingene. Les svarene! — Myten om vikingene er et falsum. Det er på høy tid å få frem hvilke berserker de i virkeligheten var, mener Yngvar Ustvedt, som har kalt sin nye bok "Verre enn sitt rykte - vikingene slik ofrene så dem".Den norrøne filolog Ustvedt har alltid interessert seg for vikingene. Han har lenge ønsket å skrive om den forholdsvis lille gruppen av grusomme mennesker som herjet, drepte, plyndret og spredte skrekk i Norden og i det vi i dag kaller England, Irland, Skottland, Nederland, Tyskland, Frankrike, Spania og innetter Middelhavet, foruten langs elver og innsjøer i Russland og deromkring.

Vil ta livet av løgnene

— Med denne boken ønsker jeg å ta livet av alle løgnene om vikingene, slik de har vært fremstilt av nasjonalromantikere uten tilstrekkelige kunnskaper om hva de virkelig sto for. Det tok tid før selv Henrik Ibsen forsto hvilke barbarer de vitterlig var. Han priset dem både i "Kjempehøien" og "Hærmennene på Helgeland". Det var først i "Brand" han tok avstand fra dem.Ustvedt har benyttet seg av klassiske og kjente kilder, og refererer flittig fra dem. Men han har også studert telefonkatalogens Gule sider, og viser til et frapperende høyt antall norske firmanavn med Viking i.- Du skriver i boken om nasjonalromantikerne, om nazistene, om alle som har båret vikingen på gullstol, så å si, mens en ny vikingtid nærmest skyller innover landet, med nye utgravninger og funn, blant annet Kaupang i Vestfold?- Kaupang var ikke befolket av vikinger. I det hele synes jeg at vikingene i nyere tid blir fremstilt som positive, som sterke og foretaksomme, noen å være stolte av, men ingen skolebøker sier noe om ofrene. De samme positive omtaler er kommet i forbindelse med utgravningene i Kaupang i Vestfold.

Gærne vikinger

— Hvor var de da, og hvem var vikingene?- De utgjorde kun én prosent av befolkningen, de dominerte den ikke. De herjet, drepte og røvet alt de kom over. De tok slaver, som de solgte, og de lot seg verve av fremmede herskere, så man kan gjerne kalle dem leiesoldater også.- Men nyere historikere, som Torgrim Titlestad, fremstiller dem som snille og gode, som håndverkere og tildels gode borgere, hvis et slikt ord kan benyttes?- Dette er like galt som det norsk skole har undervist i gjennom alle år. Mange av vikingene var direkte gærne, selv om det er tilstrekkelig avvist at de ruset seg på rød fluesopp, slik en svensk forsker har hevdet, før de satte i gang med grusomhetene. De det gjorde var å sette seg selv i en psykotisk tilstand som resulterte i en villskap som knapt var kjent fra før. Det fantes forresten også kvinnelige vikinger, temmelig gærne de også. De trodde de var ulvinner.- I disse dager går nordmenn på fotballkamper med vikinghjelm, eller det de tror er det, og så river du bokstavelig talt hornene ut av pannene deres?

Langtfra vanlige folk

— Det eneste gode man kan si om vikingene, de som var, er at de indirekte bidro til føydalsamfunnets oppløsning. Den vanlige befolkningen hatet vikingene, og vi må skille sterkt mellom vanlige folk og vikinger på den tiden.- Men kan vi stole på noe av det vi leser om vikingene, ikke minst sagaene, som du flittig henviser til?- Det vi kan stole på, er arkeologien, myntfunnene og stedsnavnene. Og vi kan ikke forkaste Snorre, selv om vi ikke vet hvor mye vi kan stole på ham.- Hvor ble de av, og hvorfor forsvant de?- Hvor de ble av, er det ingen som vet. Men de forsvant i takt med statsdannelsen i blant annet England og Norge. I boken siterer Ustvedt blant annet fra Nantes-krøniken, Chronique d'Angoulême, der et øyenvitne skildrer vikingenes fremferd i Nantes:"De trengte inn på sankthansdagen i året 843, mens biskopen, Gohardus, holdt messe i nærvær av hele byens presteskap. Det var samlet en stor folkemengde - fra byen selv, fra nabostrøkene og fra fjerntliggende byer. Men da hedningene kom frem til kirkens innganger, knuste de dørene og rev ut vinduene. Så stormet de inn og brukte sine sverd på folkemengden uansett alder og kjønn. Biskopen gjorde forsøk på å stoppe grusomhetene - enda han var midt i messen - men han ble drept på stedet. Det samme ble alle som oppholdt seg i kirkene, prester, kanniker og lekfolk - de ble slått ihjel med jern og fikk innvollene skåret ut, slik at ingen kunne fortelle med ord hva som fant sted av redselsfulle begivenheter på denne lidelsens dag. Etterpå drepte man mødre med barn ved brystet som forgjeves prøvde å suge melk. Etterpå herjet hedningene gjennom hele byen, tok til seg alt av verdi, satte ild på kirken og tok store mengder mennesker av begge kjønn til fange og førte dem til skipene." Klokken 11 svarer Ustvedt på dine spørsmål om vikingene. Still spørsmål her!

&lt;b&gt;Slaget ved Hastings. &lt;/b&gt;En scene fra det berømte teppet i Bayeux i Normandie. Det viser slaget mellom normannere og &quot;angli&quot; ved Hastings 14. oktober 1066.

&lt;b&gt;Beviset. &lt;/b&gt;I vikingsamlingen på Historisk museum i Oslo henger denne plakaten som påminner om vikingenes viktigste egenskap. Den morer Yngvar Ustvedt. FINN ROBERT JENSEN

&lt;b&gt;Vikingfest.&lt;/b&gt; På Karmøy avvikles Vikingfestivalen hvert år. Her en engelsk deltager fra York. TROND BØ

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Oscar-vinner Mahershala Ali måtte mase seg til hovedrollen i «True Detective»

 2. KULTUR

  «Rocken er kanskje død, men det er definitivt ikke Queens of the Stone Age»

 3. KULTUR

  Fay Wildhagen: Et album å gråte ut til, men på en god måte

 4. KULTUR

  En Kagge med brennevin

 5. KULTUR

  Anders Magnus blir USA-korrespondent for NRK

 6. KULTUR

  DN: Petter Stordalen kjøper Juritzen forlag