Kultur

Natalie Portman protesterte på rød løper

Skuespilleren er ikke redd for å si fra.

Natalie Portman med klar beskjed til Oscar-akademiet.
  • May Synnøve Rogne
    May Synnøve Rogne
    Film- og TV-anmelder

Den politisk aktive skuespilleren Natalie Portman kom til den 92. Oscar-utdelingen ikledd en kreasjon fra designeren Dior.

Kjolen i svart og gull bærer navnene til alle de kvinnelige regissørene som ikke ble nominert i år.

Navnene er brodert inn langs kanten på den svarte kappen.

For noen år siden var det kraftige reaksjoner på at nominasjonene til Oscar-utdelingen ikke var mangfoldig nok med hensyn til kjønn og etnisitet.

Foran årets utdeling 9. februar har kritikken blusset opp igjen. Den 92. utdelingen av Oscar beskrives som «like hvit som for fire år siden». Folk har nok en gang begynt å bruke den mye omtalte hashtagen #OscarsSoWhite.

Selv om Greta Gerwigs Little Women er nominert i kategorien beste film, uteble navnet hennes på listen over de beste regissørene.

Nok en gang er listen dominert 100 prosent av mannlige regissører. Veteranen Martin Scorsese får følge av Todd Philips, Sam Mendes, Quentin Tarantino og sørkoreanske Bong Joon-ho.

Les også

Se oversikten: Her er årets Oscar-vinnere

Noen av navnene som er brodert inn i Portmans kjole, er, foruten Gertwigs, Lulu Wang (The Farewell), Lorene Scafaria (Hustlers), Mati Diop (Atlantis) og Céline Sciamma (Portrett av en kvinne i flammer).

Serietips

Nyhetsbrev Trenger du en ny serie å se på? Få rykende ferske anbefalinger fra film- og serieanmelder May Synnøve Rogne på e-post.

Les mer om

  1. Natalie Portman
  2. Film