Kultur

En av fire ved Munch-museet må gå

Oslo kommune feirer Munch-jubileet med å kutte 16 av 71 årsverk på museet. - Dette er ikke en hyggelig situasjon, sier museumsdirektør Stein Olav Henrichsen.

Munch-museet på Tøyen i Oslo må redusere aktiviteten på sikt. Thomas Olsen

 • Kaja Korsvold

Oslo kommune feirer 150-års jubileet for Edvard Munch med å sette i gang en større nedbemanning på det allerede vanskeligstilte museet. 16 årsverk av 71 skal kuttes. De ansatte på museet ble onsdag morgen informert om spareplanen. Museumsdirektør Stein Olav Henrichsen sier museet må styre farten etter forholdene.

— Vi må tilpasse kostnadsnivået til inntektene. Vi har et sprik mellom kostnadsnivå og budsjetterte tilskudd og inntekter på 7 millioner. Dette er ikke en hyggelig situasjon. Vi mister både kompetanse og kapasitet. Men vi legger opp til å kunne gjennomføre de forpliktelsene vi har, både i forhold til jubileet og til andre aktiviteter.

— Er ikke dette feil signal å gi i jubileumsåret?

Ga alt til Oslo kommune

Edvard Munch testamenterte sin store billedsamling og sine eiendommer til Oslo kommune. Mange har gjennom årene kritisert kommunen for å behandle Norges mest kjente billedkunstner for dårlig. Henrichsen vil ikke ta stilling til dette.

— Det har jeg ingen kommentar til.

- Kan museet bli bedre ved at man kutter midt i en viktig tid, der den internasjonale interessen for Munch er større enn noen gang?

— Jeg har ikke opplevd å få kritikk for aktivitetsnivået i min tid. Vi ønsker fortsatt å ha flotte utstillinger. Det kommer vi til å gjennomføre.

- Er det på grunn av publikumssvikt at dere må trappe ned?

— Nei, vi hadde to prosent flere besøkende i 2012 enn i 2011, og det var mens antall tilreisende til Oslo gikk ned med 7 prosent.

- Har dere ikke fått nødvendige penger til Munch-jubileet?

— Vi har en ekstrabevilling som er et prosjekttilskudd bundet opp til samarbeidet med Nasjonalmuseet. Derfor gjennomfører vi jubileet som planlagt. Ut over det får vi reduksjoner.

- Er det altså staten som redder Munch-jubileet?

— Stat og kommune betaler like mye, 8 millioner 750 000 hver.

- Burde Oslo kommune satse mer på Munch?

— Vi mener at han har et voldsomt potensial og at samlingene kan utnyttes bedre, ikke bare kulturelt, også økonomisk. Men det krever en ekstra innsats, og de ressursene har vi ikke. De skulle vi gjerne hatt.

Les også

Munch-bilde solgt til Pompidou-senteret

Ingen skal sies opp

Henrichsen opplyser at ingen av de seksten som må forlate museet, vil bli sagt opp. Oslo kommune reduserer bemanningen ved naturlig avgang og ved å finne andre oppgaver i kommunen til eventuelt overtallige. Museet igangsetter ny organisasjon allerede fra 15. mars, ifølge direktøren.

Helgens utstillingsåpning, Stein Erik Hagens malerisamling «Fra Munch til Slettemark» gjennomføres som planlagt.

 1. Les også

  Det er dejlig å være Munch - i Danmark

Relevante artikler

 1. KULTUR

  Jusprofessor mener Munch-direktøren bør betale for Tangen-seminaret selv

 2. KULTUR

  Munch-direktør Stein Olav Henrichsen: – Jeg er overrasket over hvor innstendig mange vil diskutere noe som ikke er ferdig ennå

 3. KULTUR

  Én deltok, én takket nei, og én vi la fellesskapet betale. Tre kunsttopper valgte helt ulikt da de ble invitert til Tangen-seminaret.

 4. KOMMENTAR

  Tenk på et tall!

 5. KULTUR

  Oslo ber staten om hjelp til å drifte nytt Munch-museum

 6. KULTUR

  Munchmuseet sier farvel til Tøyen etter 56 år